To že novinárčina – a to obzvlášť v tejto dobe, je jedným z najrizikovejších povolaní, je všeobecne známe. Aby sme sa aspoň z časti vyhli zdravotným rizikám, vyplývajúcim zo stresu tohto povolania, organizuje národná sekcia celosvetovej novinárskej organizácie SCIJ (Ski Club International of Journalistes), ktorú v SR založil Ski klub pri SSN viaceré športové podujatia. Azda najznámejšími a najväčšiemu počtu novinárov a ich priateľov sa tešiace podujatia, sú Majstrovstvá SR novinárov – lyžiarov a naše predvianočné a marcové lyžovačky v zahraničí. Vedenie SCIJ, ktoré má sídlo v Banskej Bystrici, sa snaží vyhľadávať nové a nové destinácie, kde by sa naši kolegovia hlavne dobre zalyžovali, ale aj dokázali dokonale prepnúť svoje mozgy na všetko iné, len nie na každodenné redakčné povinnosti.
Tak sme objavili Allehge v Dolomitoch, Loffer v Rakúsku, Cavallese, Pampeago, či Predazzo opäť v Dolomitoch a tesne pred vlaňajšími Vianocami aj rakúsky Rauris. V Dolomitoch sme už boli niekoľkokrát, no Rauris, ležiaci na konci jedného z najkrajších údolí Álp neďaleko Salzburgu, nás mimoriadne zaujal. A keďže sme si veľmi „sadli“ so sympatickým majiteľom hotela Sannhof, pochádzajúcim od našich južných susedov – Gáborom Tóthom, ako aj tamojšou manažérkou turistického centra Alexandrou Fankhauser, určite povedie trasa niektorej z našich najbližších zimných lyžovačiek práve do týchto končín. A prečo? Pretože je tam nielen dobrá lyžovačka, na ktorú do výšky vyše 2200 m.n.m. prepravíte lanovkami Hochalmbahn a Kreuzbodenbahn na vyše 30 km vynikajúco pripravených a zasnežovaných zjazdoviek vhodných tak pre rodiny s deťmi, ale aj náročnejších lyžiarov, ale aj kopu zaujímavostí. Je to jednak blízkosť známych lyžiarskych stredísk – Gastein, alebo Zell am See, či Kaprun. Bezosporu však patrí medzi ne najvyššie položená meteorologická stanica v Európe na Sonnblicku (vo výške 3106 m.n.m.), desiatky kilometrov turistických chodníkov, prístupných aj v zime napríklad na túry na snežniciach, 30 km bežeckých tratí, typické alpské krčmičky s neopakovateľnou atmosférou, ale aj udržiavaná tradícia ryžovania zlata. Navyše- ak nejaké to zrniečko nájdete, je vaše… No skúste odolať, navyše keď je Gáborova typicky maďarská kuchyňa vynikajúca a keď máte pocit, že Vás v prekrásnom údolí Raurisertal Rauris – zlatom stredisku Álp, privítajú s otvorenou náručou.
Mária Tolnayová