Tlačové správy

ŠFK otvorí sezónu v spoločnosti Dvořáka a Brucknera

Štátna filharmónia Košice (ŠFK) privíta v 56. sezóne poslucháčov Dvořákovým Koncertom pre violončelo a orchester h mol, v ktorom sa predstaví laureátka Queen Elisabeth Competition Stéphanie Huang. Prvýkrát v ŠFK odznie Symfónia č. 7 E dur Antona Brucknera, ku ktorej patrí aj výnimočný zvuk wagnerovských túb. Otvárací koncert sezóny s názvom DVOŘÁKOV KONCERT PRE VIOLONČELO pod taktovkou Aleksandara Markovića sa začne vo štvrtok 17. októbra o 19:00 v Dome umenia.

Marković & Huang

Hlavný hosťujúci dirigent telesa Sinfonia Varsovia Aleksandar Marković prichádza po úspešnom debute v minulej sezóne opäť do Košíc, aby s orchestrom ŠFK otvoril 56. sezónu. Okrem zvučného srbského mena Marković v programe návštevníci nájdu aj talentovanú violončelistku Stéphanie Huang. Laureátka prestížnej Queen Elisabeth Competition v júni tohto roka vyhrala konkurz na koncertnú majsterku violončiel v Orchestre de Paris.

 

Aleksandar Marković   Foto: Hanna Fasching                 ŠfK & Aleksandar Marković      Foto: David Hanko

Dvořák & Bruckner

Rodáčka z Belgicka sa predvedie v Koncerte pre violončelo a orchester h mol. V sólovom parte Antonín Dvořák využil všetky zvukové možnosti nástroja, publikum sa môže tešiť na spevný charakter, melodický tok a množstvo invencií. Toto Dvořákovo dielo patrí do jeho tzv. amerického obdobia, nepísal ho však už s dojmami ohromenia nad zámorským svetom. Ide o hlboký a monumentálny titul, ktorý si získava srdcia poslucháčov po celom svete.

Vo štvrtok vzdá ŠFK hold aj dvojstému výročiu narodenia Antona Brucknera. Symfónia č. 7 E dur v sebe nesie majstrovstvo skladateľského remesla a myšlienky na pomedzí oslavy prírody a mystiky. Na tú odkazuje dirigent večera. „Interpretovať hudbu Antona Brucknera je ako odomknúť portál k božstvu. Prechádzame zvukovou krajinou veľkej krásy a majestátnosti, meditáciou odetou do prepracovanej hudobnej formy. Stretávame sa tu tvárou v tvár s dôverou a strachom, vznešenosťou a pokorou, tajomstvom a pravdou. Stretávame sa s hlbokou slávnostnosťou a horúčkovitou radosťou, nikdy nezúfame nad výsledkom našej cesty napriek prekážkam: naším istým cieľom je Svetlo,“ hovorí o hĺbke diela Marković.

Nástrojová rodina víta wagnerovské tuby

Tento Brucknerov titul sa zvykne nazývať „Wagnerovská“ symfónia pre jej wagnerovskú atmosféru. Najviac ju cítiť v pomalej časti Adagio, ktorú mnohí muzikológovia pokladajú za najvydarenejšiu časť symfónie. Na reformátora opery odkazuje Bruckner aj wagnerovskou tubou. I keď sa tento nástroj nazýva tuba, v skutočnosti má bližšie k lesnému rohu. Vznikol na popud samotného Wagnera a jeho výnimočnosť tkvie v tom, že spája zvukovú mäkkosť lesného rohu s veľkoleposťou pozauny. Na otváracom koncerte 56. sezóny košických filharmonikov budú návštevníci počuť hneď štyri wagnerovské tuby, ktoré si ŠFK požičala z Budapešti. Výzvu zahrať si na ne prijali traja hosťujúci hráči z Maďarska a jeden interný hornista ŠFK, ktorý si mäkký zvuk wagnerovskej tuby už dávno zamiloval.

Otvárací koncert 56. sezóny s názvom DVOŘÁKOV KONCERT PRE VIOLONČELO sa uskutoční vo štvrtok 17. októbra 2024 o 19:00 v Dome umenia a je súčasťou Dní českej kultúry 2024. Cena vstupného je 15/12/10 €, v lóži 19 €. Vstupenky na podujatia ŠFK sú v predaji aj so zľavami 30 percent vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím, ako aj online na webe www.sfk.sk.

Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore