Tlačové správy

Prešovská univerzita realizuje dlho očakávanú rekonštrukciu za 1O miliónov eur

Na Prešovskej univerzite (PU) v Prešove prebieha ambiciózny projekt rozsiahlej rekonštrukcie budovy Vysokoškolského areálu (VŠA). Jedna z najvýznamnejších stavebných investícií v jej histórii prevyšuje 10 miliónov eur a je podporená z prostriedkov Plánu obnovy.

Budova Vysokoškolského areálu (VŠA) na Ul. 17. novembra č. 1, ktorá je už štyri desaťročia neoddeliteľnou súčasťou akademického života v meste, prechádza rozsiahlymi obnovami. Tie budú mať zásadný význam nielen pre jej budúcu prevádzku, ale aj pre uhlíkovú stopu celej univerzity. Projekt rekonštrukcie, ktorého celkový rozpočet prevyšuje 10 miliónov eur, predstavuje komplexnú modernizáciu budovy postavenej v roku 1983.

„Som rád, že sa nám podarilo spustiť dlho plánovanú, zásadnú modernizáciu objektu VŠA. Naša univerzita sa týmto krokom nielenže zaradí medzi inštitúcie, ktoré sa aktívne podieľajú na plnení cieľov udržateľného rozvoja, ale tiež vytvorí lepšie podmienky pre svojich študentov a zamestnancov. Vďaka týmto zmenám bude univerzita schopná ponúknuť moderné a environmentálne udržateľné prostredie, ktoré je nevyhnutné pre kvalitné vzdelávanie v 21. storočí,“ vyzdvihol Peter Kónya, rektor PU.

Jedným z hlavných pilierov rekonštrukcie je kompletná obnova obvodového plášťa budovy. „Tá zahŕňa výmenu pôvodného hliníkového opláštenia, ktoré už dávno doslúžilo, za moderné a energeticky efektívne riešenia. Strechy a stropy budú dodatočne zateplené, čo spolu s ďalšími opatreniami prinesie úsporu energie až o 60 %,“ doplnil prorektor PU pre stratégiu a marketing Peter Adamišin. Tento krok je podľa neho nevyhnutný pre zabezpečenie dlhodobej udržateľnosti prevádzky budovy, ktorá je centrom vzdelávania pre tisícky študentov.

Dôležitou časťou projektu je aj modernizácia technologických zariadení. Pôvodné plynové kotly, ktoré slúžili viac ako dve desaťročia, budú nahradené novými, efektívnejšími kondenzačnými kotlami. Navyše, do systému budú integrované aj tepelné čerpadlá, ktoré využívajú obnoviteľné zdroje energie. Inovácie sa dotknú aj vzduchotechniky – v aulách bloku F a bazénovej hale bloku E bude inštalovaná nová, energeticky úsporná vzduchotechnika. „Pozornosť si zasluhuje aj inštalácia fotovoltickej elektrárne na streche objektu. Táto elektráreň bude vyrábať elektrickú energiu priamo na mieste, čím sa nielen zníži závislosť budovy na vonkajších dodávkach energie, ale zároveň sa posilní environmentálna zodpovednosť univerzity,“ ozrejmil prorektor Adamišin. Okrem toho, na streche bloku E budú umiestnené solárne kolektory, ktoré zabezpečia ekologický ohrev vody pre univerzitný bazén. V objekte budú taktiež obnovené existujúce výťahy – dva osobné, jeden nákladný a dva technické v knižnici a univerzitnom bufete.

Rekonštrukcia je náročnou výzvou nielen z technického, ale aj z organizačného hľadiska, pretože intenzívne stavebné práce budú prebiehať dva roky za riadneho chodu univerzity. „Práce realizujeme počas bežného vyučovacieho procesu, čo si vyžaduje mimoriadnu koordináciu a trpezlivosť zo strany študentov a zamestnancov. Avšak univerzita je odhodlaná zabezpečiť, aby tento proces prebehol čo najhladšie, s minimálnymi narušeniami akademickej činnosti,“ povedal rektor Kónya.

Projekt je financovaný z Plánu obnovy SR, konkrétne z komponentu zameraného na zvýšenie výkonnosti slovenských vysokých škôl z dielne Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a  mládeže SR. „Rozpočet projektu predstavuje sumu 10 239 840,77 eur, pričom výška prostriedkov z Plánu obnovy je 9 899 674,20 eur, zvyšok tvoria vlastné zdroje univerzity,“ priblížila mechanizmus financovania Mária Nováková, kvestorka univerzity. Realizátorom stavby je spoločnosť SYTIQ a. s., Bratislava a práce by mali byť ukončené  na jar  2026.

Anna Polačková, hovorkyňa PU

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore