Aktuality

Vyjadrenie RO SSN Prešov k mediálnej situácii

Členovia výboru Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove so znepokojením prijali informáciu o zrušení pracovného miesta redaktora v redakcii týždenníka My Prešovské noviny so sídlom v Prešove.

Vnímame to ako ďalšie oslabenie mediálnej sféry v Prešove, podľa počtu obyvateľov tretieho najväčšieho mesta v SR. Uvedomujeme si, že vydavatelia periodickej tlače riešia ekonomickú situáciu. Ide o ich pracovno-právne vzťahy so svojimi zamestnancami, do ktorých my sa nemáme právo miešať, ale vyjadrujeme rozčarovanie nad takýmto riešením. Upozorňujeme na tomto príklade na širšie súvislosti a na trend, ktorý uberá z vážnosti a dôležitosti novinárskeho povolania, je to poľutovania hodné. V Prešove a celom regióne majú pracovníci v mediálnej sfére značné negatívne skúsenosti, počnúc napr. presťahovaním (fakticky zrušením) redakcie národnostno-etnického vysielania Slovenského rozhlasu z Prešova do Košíc (navyše z budovy, ktorá bola postavená účelovo pre potreby rozhlasového vysielania je dnes hotel), zánikom Rádia Flash i Rádia Východ, zánikom celej redakcie Prešovského večerníka, končiac faktom, že väčšina ústrednej tlače či už denníkov alebo týždenníkov nemá personálne zastúpenie v Prešovskom kraji. Aj preto každé pracovné miesto za tejto situácie a v tunajších pomeroch je dôležité.

V obsahu novín a celých médií je čoraz menej autentických informácií o dianí na východnom Slovensku, v Prešove, v Prešovskom kraji. A to je priamou skúškou priazne recipientskej  obce voči takýmto novinám, médiám. Obávame sa, že priazeň môže byť veľmi krátkodobá.

V konečnom dôsledku každé takéto personálne oslabenie mediálnej obce spôsobuje aj zníženie vplyvu aktivít RO SSN v Prešove v regióne. SSN podľa svojho poslania a úlohách zakotvených v stanovách o. i. „obhajuje profesijné záujmy svojich členov ako aj ďalších novinárov … a utváranie podmienok novinárskej práce, potrebných na realizáciu ich spoločenského poslania“.

V Bardejove, 30. septembra 2024

Za výbor RO SSN v Prešove: Jozef Jurčišin, predseda

So stanoviskom RO SSN Prešov sa na svojom rokovaní 3.októbra 2024 stotožnili aj členovia výboru RO SSN Košice

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore