Tlačové správy

Galéria umelcov Spiša uvádza v rámci programu Orbis Pictus prezentáciu tvorby „umelca vlákna“ Miroslava Brooša

Galéria bude v rámci Dlhého dňa s umením otvorená pre verejnosť do večerných hodín.

  • Produkcia/ kontakt: Galéria umelcov Spiša (GUS) – kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, Zimná 46, 052 01 Spišská Nová Ves
  • Názov podujatia: ORBIS PICTUS / ROZHOVORY O UMENÍ: Darovania Miroslava Brooša
  • Termín / čas podujatia: Streda, 23. 10. 2024, v čase 16.00 – 18.00
  • DLHÝ DEŇ S UMENÍM / galéria otvorená 9.00 – 18.00
  • Kontakt pre médiá: Lucia Benická, riaditel@gus.sk, 0948 882 717

Galéria umelcov Spiša, ktorej zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj, uvádza v stredu, 23. 10. 2024, v čase 16.00 – 18.00 fórum Orbis Pictus / Rozhovory o umení, reflektujúce aktuálnu výstavu Miroslav Brooš: MB Bank. Prostredia, uvedenú v rámci dramaturgického cyklu Téma v kurátorskej koncepcii Kataríny Balúnovej. Na podujatí sa odprezentuje tvorba „umelca vlákna“ Miroslava Brooša, ktorý v súčasnosti pedagogicky pôsobí na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení v Banskej Bystrici. Prezentácia bude spojená s voľnou diskusiou a komentovanou prehliadkou výstavy s autorom a riaditeľkou galérie Luciou Benickou.

Kurátorka výstavy Katarína Balúnová uvádza: „Site-specific projekt MB BANK. Prostredia vychádza z dlhoročných participatívnych projektov autora Miroslava Brooša. Vo viacerých cykloch prezentuje tvorbu ako špecifickú skúsenosť, formu kontextuálneho vnímania a pohybu v sociálno-environmentálnom priestore. Umelec vyzýva k vzájomnej komunikácii, spoznávaniu a spolupráci.“

Dlhý deň s umením realizuje Galéria umelcov Spiša raz mesačne v stredu, keď sú expozície a aktuálne výstavy sprístupnené návštevníkom do večerných hodín, s cieľom prepojiť prezentácie a komentované prehliadky výstav s večernými programami.

 Profil autora

 Miroslav Brooš (*1952, Poprad) je umelcom, u ktorého sa život a umenie prirodzene prelína.

Pracuje v diferentných médiách od objektu, maľby, inštalácie a performance po tvorbu komplexných prostredí. Využíva širokú škálu elementárnych, prírodných a nájdených materiálov, ako zem, kameň, papier, textil, drevo, pričom zdôrazňuje ich premenlivosť v čase a priestore. V r. 1975 – 1980 študoval na Národnej akadémii umení v Sofii, Bulharsko, Katedra textilu – umenie a  dizajn, u prof. M. Varbanova, prof. D. Baleva, prof. M. Josifovej, prof. I. Ignatova. Pravidelne vystavuje v umeleckých galériách a inštitúciách na medziná-rodnej úrovni (Anglicko, Bulharsko, Česká republika, Čína, Dánsko, Francúzsko, Kanada, Litva, Maďarsko, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rusko, Španielsko, Taliansko, Ukrajina, USA). Individuálne sa prezentoval

na viac ako dvoch desiatkach výstav doma aj v zahraničí a zúčastnil sa mnohých medzinárodných sympózií zameraných na umenie papiera, voľnú textilnú tvorbu, maľbu a land art. Jeho diela boli súčasťou mnohých významných výstav súčasného umenia. Za svoju prácu získal viacero ocenení. Miroslav Brooš v r. 1986 – 2010 pedagogicky pôsobil na Fakulte humanitných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Od r. 2010 pracuje na Fakulte výtvarných umení Akadémie umení, Banská Bystrica. V r. 2009 bol inaugurovaný na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a v r. 2011 bol prezidentom SR menovaný profesorom v odbore Výtvarné umenie. Umelec žije a tvorí v Banskej Bystrici.

Linky:

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne. Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región. V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond k 30. 6. 2024 tvorí 2 561 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách –  Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia. Galéria realizuje množstvo sprievodných a edukačných programov v dialógu so zbierkou a aktuálnymi výstavnými konceptami.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore