Tlačové správy

ŠFK pozýva na slovensko-maďarský večer

V Štátnej filharmónii Košice (ŠFK) zaznejú Dohnányiho Symfonické minúty, Dolu Váhom od Alexandra Moyzesa aj Bartókov Koncert pre husle a orchester č. 1. Ten si návštevníci vypočujú v podaní sólistky Tanje Becker-Bender, ktorá v New Yorku študovala u žiaka samotného Bélu Bartóka. Koncert HUDBA/ ZENE pod taktovkou Zsolta Nagya sa začne vo štvrtok 24. októbra o 19:00 h v Dome umenia.

Inšpirované ľudovou hudbou

Koncert s podtitulom Slovensko-maďarský večer diriguje špičkový Zsolt Nagy. Na konte má vyše osemsto premiér, množstvo ocenených nahrávok a v Košiciach s orchestrom ŠFK uvedie tri štýlovo odlišné skladby. Maďarský umelec však odkazuje na viaceré prepojenia – aj na lásku k ľudovej hudbe, ktorá sa odzrkadľuje v partitúrach trojice skladateľov. Symfonické minúty Ernő Dohnányiho sú inšpirované maďarským folklórom a skrývajú v sebe humor aj invenciu. Podľa Nagya toto dielo poslucháčom sľubuje čistý pôžitok a pre hudobníkov bude technickou výzvou. Dohnányi v nej totiž spája hudobné tradície troch storočí v iskrivom virtuóznom spracovaní. Definitívna podoba diela zaznela po prvý raz v roku 1934 pod taktovkou Ľudovíta Rajtera.

 

Zsolt Nagy                       Foto: archív umelca                                        ŠfK                   Foto: Jakub Šimoňák

Bartók s dávkou autenticity

Na programe je aj netradične dvojčasťový Koncert pre husle a orchester č. 1, ktorý Béla Bartók venoval huslistke Stefi Geyerovej. Smutná téma prvej časti predstavuje neopätovanú lásku maďarského skladateľa, nasleduje živá a hravá druhá časť. Návštevníci sa môžu tešiť na prevedenie Tanje Becker-Bender s prísľubom autenticity. Nemka s českými koreňmi našla mnoho inšpirácií v New Yorku počas štúdia u Györgya Sándora, žiaka samotného Bartóka i Zoltána Kodálya.

Rieky v hlavnej úlohe

Slovensko-maďarský večer uzavrie skladba Dolu Váhom, Alexander Moyzes v nej vyjadril obdiv k slovenskej prírode. „Dielo sleduje tok rieky Váh s neskororomantickými prvkami, čo neodmysliteľne pripomína Smetanovu Vltavu. Spomenul by som, že Bartók vo svojich piatich-šiestich rokoch skomponoval skladbu pre klavír s názvom Tok Dunaja,“ hovorí Nagy a dodáva, že skladatelia štvrtkového večera majú aj ďalšie prepojenia z minulosti – Dohnányi sa narodil v Bratislave, Bartók v tomto meste zasa chodil na gymnázium, kde bol riaditeľom Dohnányiho otec. „A hoci Moyzes prichádza o generáciu neskôr, v Bratislave absorboval vysokú hudobnú kultúru a po štúdiách v Prahe sa stal významnou osobnosťou bratislavského umeleckého života a vybudoval si pedagogickú kariéru,“ uzatvára Nagy.

Koncert z abonentného cyklu A s názvom HUDBA/ ZENE a podtitulom Slovensko-maďarský večer sa uskutoční vo štvrtok 24. októbra 2024 o 19:00 v Dome umenia v rámci maďarského predsedníctva Rady Európskej únie v druhom polroku 2024. Cena vstupného je 15/12/10 €, v lóži 19 €. Vstupenky na podujatia ŠFK sú v predaji aj so zľavami 30 percent vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím, ako aj online na webe www.sfk.sk.

Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore