Tlačové správy

Záujemcov o štúdium na UPJŠ vítal Pavol Jozef Šafárik

Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) otvorila svoje brány pre záujemkyne a záujemcov o štúdium už 14-krát v piatok 18. októbra 2024 v dopoludňajších hodinách v areáli Filozofickej fakulty UPJŠ na Moyzesovej 9 v Košiciach. 

Dňa otvorených dverí (DOD) na UPJŠ v Košiciach sa zúčastnilo takmer 750 žiakov a pedagógov stredných škôl prevažne z Košického a Prešovského samosprávneho kraja. Návštevníkov čakal opäť bohatý program, ktorý sa začal oficiálnym privítaním prorektorky  pre interdisciplinárne vzdelávanie a inovácie Renáty Orosovej: „UPJŠ v Košiciach má 65 ročnú históriu, na ktorú sme veľmi hrdí. Našou prioritou je poskytovať kvalitné vzdelanie, ktoré reflektuje potreby dnešného sveta, realizovať výskum, vytvárať podnetné prostredie pre mladých ľudí, ktorí sú pripravení formovať budúcnosť.  Dnes máte jedinečnú príležitosť spoznať univerzitu, ktorá je domovom pre 7700 študentov, z ktorých viac než 1900 pochádza  z takmer 70 rôznych krajín sveta. Ich proces vzdelávania zabezpečuje viac ako 800 vysokoškolských učiteľov. Nech sa dnešný deň stane začiatkom vášho úspešného akademického dobrodružstva a rozhodnete sa stať súčasťou našej univerzitnej rodiny.

Pedagógovia, študenti a doktorandi univerzity na vlastných skúsenostiach uchádzačom priblížili možnosti štúdia, ktoré ponúka lekárska, prírodovedecká, právnická fakulta, fakulta verejnej správy, filozofická fakulta a ústav telesnej výchovy    a športu. Program vhodne doplnili univerzitné poradenské centrum, úsek medzinárodných vzťahov a internacionalizácie, univerzitná knižnica, študentské spolky a organizácie. Aktuálny ročník Dňa otvorených dverí na UPJŠ bol výnimočný aj tým, že návštevníkov prišiel pozdraviť samotný Pavol Jozef Šafárik, významná osobnosť slovenskej histórie, ktorej meno nesie naša univerzita. „Bol to skvelý nápad. Vidieť ‘Šafárika’ naživo bol zážitok. Kostým vyzeral naozaj vierohodne. Všetci sa s ním chceli odfotiť,“ uviedla návštevníčka Dňa otvorených dverí na UPJŠ.

Roman Martinský, PR manažér a hovorca LF UPJŠ priblížil aktivity pripravené pre budúcich medikov: „Ústav anatómie predstavil plastové modely ľudského tela a plastinované modely vnútorných orgánov, ktoré umožnili lepšie porozumieť štruktúre a funkciám ľudského organizmu. Záujemci si vyskúšali aj rozoberateľný model lebky a mozgu. Program prvej pomoci bol zameraný na nácvik kardiopulmonálnej resuscitácie (KPR) pre dospelých aj deti. Návštevníci mali možnosť pozrieť si ukážky chirurgickej inštrumentácie a naučiť sa základy techniky šitia a uzlenia alebo dokonca extrakcie zubov na modeloch.“ Okrem toho boli k dispozícii praktické skúšky rôznych ošetrovateľských postupov, odberu krvi otvoreným aj uzavretým spôsobom, zavádzania periférneho venózneho katétra či ovládania obväzovej techniky, a taktiež ukážky preparácie kavít na umelých zuboch a plnenie kavít kompozitnými „bielymi“ plombami. Prírodovedci prezentovali možnosti štúdia prírodovedeckých predmetov ako chémia, biológia, fyzika a biofyzika, aplikovaná informatika, geografia a geoinformatika, matematika, ekonomická a finančná matematika, analýza dát a umelá inteligencia. Nechýbali praktické ukážky, logické úlohy či hlavolamy. Fakulta verejnej správy prítomných presvedčila o tom, že sila znalostí a vízie zmien jej absolventov pozitívne vplývajú na správu vecí verejných v slovenských mestách a obciach. Filozofická fakulta prezentovala bohatú ponuku študijných programov so zameraním na cudzie jazyky, tlmočenie, politológiu, históriu, psychológiu, sociálnu prácu, filozofiu či mediálne štúdiá.

Právnická fakulta predstavila študijné programy v odbore právo na prvom a druhom stupni vzdelávania. Osobitná pozornosť bola venovaná podmienkam prijímacieho konania v bakalárskom študijnom programe právo a v bakalárskom študijnom programe právo v slovenskom, anglickom a francúzskom jazyku. Predstavené boli aj samotné študijné plány, skladba predmetov, pracoviská na fakulte, možnosť absolvovať časť štúdia v zahraničí v rámci programu Erasmus+, ale aj samotná uplatniteľnosť v praxi po skončení štúdia,upresnila prodekanka pre vzdelávanie na Právnickej fakulte UPJŠ Simona Ferenčíková. Študenti práva prezentovali záujemcom najmä možnosti zapojenia sa do mimoškolských aktivít, ako sú rôzne workshopy, sympóziá, kolokviá, rôzne literárne súťaže, študentská odborná vedecká činnosť či simulované súdne spory. Záver programu bol venovaný interaktívnej prednáške na tému „(Ne)rovnosť medzi nami“, v rámci ktorej sa hovorilo o diskriminácii, práve na rovnaké zaobchádzanie a nástrojoch zameraným na ochranu pred diskrimináciou s predstavením konkrétnych aplikačných situácií, s ktorými sa študenti stredných škôl môžu bežne stretnúť. Vyučujúca Zuzana Küchelová opísala aktivity Ústavu telesnej výchovy a športu UPJŠ:Záujemcom sme poskytli podrobné informácie o našom 3-ročnom bakalárskom študijnom programe šport a rekreácia, informácie o prijímacom konaní a dôležitých termínoch, študijnom odbore aj jeho možnej špecializácii v dvoch zaujímavých smeroch, a to výživa – dietológia a tvorba stravovacieho programu alebo životný štýl –  jeho piliere     a tvorba programov v životnom štýle.“ Ústav zabezpečuje voliteľné predmety pre všetkých študentov UPJŠ s ponukou 30 pohybových aktivít, ďalej ponúka participáciu vo vysokoškolskej lige, štyri telocvične, posilňovňu, vonkajšie futbalové, basketbalové ihriská, tenisové kurty a lezeckú stenu. Zimný lyžiarsky kurz na Chopku, Survival kurz, cykloturistika, letné splavy na riekach východného Slovenska a cvičenia pri mori každoročne pomáhajú študentom s odreagovaním sa od študijných povinností.

V stánku Univerzitného poradenského centra UPJŠ (UNIPOC) si účastníci DOD mohli vyplniť kvíz duševnej pohody, ktorý im percentuálne vyjadril stav ich duševného zdravia. Navyše výsledky kvízu boli prepojené s Buddy programom, takže účastníci sa zároveň dozvedeli, že si môžu požiadať o buddyho alebo naopak sú pripravení pomáhať druhým a stať sa buddym,priblížila Lenka Hudáková, psychologička z UNIPOC. Okrem kvízu duševnej pohody čakali na účastníkov DOD aj informačné a propagačné materiály o rôznych druhoch poradenstva, ktoré študentom UNIPOC poskytuje, a informácie pre študentov so špecifickými potrebami. Svoje aktivity prezentovali aj študentské spolky a univerzitné médiá: Slovenský spolok študentov zubného lekárstva, Spolok medikov mesta Košice, Študentský rozhlas Košice (ŠtuRKo), časopis Univerzál, univerzitná televízia UniTV, študentská rada filozofickej a prírodovedeckej fakulty, Elsa Košice a Erasmus Student Network Košice. Nábor na nových členov organizoval počas trvania DOD aj univerzitný spevácky zbor Chorus Universitatis Šafarikianae.

Mgr. Laura Hoľanová, PhD., tlačová referentka a hovorkyňa UPJŠ v Košiciach

Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach, Šrobárova 2, 041 80 Košice

E-mail: laura.holanova@upjs.sk

Tel.: +421 55 234 1550, mob.: +421 905 385 911

Web: www.upjs.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore