Aktuality

Fotovýstava RO SSN v Prešove píše svoj siedmy diel

Slávnosť či sila okamihu? Pracovníci v médiách vedia veľmi dobre, či už z profesijného hľadiska ako fotoreportéri, kameramani alebo z pasie ako píšuci novinári, redaktori. Fotoaparátom zachytiť „niečo“ v pravú chvíľu. Umenie, ktoré sa občas mení na rutinu, ale tak či tak je tým umením. A so zámerom predstaviť ho ako rozmanité dielo viacerých novinárov z Prešova a celého regiónu sa pred vyše desiatimi rokmi zrodila myšlienka organizovať každoročne výstavu takýchto diel pod mierne bláznivým názvom Preshow paparazzi. Nápad sa stal realitou a aj vďaka ochote skúseného pracovníka v kultúre, vtedajšieho majiteľa jednej z kaviarní v Prešove, dnes už nebohého Aliho Korbačku začal písať svoj príbeh.

Aby výstava po pár rokoch prestávky mala akú takú úroveň, a keďže predseda i členovia výboru Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove sú dobrovoľníci, rozpočet organizácie neprekypuje žiadnym bohatstvom, tak napísal som projekt, aby sme kryli náklady na organizačné a materiálno-technické zabezpečenie výstavy. Uznesením Mestského zastupiteľstva v Prešove č. 504/2024 zo dňa 24. apríla 2024 získala RO SSN dotáciu v sume 980,00 eur z rozpočtu mesta Prešov a to v oblasti kultúry na rok 2024. Majetok napr. v podobe klipov tak dáva základy pre pokračovanie tejto aktivity.

Na siedmom ročníku podujatia vystavuje 25 autorov (v abecednom poradí): Pavol Bogdan, Rudolf Bosák, Ladislav Cuper, Andrej Dudáš, Michal Frank, Petra Gajdošová, Zuzana Gogová, Milan Grejták, Jakub Halčák, Ján Jacoš, Jozef Jurčišin, Nadežda Jurčišinová, Štefan Jusko, Ľuboš Kašický, Radomír Kreheľ, Lórant Kulík, Veronika Mihaliková, Marta Mochnacká, Kvetoslava Mudríková, Diana Murdzíková, Michal Ondrik, Marián Šimkulič, Vladimír Vajs, Viktor Zamborský a Pavel Zavacký. Ich sto fotografií pochádza v drvivej väčšine z rokov 2022 až 2024. Odborne spolupracoval a koncepciu inštalácie vytvoril Ladislav Cuper. Reprodukcie zaslaných fotozáberov a grafický návrh plagátu je dielom Jána Jedláka.

Navyše podarilo sa získať finančnú podporu Milana Majerského z Fondu predsedu Prešovského samosprávneho kraja, prešovskej firmy PO CAR, ako aj Rastislava Mochnackého a ďalších nemenovaných osôb.

Výstava potrvá vo výstavnej sieni Slovensko-ukrajinského kultúrneho a informačného centra v Prešove od 18. októbra 2024 do polovice novembra t. r . Výbor RO SSN plánuje dostať výstavu aj do ďalších verejných priestorov v Prešove, ale aj napr. do Bardejova a Humenného.

Slávnostné otvorenie výstavy Preshow Paparazzi sa uskutoční v piatok 18. októbra 2024 o 16. hodine vo výstavnej sieni Slovensko-ukrajinského kultúrneho a informačného centra na ul. Janka Borodáča 5 v Prešove.

Jozef Jurčišin, predseda RO SSN Prešov

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore