Aktuality

Za Jánom Rodákom

V sobotu 12. októbra 2024 zomrel Mgr. Ján Rodák (nar. 2. decembra 1941), ktorý celý svoj život spojil s prácou novinára.

Najprv dlhé roky pracoval v redakcii podnikových novín Východoslovenský odevák, ktoré patrili Odevným závodom kapitána Nálepku v Prešove, hlavne ako ich vedúci redaktor. Po spoločenských zmenách začatých v novembri 1989 našiel si miesto v skupine nadšencov vo svojom rodnom mestečku Veľký Šariš. Tu sa pustil do veľkého projektu mestských novín, ktorých prvé číslo pod názvom Veľkošarišan malo dátum vydania 15. mája 1992. Od toho momentu až do roku 2006 bol vedúcim redaktorom. Tomuto periodiku, ktoré sa so železnou pravidelnosťou objavovalo každý mesiac, vtlačil svoju pečať nielen množstvom článkov, ale aj prostredníctvom svojich fotografií, básní a kresieb. Nielen to. Rodnému mestu a aj miestnemu pivovaru sa venoval prostredníctvom mnohých kníh, ktoré napísal buď sám alebo v spoluautorstve. Nečudo, že sa mu ušla pocta v podobe, že sa stal čestným občanom Veľkého Šariša.

Jano, pôvodným povolaním robotník, získal vysokoškolské novinárske vzdelanie. Stal sa tiež aktívnym členom novinárskej organizácie. Už v roku 1972 vstúpil do vtedajšieho Slovenského zväzu novinárov a členom (až do roku 2020) bol aj jeho nástupcu Slovenského syndikátu novinárov. Rád sa zúčastňoval na viacerých podujatiach prešovskej regionálnej organizácie a to aj so svojou pani manželkou.

Posledná rozlúčka s Jánom Rodákom je vo štvrtok 17. októbra 2024 o 10-ej hodine v Dome smútku vo Veľkom Šariši.

Česť jeho pamiatke!

Jozef Jurčišin, predseda RO SSN Prešov

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore