Tlačové správy

Záver roka v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach rozvonia výstava včelárstva

Botanická záhrada Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (UPJŠ) v spolupráci s Asociáciou včelárov Slovenska ZO Košice, MIMI farmou, Národným poľnohospodárskym a potravinárskym centrom a Ústavom včelárstva v Liptovskom Hrádku pozývajú záujemcov na výstavu s názvom Včelárstvo. Posledná tohtoročná výstava v botanickej záhrade bude sprístupnená od 11. októbra do 27. októbra 2024 denne od 9. do 17. hod. na Mánesovej 23 v Košiciach.

Na výstave sa budú môcť návštevníci oboznámiť s rôznymi včelárskymi pomôckami, historickými prístrojmi využívanými pri včelárení, ale aj modernými pomôckami a najnovšími úľmi. Lákadlom najmä pre detských návštevníkov bude špeciálny úľ s presklenou stenou, v ktorom bude možné pozorovať živé včelstvo. Program pre školy je pripravený počas pracovných dní do 15. hodiny. „Pre základné školy sme okrem tvorivej dielne, ochutnávky medu či diskusie s včelármi pripravili aj výtvarnú súťaž pod názvom ‘Prečo je život s včielkami lepší ako bez nich’. Žiaci základných škôl v nej môžu vyjadriť svoju predstavu o živote včiel a všetky súťažné práce budú prezentované počas trvania výstavy vo vstupnej hale,“ vysvetľuje a na výstavu pozýva prof. RNDr. Pavol Mártonfi, PhD.,  riaditeľ Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach.

V priebehu výstavy budú k dispozícii členovia Asociácie včelárov Slovenska ZO Košice, ktorí zabezpečia poradenskú činnosť, predaj medu a včelích produktov. Záujemcovia pod vedením MIMI farmy sa budú môcť priučiť práci s včelím voskom a vyrobiť si vlastnú sviečku alebo vianočnú dekoráciu.

Pre širokú verejnosť bude zaujímavý víkendový program, počas ktorého odprezentujú svoju činnosť výrobcovia včelárskych pomôcok, úľov a predajcovia produktov, uskutoční sa dielňa pečenia a zdobenia medovníkov a zároveň budú pripravené prednášky pre včelársku, ale aj laickú verejnosť. V sobotu 19. 10. 2024 o 9.30 hod. bude prednášať Ladislav Balvan o všeobecnom včelárstve a poobede o 13.30 hod. odprezentuje praktické ukážky varenia medoviny. V nedeľu 20. 10. 2024 o 9.30 hod. vystúpi MUDr. Štefan Košlík s témou apiterapia vo včelárstve a o 13.30 hod. predstaví Ing. Milan Rusnák invázne druhy hmyzu. „Súčasťou programu pre včelárov bude možnosť zapojiť sa do súťaže o najlepší med z produkcie miestnych včelárov. Prihlásené vzorky môžu naši návštevníci ochutnať a následne ohodnotiť jeho atraktívnosť svojím hlasovaním. Aby bolo možné vyprodukovať takýto kvalitný a chutný med, musia sa včelári vysporiadať s mnohými výzvami. Veľmi aktuálnou úlohou je udržať pod kontrolou šírenie invázneho ázijského sršňa, ktorý je veľkou hrozbou nielen pre včelu medonosnú, ale jeho premnoženie môže vážne ohroziť biodiverzitu hmyzu v našej krajine. Ako spoľahlivo identifikovať tohto novodobého votrelca v našej prírode a ako postupovať, aby sa nerozšíril, sa dozvedia návštevníci z informačných materiálov a pripravenej prednášky odborníka na túto problematiku,“ informácie dopĺňa Ing. Robert Gregorek, PhD., vedúci Oddelenia okrasnej a úžitkovej flóry Botanickej záhrady UPJŠ.

Od októbra je Botanická záhrada UPJŠ sprístupnená verejnosti v zimnom režime, denne od 9. do 15. hodiny. Počas výstavy včelárstva bude vonkajší areál otvorený v predĺženej otváracej dobe do 17.00 hod., skleníky ostávajú otvorené do 15.00 hod.

Botanická záhrada ako výskumné a pedagogické pracovisko Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach patrí medzi tri slovenské univerzitné botanické záhrady, pričom jej rozlohou, ako aj rozsahom zbierkového fondu sa pýši titulom najväčšej botanickej záhrady na Slovensku. V tomto roku si pripomíname 74. výročie od jej založenia, aj keď prívlastok univerzitná jej patrí až od januára 1964.

Mgr. Laura Hoľanová, PhD., tlačová referentka a hovorkyňa UPJŠ v Košiciach

Kontakt pre médiá:

RNDr. Andrea Fridmanová, PhD.

Zástupkyňa riaditeľa pre vonkajšie vzťahy Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach

Mánesova 23, 043 52 Košice

E-mail: andrea.fridmanova@upjs.sk

Tel.:   + 421 55 234 1672, mob.: +421 917 137 463

Web: Výstava Včelárstvo

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore