Tlačové správy

Súťaž „Kuchár Zemplína“ so svetovou porotou

Kuchár, ktorý varil aj pre kráľovnú Alžbetu II., bude hodnotiť gastronomické diela súťažných tímov na 5. ročníku súťaže Kuchár Zemplína 2017. Podujatie sa uskutoční v stredu a vo štvrtok 18. a 19. októbra 2017 v Michalovciach.

 Súťaž Kuchár Zemplína organizuje Stredná odborná škola obchodu a služieb v Michalovciach v spolupráci s organizáciou Aregala Slovensko – Kuchári bez hraníc. Prihlásili sa jednotlivci z 9 škôl s gastronomickým zameraním. Recepty na skvelé jedlo – napríklad na jahňaciu kotletu na tekvicovom pyré, či kačacie prsia s dubákovou omáčkou – prihlásilo 17 študentov z Košického a Prešovského kraja. Väčšina súťažiacich sú študenti stredných odborných škôl, spojených škôl a hotelových akadémií. Dvanásť jednotlivcov, profesionálnych kuchárov zo slovenských reštaurácií, ale napríklad aj z Českých Budějovíc, zabojuje o titul Kuchár Zemplína v kategórii senior.

Medzinárodná porota je aj toho roku zložená zo svetových kuchárskych mien. Jedlá bude hodnotiť Daniel Ayton z Anglicka, ktorý je viceprezidentom World Master Chef Society a má výsadné právo variť pre Jej Veličenstvo kráľovnú Alžbetu II. a jej hostí. V porote zasadne aj Krzysztof Gawlik, ktorý v roku 2015 získal titul „svetový šéfkuchár” (World Master Chef). Ďalej Miloš Lachkovič, prezident Aregaly – Kuchári bez hraníc, Dima Skaľ – šéfkuchár SOHO Bratislava, špecialista na japonskú kuchyňu a David Michael Mizon – šéf pekárenského cechu z anglického Manchesteru,“ predstavuje porotu riaditeľ Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach Miroslav Sivý.

Titul World Master Chefs Society udeľuje svetová organizácia gastronomických profesionálov, ktorá má centrálu v Anglicku a je to uznanie za prácu. Toto ocenenie získal ako prvý Slovák práve Miloš Lachkovič, ktorý bude slovenský zástupca v porote. Vďaka titulu môže hodnotiť jedlá na rôznych svetových súťažiach.

Témou tohoročnej súťaže bude regionálna gastronómia a v každom jedle musí byť použitý produkt Syrárne Bel Slovensko, alebo víno z oblasti Tibava.

Súťaž sa koná v Školskom internáte Dúha na Špitálskej 8 v Michalovciach. Slávnostné otvorenie je v stredu 18. októbra 2017 o 10. hodine.

Pre viac informácií kontaktujte SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach sososmi@stonline.sk

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore