Tlačové správy

Prvá pomoc pre dušu – Zalistujte v nás

Za posledné roky nastal obrovský posun v oblasti technológií a médií. Napriek tomu nám kniha poskytuje relax a vnútornú pohodu. Čítanie kníh prináša množstvo benefitov. Ak ich chceme využiť, najlepšie je siahnuť po klasickej knihe v tlačenej podobe.

V roku 2024 realizuje Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, podujatia prostredníctvom projektu Zalistujte v nás, ktorý finančne podporil Fond na podporu umenia. Zámerom je v prvom rade zvyšovanie čitateľskej gramotnosti, prezentácia slovenskej literárnej tvorby a čítania, rovnako ako aj tunajšieho kultúrneho dedičstva.

„Projekt je realizovaný v dvoch líniách súčasne,“ rozhovoril sa pracovník knižnice úseku beletrie Marek Čižmár a pokračoval „Prvá línia projektu sa zameriava na prezentáciu pôvodnej slovenskej tvorby pre deti aj dospelých prostredníctvom besied so slovenskými autormi detektívnych románov, spisovateľkami romantických príbehov, autorkami kníh pre deti a dospievajúcu mládež, či odborníkov na slovenskú históriu a umelecké historické predstavenie. Druhá línia projektu zahŕňa sériu prednášok, prezentácií, besied, tvorivých dielní a prírodovednej súťaže. Zámerom je aj zdôrazniť a vyzdvihnúť možnosti aktívneho prístupu k okolitému životnému prostrediu, k zvýšenému povedomiu o pôvode potravín a ich správnom využívaní,“ povedal Čižmár.

V živote človeka môže knižnica „nahrádzať“ úlohu priateľa, ktorý má veľké množstvo vedomostí, vie dobre poradiť, no zároveň druhého k ničomu nenúti ani nezaväzuje. Medzi riadkami kníh vie nájsť návody k šťastiu a láske, ku správnemu konaniu, rovnako však aj ku zodpovednosti voči planéte a udržateľnému spôsobu života. Často sú tieto manuály skryté za iróniou, nápaditými metaforami, či odborným jazykom.

Tatiana Bachňáková

Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

Lipová 3, 048 01 Rožňava

www.kniznica-rv.sk, kniznica@kniznica-rv.sk

Tel. : 058/ 788 09 11, 788 09 17

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore