Tlačové správy

Prvá verejná knižnica v Košiciach oslavuje 100. výročie – jubilejná výstava mapuje históriu Verejnej knižnice Jána Bocatia

Atraktívnou výstavou mapujúcou míľniky Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach, kultúrnej organizácie Košického samosprávneho kraja, si knižnica pripomína sté výročie svojej existencie. Súčasťou výstavy s názvom Storočie príbehov pokračuje, je historické vybavenie knižnice, bohatý archívny dokumentačný a fotografický materiál. Obsahovo, priestorovo a výtvarne je poňatá tak, aby zaujala odbornú i laickú verejnosť a oslovila aj mladších návštevníkov. Výstava je pre záujemcov prístupná od 3. októbra do 15. januára 2025 v centrálnej knižnici VKJB na Hviezdoslavovej 5. Pri príležitosti 100. narodenín knižnica vydala aj jubilejnú publikáciu, ktorá nesie tak ako aj výstava, autorský rukopis dizajnérky Barbory Kopnickej.

„Knižnica patrí medzi najväčšie a najstaršie knižnice na Slovensku. Už sto rokov je stálicou na kultúrnej mape Košického kraja. Organizuje sa tu množstvo zaujímavých podujatí. Teší ma, že hoci je knižnica už storočná dáma, stále kráča s dobou a má svojich verných návštevníkov,“ hovorí predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

 Knižnica nesie názov po Jánovi Bocatiovi, ktorý bol známy básnik, pedagóg, historik a diplomat. Tešil sa mimoriadnej obľube Košičanov, ktorí si ho začiatkom 17. storočia zvolili za richtára.

„Korene knižnice siahajú do 17. storočia, do obdobia vzniku Košickej univerzity. Po presťahovaní univerzity do Budína bola zriadená Kráľovská právnická akadémia v Košiciach, ktorá od univerzity prevzala  knihy a dokumenty. Po zrušení právnickej akadémie mal byť jej fond prevezený do Bratislavy, čo narazilo na odpor Košičanov. Začal sa boj o zachovanie knižnice v metropole východu. Úsilie vtedajších predstaviteľov mesta a Košickej župy  bolo úspešné. V roku 1924 vznikla prvá verejná knižnica v Košiciach. Pred sto rokmi sa „narodila“ a začala písať svoju históriu Verejná knižnica Jána Bocatia,“ uviedla jej riaditeľka Soňa Jakešová.

Výstava je koncipovaná do podoby tematických kníh s kapitolami zameranými na miesta, fond, zamestnancov, čitateľov a inovácie Verejnej knižnice Jána Bocatia. Predstavuje míľniky, ktoré tento stánok kultúry formovali do dnešnej podoby.  Návštevníci sa môžu prechádzať pomedzi stránky kníh a listovať v histórii knižnice.

Knižnica Jána Bocatia má dnes vo fonde viac ako 210 tisíc kníh a dokumentov, ročne pripraví takmer 800 podujatí, má bezmála 12 tisíc registrovaných čitateľov a  jej priemerná ročná návštevnosť predstavuje okolo 230 tisíc ľudí. Služby ponúka v desiatich pracoviskách, popri centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5, špecializovanom hudobnom a regionálnom oddelení na Hlavnej 48, Prezidentskej knižnici aj v pobočkách v mestských častiach Košíc, na sídliskách Nad jazerom, Furči, KVP, Terase, v Barci a Šaci.

Knižnica záujemcom ponúka knihy, noviny, časopisy, hudobniny a hudobné nosiče. Najžiadanejšia je beletria, no verejnosť i bádatelia oceňujú aj kvalitný fond regionálneho oddelenia, ktorý knižnica dopĺňa o nové tituly. Ponúka vzácne dokumenty týkajúce sa dejín a reálií Košíc, kraja, i celoslovenského významu.  Najstaršou knihou regionálneho oddelenia je inkunábula – prvotlač, Super Sapientiam Salomonis (Ponad múdrosť Šalamúna) z 15. storočia. Najťažšou knihou je 9 kilogramový unikátny album podpisov  európskych panovníkov, šľachticov, spisovateľov, vojvodcov a politikov od stredoveku po rok 1878. Nachádzajú sa v ňom originálne podpisy panovníkov Márie Terézie, Ferdinanda I. a  uhorských politikov. K unikátom patrí rukopisná kronika Košické storočia o dejinách mesta, ktorá bola napísaná okolo roku 1834, pričom ide o jediný známy exemplár. V zbierke starých tlačí je bohatá kolekcia knižných kalendárov z 18. až 20. storočia.  Typograficky bohato zdobené kalendáre sú cenným zdrojom informácií o spoločenskom, hospodárskom a kultúrnom živote regiónu. Knižničný fond regionálneho oddelenia disponuje najkompletnejšou zbierkou adresárov mesta Košice a historickej Abovsko-Turnianskej župy z konca 19. až do polovice 20. storočia. Významné miesto v knižničnom fonde regionálneho oddelenia majú regionálne periodiká.

V roku 1967 bolo v knižnici zriadené hudobné oddelenie s cielene budovaným  fondom gramofónových platní a hudobnín. Ako jedna z mála knižníc na Slovensku si knižnica Jána Bocatia dodnes zachovala hudobné oddelenie. Prispôsobila jeho činnosť súčasným potrebám návštevníkov, ktorým ponúka notový materiál, dokumenty týkajúce sa tvorcov, autentické nahrávky folklórneho prejavu, v hudobnom salóniku na Hlavnej 48 v Košiciach pripravuje koncerty.

Verejná knižnica Jána Bocatia sa teší rastúcemu záujmu čitateľov a návštevníkov podujatí. „Je to dôkazom, že aj dnes máme čo ponúknuť, vnímame potreby spoločnosti a dokážeme na nich reagovať,“ povedala Soňa Jakešová. Dodala, že knižnica pripravuje vzdelávacie cykly a zameriava sa aj na ľudí v produktívnom a poproduktívnom veku. Ponúka e-univerzitu 3.veku, tréningy pamäte,  prednášky zamerané na informačné technológie, prácu s informáciami, zdravý životný štýl. „Cielene sa venujeme neformálnemu vzdelávaniu dospelých. Ponukou reagujeme na demografický vývoj. Záujem starších ľudí o vzdelávanie je oveľa vyšší, ako sú možnosti tradičných vzdelávacích inštitúcií. Podľa zákona o knižniciach je našim poslaním poskytovanie knižnično-informačných služieb a celoživotného vzdelávania,“ doplnila riaditeľka.

Pestrú ponuku podujatí oceňujú čitatelia a návštevníci, viaceré inovatívne aktivity zaujali aj odbornú verejnosť. Knižnica Jána Bocatia bola ako doposiaľ jediná knižnica na Slovensku ocenená výročnou cenou Asociácie inštitúcií vzdelávania dospelých (AIVD) za cezhraničný projekt Knižnice pre vzdelávanie 50plus. Knižnica aktívne propaguje literárne umenie. Zastrešuje klub autorov KOLIK, pripravuje besedy s autormi s multižánrovým presahom, od roku 2017 vydáva e-magazín Knihy na dosah. Magazín spolupracuje so známymi spisovateľmi a ilustrátormi,  prináša diela renomovaných i začínajúcich autorov. V súčasnosti patrí medzi najčítanejšie magazíny o literatúre na Slovensku. Ako mimoriadny počin knižnice bol ocenený výročnou Cenou Slovenskej asociácie knižníc.

Kontakt:

Ing. Soňa Jakešová, riaditeľka VKJB

vkjb@vkjb.sk  tel.: 62 232 91

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore