Tlačové správy

Stredoškoláci z Košického kraja si prebrali významné medzinárodné ocenenie DofE

Viac ako 260 študentov z Košického samosprávneho kraja si dnes prebralo Medzinárodnú cenu vojvodu z Edinburghu.

Venujú sa dobrovoľníctvu, komunitám, rozvíjajú svoje nadanie a pomáhajú tým, ktorí to najviac potrebujú. Študenti škôl z celého kraja prekonávajú svoje hranice a robia tak nielen kraj lepším miestom.

„Mladý človek, ktorý chce túto cenu získať, musí na sebe vytrvalo pracovať aspoň 6 mesiacov a prekonať 4 výzvy. Rozvíjať svoj talent, športovať, angažovať sa ako dobrovoľník a na záver zvládnuť dobrodružnú expedíciu. Som hrdý na to, že tu máme toľko nadaných a energických mladých ľudí. Posúva to nielen ich samých, ale aj kraj,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Tento rok bude ocenených viac ako 1 850 mladých ľudí z celého Slovenska. DofE sa tak stáva jedným z najvplyvnejších programov osobnostného rozvoja u nás. Je na úrovni krajín ako Kanada, Austrália či Spojené kráľovstvo.

Jednou z ocenených je aj Sára Štofanová, 16 – ročná študentka Evanjelického gymnázia J. A. Komenského v Košiciach. Sára verí, že divadlo a umenie ponúkajú cenné zamyslenia pre spoločnosť. „Vnímam, že v divadle je hlas skupiny, nie iba jednotlivca. Som vďačná za svoj divadelný kolektív, pretože nás všetkých spája láska k divadlu.” Vďaka DofE sa Sára naučila lepšie zvládať stresové situácie. „Uvedomila som si, že mám ľuďom čo ukázať, preto sa už nebojím.” Odhodlanie Sáry rozvíjať sa je dôkazom, že talent môže byť silným nástrojom na prekonávanie výziev a budovanie sebadôvery.

Tento rok bude ocenených viac ako 1 850 mladých ľudí z celého Slovenska. DofE sa tak stáva jedným z najvplyvnejších programov osobnostného rozvoja u nás. Je na úrovni krajín ako Kanada, Austrália či Spojené kráľovstvo.

Medzi študentmi, ktorí si tento rok prevzali cenu je aj Samuel Barkász, študent Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave. Jedným z najhodnotnejších aspektov Samuelovej cesty v DofE bolo dobrovoľníctvo. V rámci saleziánskej komunity sa aktívne podieľal na organizácii aktivít pre mladšie deti. „Práca s deťmi ma naučila zodpovednosti a komunikácii. Vidieť, ako ma počúvajú a učia sa odo mňa, bol pre mňa obrovský zážitok.“

Medzinárodná cena vojvodu z Edinburghu (DofE) je rozvojový program, ktorý podporuje mladých ľudí v dlhodobom rozvoji vo viac ako 130 krajinách od roku 1956. Program je určený pre študentov vo veku 14 – 24 rokov, ktorí ho plnia pod vedením vyškolených mentorov zo škôl a organizácií. Na Slovensku funguje DofE od roku 2015. V rámci tohto rozvojového programu dnes u nás pracuje na dosiahnutí svojich cieľov 7 300 mladých ľudí.

Mgr. Andrea Štefanová

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore