Tlačové správy

Dni českej kultúry 2024

V sobotu 28. septembra 2024 začínajú v Košiciach Dni českej kultúry 2024. Tento jediný festival českej kultúry na Slovensku má vo svojom už 31. ročníku celý rad zaujímavých programov a to nielen v Košiciach, ale tiež v Starej Ľubovni, Martine, Trebišove a Michalovciach.

Prvým košickým podujatím festivalu bude v sobotu 28.9.2024 o 16:00 hod. slávnostná Svätováclavská bohoslužba v jezuitskom kostole na Komenského ulici, lebo svätý Václav je hlavným českým patrónom a v ten deň sa slávi jeho sviatok. Nasledujúci deň, v nedeľu 29. septembra nadobudne oslava sviatku už svetský charakter, pretože v reštaurácii hotela Centrum sa košickí Česi a ich hostia budú pri cimbalovej muzike zabávať na Svatováclavskom posvícení, čo by sa dalo do slovenčiny najlepšie preložiť ako Svätováclavské hody. Hudobná skupina s lákavým názvom Valašské peklo príde z centra Valašska – z Rožnova pod Radhošťom a zábava to bude riadne veselá. Posledné vstupenky je možné zakúpiť na mieste.

V nasledujúcom týždni čaká v utorok 1.10. košických milovníkov českej klasickej hudby otvárací koncert festivalu, ktorý organizátori nazvali Krása českej hudby, veď rok 2024 je práve Rokom českej hudby. Diela Bedřicha Smetanu, Antonína Dvořáka, Josefa Suka, Leoša Janáčka, Bohuslava Martinů a ďalších autorov uvedie v Historickej sále Východoslovenskej galérie na Hlavnej 27 vynikajúca česká violončelistka Michaela Fukačová s klavírnym sprievodom Renaty Lichnovskej Ardaševovej. Koncert sa začína o 18:00 hod. Na rovnakú krásu sa môžu návštevníci v stredu 2.10. tešiť v Starej Ľubovni a vo štvrtok 3.10. v Turčianskej galérii v Martine.

V Košiciach bude festivalový program pokračovať hneď  v stredu 2.10. o 16:00 hod. vernisážou výstavy s názvom Galerie moravského ornamentu v priestoroch Múzea Vojtecha Lofflera na Alžbetinej ulici. Združenie Moravská krása, ktoré ju do programu festivalu zapožičalo, ju charakterizuje takto: „Výstava představuje ornamenty z Podluží, kyjovského Dolňácka, Strážnického Dolňácka, Uherskohradištského Dolňácka a Horňácka. Součástí výstavy je také mapa Slovácka, aby si každý návštěvník výstavy mohl dohledat, odkud pochází konkrétní ornament a jeho tvůrce“. Jedinečnú krásu moravského ľudového ornamentu budeme v Košiciach obdivovať do 27.10.2024 a pri jej vernisáži bude možné si tiež zakúpiť vkusné drobnosti, zdobené týmto krásnym ornamentom.

A pretože v každom ročníku festivalu jeho oficiálny košický začiatok predbehne niektoré podujatie v regióne, je tomu tak i v tomto roku, z výstavy sa už celý september tešia v Ľubovnianskej knižnici v Starej Ľubovni, kde ju v pondelok 30.9.2024 na celý mesiac október vystrieda výstava Národného múzea v Prahe Slavní čeští skladatelé. V Roku českej hudby sa na výstave dozvieme všeličo o hviezdnej skladateľskej českej štvorke: Smetana – Dvořák – Janáček – Martinů.

V širšom regióne ešte ostaneme a to výstavou Franz Kafka – člověk své i naší doby, ktorú otvoria 2.10.2024 až do konca mesiaca v Zemplínskej knižnici v Trebišove. Výstava očami spisovateľa Radka Malého a ilustrátorky Renáty Fučíkovej približuje život Franza Kafku a nazerá naň z netradičných uhlov. Narúša stereotypy a často mylné predstavy o živote a diele tejto literárnej legendy. Výstava prichádza v čase 100. výročia od úmrtia autora (3. júna) a zároveň aj 140. výročia narodenia minulý rok.

A na chvíľku sa ešte vrátime do Košíc, do Verejnej knižnice Jána Bocatia na Hviezdoslavovej, kde od piatku 4.10. do 24.10. bude sprístupnená výstava s názvom Pražské kuriozity maďarského sběratele. Staré historické pohľadnice, vrátane ručne maľovaných alebo témy z českých dejín na pohľadniciach, staré rytiny Prahy, fotografie pražských domových znamení a ďalšie zaujímavosti sú časťou súkromnej zbierky čestného predsedu Priateľského kruhu Bohemia v Budapešti Ottó Zachára. Derniéru bude mať výstava  24.10.2024, kedy komentovanú prehliadku povedie sám zberateľ.

Celý mesiac október budú pokračovať ďalšie zaujímavé programy, o ktorých vás budeme informovať. Festival organizuje pod záštitou veľvyslanca ČR na Slovensku Rudolfa Jindráka Český spolok v Košiciach, Český spolok na Slovensku a České centrum Bratislava, s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín SR a Ministerstva zahraničných vecí ČR.

Bližšie o programe v priloženom festivalovom bulletine a na www.ceskyspolek.sk. Na koncerty a ďalšie podujatia je vstupné dobrovoľné.

Informácie:

MUDr. Dagmar Takácsová, dagmar.takacsova01@gmail.com, 0907 959 7

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore