Aktuality

Nezlomný  folklorista – Za akademikom prof. PhDr. Mikulášom Mušinkom, DrSc.

Skoro ráno mi zvonil telefón a pri mene Alik Mušinka sa moja zlá predtucha potvrdila. „Tato zomrel dnes v noci v nemocnici.“ Povedal a obaja sme mlčali.

Odišiel najväčší folklorista, akého som poznala. Odišiel človek, ktorému som mohla zavolať kedykoľvek, keď som potrebovala pomoc pri preklade niektorého slova z ukrajinčiny, alebo rusínčiny, ktoré nebolo ani v slovníku, lebo bolo priveľmi lokálne, alebo archaické, či religiózne.

Mikuláš Mušinka sa narodil 20. februára 1936 v dedine Kurov, ktorá je v bardejovskom okrese, len 8 kilometrov od poľských hraníc. Jeho život bol s touto obcou úzko spätý. Po štúdiách v Bardejove, Prešove a na Karlovej univerzite v Prahe a Kyjeve,  od roku 1960 prednášal na Katedre ukrajinistiky FF UPJŠ v Prešove. V roku 1967 v Prahe ešte stihol obhájiť dizertáciu z folkloristiky ale „normalizácia“  ho pripravila o prácu a dostal zákaz publikačnej činnosti. Vrátil sa s manželkou a dvoma synmi do rodnej dediny, kde pásol družstevné kravy.

Po štyroch rokoch mu zakázali aj to, vraj za ním do koliby na lúke chodilo priveľa neznámych ľudí. A tak od roku 1976 až do roku 1990 bol kuričom Mestského bytového podniku v Prešove. Paradoxne práve tieto obdobia boli pre jeho tvorbu mimoriadne plodné. V západnej Európe, USA a Kanade v rokoch 1972 – 1990 mu vyšlo 5 kníh a viac ako 150 vedeckých štúdií, článkov a recenzií.

V roku 1990 sa vrátil za katedru v Prešove. Tak ako celý život, aj tu skúmal, publikoval a prednášal o folklóre Rusínov a Ukrajincov na Slovensku. Tento zanietený etnológ, folklorista, filológ a kultúrny historik má na svojom konte stovky článkov, desiatky kníh. Jeho bibliografia obsahuje viac ako 2 tisíc odborných i popularizačných statí.

Stál pri zrode Svidníckych slávností či Makovickej struny. Bol autorom všetkých scenárov pre vyše 50-ročný folklórny súbor Kurovčan. Keď pred desaťročiami v poľskej Krynici zorganizovali tamojší Lemkovia festival rôznych národností, bol to práve Mykola Mušinka, ktorý organizátorovi Jurkovi Starinskému povedal: „Čom by súbory z Brazílie, Mexika, Kostariky, Španielska, Číny, Indie, Gruzínska a iného sveta nemohli prísť i do Kurova. Cez kopec, len 8 kilometrov.“ A oni prišli. A tak vznikol festival Svet prišiel do Kurova, pretože Mykola Mušinka vo svete túto obec preslávil už dávno.

Keď sme pred časom pána akademika viezli na jednu z množstva akcií, boli sme spolu s kameramanom Lackom Csikym svedkami takého dialógu:

Manželka sa ho pýta:

„Okuliare, vreckovku, telefón, kľúče, máš?“

„Mám, mám všetko mám.“ Urobil dva kroky, otočil sa a povedal: „A Magda?“

„Prosím.“

„A neplač za mnou.“ Usmial sa pod veľké fúzy vlastnému vtipu. A nasadol do auta.

Česť jeho pamiatke!

Ľuba Koľová, zakladateľka národnostného vysielania v Slovenskej televízií

 

K odchodu významnej osobnosti akademika Mikuláša Mušinku si považujem za povinnosť pripojiť pár slov aj ja. Mykola (Mikuláš) Mušinka (nar. 20. februára 1936) sa aj na moje presviedčanie stal členom Slovenského syndikátu novinárov. Podľa jeho členskej karty, ktorú mám v evidencii v kancelárii RO SSN bol naším členom od roku 2005, vtedy si prvýkrát zaplatil členskú známku. Robil tak pravidelne každý rok až do roku 2016. Jeho preukaz mal číslo 3938.

Toto sú banálne fakty v porovnaní s tým, čo všetko zažil, čo všetko urobil. Na tomto mieste nebudeme vymenovávať, čo všetko napísal ako erudovaný etnograf, folklorista, historik, o čo všetko sa postaral.

Nemal to však vôbec ľahké, pre mnohých bol totiž kontroverznou postavou (prečo? pretože bol vzdelaným, sčítaným človekom!) a napr. po roku 1968 sa dostal do nemilosti mocných a skončil aj ako pastier kráv v rodnom Kurove. Ale ani po Novembri 1989 nemal vždy na ružiach ustlané, a to ani v kruhu tých, v žilách ktorých kolovala tá istá národnostná krv. Osud už taký býva. Každopádne M. Mušinka zanecháva po sebe hlbokú brázdu. Len tak „na diaľku“  by sme mu mali za ňu poďakovať. Česť jeho pamiatke!

Jozef Jurčišin, predseda RO SSN v Prešove

 

S akademikom , prof., PhDr. Mikulášom Mušinkom DrSc. sa včera na prešovskom cintoríne rozlúčili okrem príbuzných, kolegov, krajanov, folkloristov, vedcov a novinárov aj hostia z Poľska a Ukrajiny.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore