Tlačové správy

Premiérové prehodnotenie života a tvorby spišského umelca Jozefa Hanulu na odbornom kolokviu v rámci aktuálnej výstavy, nadväzujúcej na stále expozíciu Galérie umelcov Spiša

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravuje odborné kolokvium s názvom Manifest slovenskosti, realizované v rámci výstavy Jozef Hanula: Reminiscencie, uvedenej v dramaturgickom cykle Profily / Umelci Spiša v koncepcii kurátorky Mgr. Kamily Pacekovej. Kolokvium sa zaoberá životom a tvorbou Jozefa Hanulu a je premiérovým zhodnotením prínosu spišského umelca v kontexte novodobých dejín slovenského výtvarného umenia.

Kolokvium bude prebiehať v stredu, 25. 9. 2024 v priestoroch Galérie umelcov Spiša v Spišskej Novej Vsi. Program kolokvia je rozdelený na dva tematické bloky ‒ Východiská a pôsobenie a Umenovedné kontexty, s prednáškami spíkrov z vedeckej a umeleckej obce: PhDr. Karol Maliňák, PhD.; PhDr. Ružena Kormošová, PhD.;

PhDr. Vladimír Beskid, Mgr. Kamila Paceková (GUS).

 I. blok kolokvia / Východiská a pôsobenie uvedie život a profesijné pôsobenie Hanulu na Liptove a na Spiši: historik umenia Karol Maliňák analyzuje ranné pôsobenie a liptovskú dimenziu maliara, regionálna historička a pedagogička Ružena Kormošová uvádza profesijnú a umeleckú činnosť Hanulu na Spiši. V II. bloku kolokvia / Umenovené kontexty historik umenia Vladimír Beskid prezentuje prelomové diela umelca v kontexte slovenskej moderny a tvorbu maliara v koreláciách so zbierkovým fondom Galérie umelcov Spiša (GUS) uvedie kurátorka zbierky GUS Kamila Paceková.

Prínos Jozefa Hanulu zatiaľ nebol zhodnotený v širšom kontexte vývoja slovenského výtvarného umenia.

Tvorba a jej tematické členenie boli spracovaná v stálej expozícii Galérie umelcov Spiša, ktorá spravuje bohatý fond z pozostalosti maliara. Kolokvium si kladie za cieľ otvoriť odbornú dišputu o živote i tvorbe umelca, ktorý aktívne pôsobil na Spiši, a pripraviť zázemie pre komplexné spracovanie diela v monografickej publikácii.

 

Registračný poplatok na kolokvium a komentovanú prehliadku je 10 € na účastníka.

V cene je zahrnutý katalóg, propagačný materiál a občerstvenie. Možná registrácia s nulovým poplatkom bez materiálu a občerstvenia.

Podrobný program, tlačová správa, prihlášky na web stránke: https://www.gus.sk/manifest-slovenskosti/

Jozef Hanula sa narodil 6. apríla 1863 v Liptovských Troch Sliačoch v rodine roľníka a ľudového rezbára. Prvé odborné štúdium absolvoval na budapeštianskej Krajinárskej škole a prípravke pre profesorov kreslenia v rokoch 1881 – 1882 u profesorov Imre Gregussa, Bertalana Székelyho a Karola Lotza (štúdium prerušil z dôvodu vojenskej služby v Prešove, Košiciach a Hercegovine, 1882 – 1885). V rokoch 1886 – 1889 pokračoval v štúdiu v Budapešti na Uhorskom kráľovskom ústave pre kreslenie a profesorov kreslenia. V ďalšom výtvarnom vzdelávaní pokračoval v Mníchove, najprv v súkromnej škole Simona Hollósyho (1891), navštevoval aj ateliér Jaroslava Věšína, a napokon v rokoch 1892 – 1896 štúdiom na Kráľovskej bavorskej akadémii výtvarných umení. Bol žiakom profesorov Gabriela von Hackla, Karola Marra a Franza von Defreggera. Nakrátko bol ustanovený za učiteľa slovenčiny na reálke v Žiline, od apríla 1919 do augusta 1932 pôsobil ako výpomocný učiteľ slovenského jazyka a kreslenia na Štátnej meštianskej škole v Spišskej Novej Vsi. Popri tejto práci spolupracoval pri vydávaní prvých slovenských novín na Spiši ‒ „Tatry“, ktoré redigoval. Od roku 1920 bol predsedom Štefánikovej besedy, prvého slovenského spolku na území Spišskej Novej Vsi. Bol zakladajúcim členom Spolku výtvarných umelcov v Martine a dlhé roky predsedom výtvarného odboru Matice slovenskej. V roku 1938 mu bola k jeho 75. narodeninám udelená za celoživotné dielo „Štefánikova umelecká cena za výtvarné umenie“ ako tretiemu po Martinovi Benkovi a Ľudovítovi Fullovi a v roku 1941 bol menovaný laureátom štátnej ceny „za celoživotné dielo na poli výtvarného umenia maliarskeho“. V roku 1940 Matica slovenská v Martine vydala knižne jeho „Spomienky slovenského maliara“. Zomrel 22. augusta 1944 v Spišskej Novej Vsi, kde je aj pochovaný.

Galéria umelcov Spiša, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, patrí medzi najmladšie zberateľské inštitúcie v regióne. Zameriava sa na profesionálne výtvarné umenie s prioritnou orientáciou na spišský región. V poslednom desaťročí sa pôsobenie galérie rozširuje z regionálneho na širší národný a európsky priestor. Zbierkový fond k 30. 6. 2024 tvorí 2 561 výtvarných artefaktov, časť z nich je prezentovaná v troch stálych expozíciách –  Terra Gothica, Jozef Hanula a Záhrada umenia. Galéria realizuje množstvo sprievodných a edukačných programov v dialógu so zbierkou a aktuálnymi výstavnými konceptmi.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore