Tlačové správy

Dnes sa začína MOFIS, prinesie inovácie aj klasiku

V poradí 53. ročník Medzinárodného organového festivalu Ivana Sokola (MOFIS) sa začne festivalovou novinkou – Organovou akadémiou v Kežmarku. Otváracím podujatím bude inovatívny projekt Dávny – počúvanie času, už 15. septembra v Dóme sv. Alžbety v Košiciach vtiahne publikum do osudov opustených organov. Dramaturgia festivalu myslela i na Bachove fúgy, symfonický koncert či organové diela majstra opery Giaccoma Pucciniho. Séria podujatí na linke Kežmarok – Košice – Rimavská Sobota – Gelnica – Sabinov – Prešov a Spišská Nová Ves potrvá do 27. septembra.

Pod Tatrami dnes študenti začnú štvordňový kurz na tému nemecká romantická organová tvorba pod vedením Balázsa Szabóa. Organová akadémia prichádza ako premiérový formát MOFIS-u, ktorého usporiadateľom je Štátna filharmónia Košice (ŠFK). Súčasťou akadémie budú aj dva koncerty v Kežmarku – lektorský vo štvrtok 12. septembra o 19:00 v Novom evanjelickom kostole a účastnícky v sobotu 14. septembra o 16:00 s neoficiálnym názvom „organová tour“. Umelci i návštevníci sa totiž budú presúvať z Baziliky sv. Kríža do Dreveného artikulárneho kostola a potom do Nového evanjelického kostola.

Balázs Szabó                     Foto: archív umelca

Keď organy rozprávajú

Túto nedeľu, 15. septembra o 20:00, rozozvučí organ v Dóme sv. Alžbety Uhorskej v Košiciach Franz Danksagmüller. Jeho projekt Dávny – počúvanie času prinesie do gotickej katedrály aj charakteristické zvuky a zábery poškodených nástrojov a chrámov, intimitu hry na malom, žalostnom dedinskom organe či ticho opustených cintorínov. „Jedným z mojich cieľov je prinášať inovatívne prvky do prevažne klasickej stavby nášho festivalu. Odkedy som sa v roku 2014 dozvedel, že profesor Danksagmüller mapuje i organy a pamiatky na Slovensku, chcel som, aby na našom festivale vystúpil. Nahrávky vznikli aj v evanjelickom kostole v Gelnici, kde bude 17. septembra repríza projektu,“ hovorí dramaturg a manažér MOFIS-u Štefan Iľaš zo ŠFK.

Franz Danksagmüller   Foto: archív umelca

Predstavenie pre organ, živú elektroniku a video sa na MOFIS podarilo pritiahnuť i vďaka spolupráci s Košickým samosprávnym krajom, ktorý projekt spolufinancoval z programu Terra Incognita. „Župa rada podáva pomocnú ruku inovatívnym projektom a podpora sakrálneho hudobného bohatstva, v tomto prípade konkrétne v Košiciach a Gelnici, je toho skvelým príkladom,“ povedal predseda KSK Rastislav Trnka. Podujatie hodnotí pozitívne aj Lenka Vargová Jurková, výkonná riaditeľka Košice Región Turizmus: „Každý návštevník, ktorý si na projekt Dávny príde vypočuť organovú hudbu svetového formátu, odíde s úžasným zážitkom. A práve o to sa aj my ako organizácia cestovného ruchu v kraji snažíme – prinášať zážitky rôzneho charakteru, jedinečné, inšpirujúce i povzbudivé.“

MOFIS v znamení filharmónie aj regiónov

Špeciálnym projektom bude vo štvrtok 19. septembra koncert Organoví majstri s filharmonikmi. V košickom Dome umenia zahrá orchester ŠFK pod taktovkou Zbyňka Müllera, sólovo sa na organe predstavia Thomas Ospital a Marek Štrbák. Odznejú skladby pre organ a orchester od Samuela Barbera, Jozefa Podprockého a Camille Saint-Saënsa. Koncert je venovaný nedožitému 80. jubileu košického skladateľa Jozefa Podprockého.

Marek Štrbák zahrá aj dva recitály, a to 16. septembra v Kostole sv. Jána Krstiteľa v Rimavskej Sobote a 21. septembra vo Farskom kostole Mučeníckej smrti sv. Jána Krstiteľa v Sabinove. Tam odznie 5. koncert zo série Bachova organová tvorba s podtitulom Epifánia. V košickom evanjelickom kostole zahrá 24. septembra Riccardo Ricci na počesť stého výročia úmrtia Giaccoma Pucciniho organové diela majstra opery i skladby ďalších autorov. Omaggio a Puccini zaznie s obmeneným programom aj 22. septembra v Konkatedrále sv. Mikuláša v Prešove.

Dvojicu recitálov uvedie aj Jürgen Essl. V evanjelickom kostole v Spišskej Novej Vsi si 25. septembra vypočujete improvizácie samotného interpreta i skladby Bacha či Vivaldiho. Essl uzavrie 53. ročník MOFIS-u 27. septembra v Seminárnom kostole sv. Antona Paduánskeho v Košiciach 6. koncertom zo série Bachova organová tvorba, tentoraz s podtitulom Rané dielo I. S koncertmi Bachovej tvorby sa započalo na MOFIS-e pred dvomi rokmi na pamiatku zakladateľa festivalu Ivana Sokola.

Vstupenky na koncert ORGANOVÍ MAJSTRI S FILHARMONIKMI stoja 13/10/8, lóža 17 €, zľavnené so zľavou 30%; na projekt DÁVNY – POČÚVANIE ČASU v Dóme sv. Alžbety Uhorskej v Košiciach stoja 10 €, zľavnené 6 €; rovnako zaplatíte za vstup na recitály Riccarda Ricciho a Jürgena Essla v Košiciach. Vstupenky aj so zľavami si kúpite online na www.sfk.sk alebo v pokladni Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00). Nezľavnené vstupenky si zakúpite aj polhodinu pred začiatkom koncertov na mieste ich konania. Na koncerty mimo Košíc je dobrovoľné vstupné na mieste. Kurzy Organovej akadémie sú podmienené prihláškou a účastníckym poplatkom. Info na www.sfk.sk/mofis.

Kontakt pre médiá:
Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK
+ 421 918 802 101,
jana.tomalova@sfk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore