Tlačové správy

Renomovaný český dirigent Tomáš Hanus uvedie v Košiciach koncertné prevedenie Smetanovej opery Dalibor

Opera NDKE uzavrie sezónu oslavou Roka českej hudby a 200. výročia narodenia Bedřicha Smetanu

Už len niekoľko dní nás delí od poslednej premiéry Národného divadla Košice v sezóne 2023/2024. Rok českej hudby, ktorým si v tomto roku celý hudobný svet pripomína 200. výročie narodenia zakladateľa českej národnej hudby Bedřicha Smetanu, oslávi aj Opera Národného divadla Košice. V sobotu 22. júna 2024 uvedie ako svoju poslednú premiéru v sezóne 2023/2024 koncertné prevedenie jeho opery DALIBOR v jedinečnom hudobnom naštudovaní aj obsadení.

Koncertné uvedenie Smetanovej opery Dalibor v Opere NDKE pripravuje medzinárodne renomovaný český dirigent Tomáš Hanus. Ten operu Dalibor považuje spomedzi ôsmich Smetanových opier za najoriginálnejšie dielo s množstvom krásnej hudby. „V opere ide o fiktívny príbeh plný rozporuplností a vyvstáva z neho otázka, či je Dalibor – rytier, ktorý bojuje za utláčaný ľud, no ktorý zároveň hovorí o pomste a nastolení vlastného poriadku – v skutočnosti hrdinom alebo zloduchom. Väčší dôraz ako na samotný príbeh sa však kladie na vnútorné prežívanie postáv, na to, čo sa deje v hlave a v srdci hrdinu. Je to dráma, ktorá sa odohráva v človeku samotnom,“ hovorí Tomáš Hanus. Rodák z Brna vyštudoval na konzervatóriu hru na husliach a neskôr bol žiakom legendárneho českého dirigenta Jiřího Bělohlávka. Počas svojej bohatej kariéry spolupracoval s významnými svetovými orchestrami aj opernými domami, ako sú Viedenská štátna opera či Opera National de Paris, ktoré mu zverovali naštudovanie českých opier.

Opera Dalibor je považovaná za Smetanovo vrcholné dielo, ktoré je plné nádhernej, emotívnej a nesmierne silnej hudby a v ktorej vynikajú precítené árie aj duety, a výrazné sú aj vystúpenia zboru. Smetana ju napísal pri príležitosti otvorenia budovy Národného divadla v Prahe v roku 1868 na libreto nemecky píšuceho autora Josefa Wenziga, ktorý sa vracia k známej ľudovej povesti inšpirovanej udalosťami z obdobia vlády českého a uhorského kráľa Vladislava II. Jagellonského (1456 – 1516). Je to romantická tragédia, ktorá je považovaná za prelomové dielo českého operného dedičstva.

Diela velikána českej hudby sú často hrávané na koncertných, ale aj operných pódiách a inak to nie je ani v Národnom divadle Košice. Od svojho vzniku v roku 1945 uviedla Opera 14 inscenácií jeho diel, najčastejšie jeho azda najznámejšiu operu Predaná nevesta. Opera Dalibor zaznie na javisku Historickej budovy NDKE tretíkrát, prvýkrát ju divadlo uviedlo v roku 1953, ďalšia inscenácia mala premiéru v roku 1973.

Nové koncertné uvedenie Dalibora bude výnimočné aj sólistickým obsadením. Skvelý divácky zážitok nielen pre milovníkov operného umenia garantuje výnimočná česká sopranistka Eliška Weissová v postave Milady, odchovanec a miláčik košického publika Peter Berger ako Dalibor, skvelý domáci sólista Marián Lukáč ako Vladislav, prvá dáma košickej opery Michaela Várady ako Jitka, vychádzajúca hviezda slovenskej opernej scény Juraj Hollý ako Vitek, domáci Michal Onufer ako Budivoj a hosťujúci Jozef Benci ako Beneš.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

 

tel.: +421 55 245 22 23

mobil: +421 908 091 888

e-mail: svjatoslav.dohovic@sdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore