Tlačové správy

Dni českej kultúry 2024 sa pomaly blížia k svojmu záveru

V piatok 25. 10. 2024 o 16.00 predstaví vo Verejnej knižnici Jána Bocatia na Hviezdoslavovej 5 v Košiciach svoju čerstvo vydanú knihu Dějiny Slovenska renomovaný český historik prof. Jan Rychlík.

Prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc.

Historik a etnológ, odborník na moderné dejiny slovanských národov.

Narodil sa v roku 1954 v Prahe, vyštudoval obor národopis – dejepis na Filozofickej fakulte Karlovej univerzity v Prahe. V roku 1997 sa habilitoval pre obor české dejiny na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej v Prahe a získal vedecko-pedagogickú hodnosť docent. V roku 1998 v Historickom ústave Akadémie vied Českej republiky obhájil dizertačnú prácu o slovensko-českých vzťahoch a bola mu udelená vedecká hodnosť doktora historických vied (DrSc.) pre obor československé dejiny. V roku 2003 bol na návrh vedeckej rady Univerzity Karlovej menovaný prezidentom republiky riadnym profesorom pre obor českých dejín.

Jan Rychlík sa zaoberá politickými, hospodárskymi a sociálnymi dejinami strednej a východnej Európy a Balkánu. Na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej prednáša české a slovenské dejiny, a od roku 2011 taktiež na Fakulte prírodovednej a humanitne-pedagogickej Technickej univerzity v Liberci, kde prednáša české a svetové dejiny 19. a 20. storočia. Je členom Česko-slovenskej komisie historikov, v rokoch 2014-2021 bol predsedom jej českej časti. Je členom a podpredsedom Polsko-českej vedeckej spoločnosti (Polsko-Czeskie Towarzystwo Naukowe) vo Vratislave a členom Polskej Akadémie vied a umenia (PAU) v Krakove (2023). V roku 2014 mu sofijská Univerzita Sv. Klimenta Ochridského udelila čestný doktorát historických vied.

Napísal množstvo kníh, medzi inými Dejiny BulharskaDejiny MacedónskaDejiny ChorvátskaDejiny Slovinska a Dejiny Ukrajiny. Jednou z jeho najcitovanejších kníh je publikácia Česi a Slováci v 20. storočí

Dějiny Slovenska nie sú dejinami Slovákov ako národa, ale históriou územia ktoré dnes tvorí Slovenskú republiku. Jan Rychlík sleduje históriu slovenského územia od úplných počiatkov. Jadrom knihy sú však kapitoly o moderných dejinách Slovenska, vrcholiacich získaním samostatnosti v roku 1993, i o nasledujúcich dekádach. Autor má unikátne predpoklady pre napísanie prvej českej syntézy slovenských dejín – má české i slovenské občianstvo a ako priamy účastník bol pri jednaní o rozdelení spoločného štátu.

Program bude moderovať literárny historik, prof. Ján Gbúr a vstup na podujatie je voľný.

2024-10-25-rychlik-ke-pozvanka-nova

V sobotu 26. 10. 2024 sa v Múzeu Vojtecha Lofflera pri príležitosti ukončenia výstavy Galéria moravského ornamentu bude konať workshop o maľovaní tohto jedinečného folklórneho fenoménu. Lektorkou bude autentická malérečka z Južnej Moravy Ludmila Vojtěšková. Možný počet miest je však už obsadený.

Na pondelok 28. 10. 2024 pripadá 106. výročie vzniku Československej republiky ako spoločného štátu Čechov a Slovákov. Pripomenieme si ho slávnostným zhromaždením pri pomníku Tomáša G. Masaryka a Milana R. Štefánika na križovatke ulíc Masarykovej a Štefánikovej. Chceme pripomenúť, že demokracia nie je samozrejmosť a že je možné ju veľmi rýchlo stratiť, ak sa o ňu nebudú občania starať.

Program Dní českej kultúry 2024 zakončíme v stredu 30. 10. 2024 vernisážou výstavy Slávni českí skladatelia v Múzeu Vojtecha Lofflera o 16.00. Výstavu venovanú Roku českej hudby a hviezdnej skladateľskej českej štvorke  Smetana – Dvořák – Janáček – Martinů zapožičalo Národné múzeum v Prahe a bude trvať do 27. 11. 2024.

Bližšie informácie v priložených pozvánkach a na webe Českého spolku v Košiciach www.ceskyspolek.sk

Viac informácií:

MUD. Dagmar Takácsová, dagmar.takacsova01@gmail.com, 0907 959 758

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore