Tlačové správy

NESTARNEME – DOZRIEVAME – výstava fotografií v Univerzitnej knižnici PU

V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa uskutočnilo slávnostné otvorenie výstavy fotografií minuloročných absolventov Univerzity tretieho veku (UTV) PU. Pätnásť fotografov – seniorov vo veku od 62 do 82 rokov vystavilo 53 svojich prác, ktoré zahŕňajú širokú škálu žánrov. Najviac sú zastúpené umelecké fotografie – krajina, architektúra, portrét, no nájdu sa tu aj reportážne fotografie.

Termín otvorenia výstavy, začiatok októbra, mesiaca úcty k starším, si organizátori výstavy nezvolili náhodou. „Štrnásť absolventov UTV PU – Leo Baňas, Jozef Geffert, Anton Hričan, Vlado Ivanko, Vlado Kollár, Miro Kostelnik, Peter Kostelnik, Peter Kralovenský, Ladislav Lukáč, Ján Majher, Ján Marián Marhulík, Stanislav Mihalík, Karol Nowak, Igor Plučinský, Jirko Salzmann, vrátane ich lektora a profesionálneho fotografa Stanislava Mihalíka, sú už vo veku, kedy bezpečne vedia odlíšiť pravé hodnoty od balastu a nepotrebujú sa „hrať“ na umelcov. Prešli už dlhú cestu od všadeprítomného cvakania k fotografovaniu. Dozreli,“ uviedol vo svojom príhovore riaditeľ UK PU Peter Haľko. Zároveň vyzdvihol, že každý jeden z vystavujúcich umelcov si plne zasluhuje našu úctu, ale aj uznanie za svoju tvorbu a predovšetkým za pozitívny a tvorivý prístup k životným výzvam.

„Dnes je vernisáž vizuálnych konceptov autorov prezentujúcich médium fotografie. Je v nich proces, trpezlivosť, vnímavosť, remeslo, postreh a pohotovosť. Túto výnimočnosť fotografického zrenia cítim v každom zábere tejto výstavy. Vďaka vám, páni, tiež nestarnem a rád by som sa pripojil k tešeniu sa z odmeny za úctu k poctivej robote, ktorú nazývame zrením,“ zhodnotil kurátor výstavy Jaro Ondo, vysokoškolský pedagóg pôsobiaci na Inštitúte hudobného a výtvarného umenia (IHVU) Filozofickej univerzity (FF) PU. Byť seniorom nie je právo, ale výsada. Nestarne ten, kto si zachováva schopnosť vidieť krásu. Ešte menej ten, kto dokáže krásu nielen vidieť, ale ju aj vytvárať. Vystavujúci absolventi UTV PU nám to dokazujú, aj preto sú, povedané slovami ich lektora S. Mihalíka, výnimoční.

Na záver vernisáže vystúpil za všetkých jeden z vystavujúcich autorov Ján Marián Marhulík: „Vita brevis, ars longa – Umenie je večné, život krátky. Tento Hippokratov výrok sa stal východiskom pre skupinu „dozievajúcich“, ktorí si uvedomili, že nemôžu si vybrať, koľko rokov sa dožijú, ale môžu si zvoliť koľko života svojim rokom dokážu dať. A život je pre dozrievajúcich priestor, kde vo všednosti dní hľadajú krásu, dobro….V našich silách je stále schopnosť snívať, nepoddávať sa, tvoriť, milovať život, vedieť mu byť vďačný za každý deň pobytu v nekonečnosti vesmíru a času… Žijeme, pokiaľ láska žije v nás…“ Zároveň dodal, že  autori si vážia, že im bolo umožnené vystavovať na akademickej pôde PU.

S hudobným programom na vernisáži vystúpili študentky Katedry hudby IHVU FF PU Júlia Petrušová, Miriam Kuchárová, Lívia Feňaková, Lesia Sydir a Lenka Šofranková, ktoré svojim spevom ešte zvýraznili poetiku vystavených fotografií a potešili nielen vystavujúcich autorov.

Výstava bude v Univerzitnej knižnici PU sprístupnená do 8. novembra 2024.

 Anna Polačková , hovorkyňa PU

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore