Tlačové správy

Rozšírili sme virtuálnu galériu rómskeho výtvarného umenia

Štátna vedecká knižnica v Prešove, dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry (DICRK) sprístupnilo rozšírenú virtuálnu galériu rómskeho výtvarného umenia, do ktorej môžu návštevníci vstúpiť bezplatne prostredníctvom svojho mobilu, tabletu či počítača. V novej časti galérie sme vystavili výtvarné práce dvoch rómskych výtvarníkov a jednej rómskej výtvarníčky.

„Návštevníci galérie majú možnosť spoznať spolu 40 osobností z oblasti literatúry, výtvarného umenia, filmu a hudby zobrazených na veľkých portrétoch. Okrem prezentácie umeleckého spracovania malieb a plastík má virtuálna galéria aj vzdelávací charakter, keďže každú z osobností uvádza anotácia a audio-sprievodca v slovenskom, rómskom a anglickom jazyku,“ uviedol Peter Čekan, riaditeľ Štátnej vedeckej knižnice v Prešove.

Neznáme farby osobností

Prvú virtuálnu galériu sme predstavili v roku 2022, pod názvom Neznáme farby osobností. Celkom 23 portrétov svetových osobností, ktoré majú rómsky pôvod, putovali po výstavách na Slovensku aj v zahraničí. Ich autorom je rómsky výtvarník Jozef Fečo. Keďže DICRK je aj digitalizačným pracoviskom, rozhodli sme sa tieto obrazy digitalizovať a preniesť do virtuálnej galérie.

„Virtuálna galéria týchto obrazov nám slúžila ako učebná pomôcka pri prezentácii rómskej kultúry pre žiakov základných a stredných škôl. Diela sme prostredníctvom tejto aplikácie prezentovali priamo na školách alebo v priestoroch knižnice. Výhodou virtuálnej galérie je možnosť stiahnuť si túto aplikáciu priamo do mobilu a kedykoľvek si ju spustiť,“ vysvetlil Roman Čonka.

V tomto roku DICRK pracovalo na rozšírení virtuálnej galérie o ďalšie výstavné miestnosti určené pre dvoch nových výtvarníkov.

Spisovatelia a výtvarníci

Šarlota Bottová je nadaná rómska umelkyňa, ktorá žije a tvorí v Hnúšti. Výtvarnému umeniu sa upísala už počas štúdia na strednej škole, výtvarné techniky a postupy sa učila sama, využívajúc zdroje dostupné v knižniciach aj na internete.

Špecializuje sa na tvorbu portrétov, dlho tvorila technikou kreslenia grafitovými ceruzkami a pastelom. V posledných rokoch maľuje akrylovými farbami. Práve tie jej umožnili vyjadriť sa aj celou šírkou farebného spektra. Inšpiráciu čerpá hlavne z pop-kultúry, kde sú jej predlohou známe osobnosti, no na jej obrazoch nájdeme aj množstvo tvárí, ktoré umelkyňa stretáva v každodennom živote.

V našej virtuálnej galérii sa prezentuje portrétmi rómskych spisovateliek a spisovateľov, tiež výtvarníčok a výtvarníkov.

„Cez maľby tak môže návštevník spoznať rómsku spisovateľku Elenu Lackovú, spisovateľa Dezidera Bangu či disidenta a spisovateľa Ľudovíta Didiho,“ spresnil Roman Čonka.

Abstrakcie

Miloš Rác, talentovaný rómsky umelec z Považskej Bystrice, v našej virtuálnej galérii, v samostatnej miestnosti, vystavuje svoje umelecké portfólio pozostávajúce z malieb a štylizovaných bronzových plastík. On sám označuje svoje obrazy ako abstraktné maľby, ktorými vyjadruje širokú škálu vlastných emócií precítených v interakciách s realitou všedných dní.  Intenzívna farebná paleta, geometrické tvary aj celkové poňatie malieb a plastík naznačujú pozitívny prístup k životu s jemnými náznakmi humoru.

Miloš Rác vystavuje doma aj v zahraničí, kde sa jeho tvorba stretáva s pozitívnym ohlasom verejnosti aj kritikov. O svoju zručnosť a poznatky sa začína deliť s najmladšou generáciou v Považskej Bystrici.

„Jeho diela sú zaujímavé a vystavované hlavne na strednom a západnom Slovensku, rovnako aj v zahraničí. Sme radi, že sme jeho práce, ktoré sme v dokumentačnom centre digitalizovali, mohli preniesť aj do virtuálnej galérie a priblížiť tak jeho tvorbu širokej verejnosti,“ doplnil Roman Čonka.

Kováčska dielňa / pamätné miesta holokaustu

Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry (DICRK) ako celoslovenské odborné pracovisko sa virtuálnym prehliadkam venuje od roku 2017. Dokumentačný charakter má virtuálna prehliadka Základnej školy v Jarovniciach, kde sa centru podarilo zachytiť celosvetovo oceňované výtvarné práce rómskych žiakov, ktoré viedol od roku 1986 výtvarník Ján Sajko.

Ďalšia virtuálna prehliadka je zameraná na rómskeho kováča Igora Radiča z Klenovca. DICRK zdokumentovalo jeho prácu v pôvodnej kováčskej dielni doslova v poslednej chvíli pred jej likvidáciou a sťahovaním do modernej.

Igor Radič vo svojej dielni predstavuje kováčske remeslo, ale aj nástroje potrebné k tomuto remeslu, ktoré zdedil po starých majstroch.

V roku 2020 sme vytvorili aj virtuálnu prehliadku pamätných miest na Slovensku, ktoré odkazujú na holokaust Rómov. Pri každom pamätníku sa návštevník dozvie aj o historických udalostiach, ktoré sa viažu na konkrétne miesto.

„Centrum je v oblasti sprístupňovania rómskej kultúry vo virtuálnom priestore lídrom minimálne v krajinách V4,“ dodal Roman Čonka.

Vlastný portál

DICRK je celoslovenským odborným pracoviskom, ktoré mapuje a dokumentuje rómsku kultúru od roku 2013. Pre širokú verejnosť je voľne dostupných už viac ako 1000 digitálnych kultúrnych objektov z oblasti hudby, remesiel, literatúry, divadla, ktoré sú umiestňované aj na národnom prezentačnom portáli slovakiana.sk

„Okrem digitalizácie sa venujeme aj vlastnej edičnej činnosti a vydávaniu vedeckých zborníkov. Od roku 2020 sme hlavným organizátorom vedeckých podujatí s medzinárodnou účasťou s názvom Aktuálny stav rómskych štúdií, pričom spolupracujeme s renomovanými inštitúciami a univerzitami zo Slovenska a zahraničia,“ dodal Roman Čonka.

Kontakt pre médiá:

PhDr. Renáta Šmidová

pevná linka: +421 51 2451127

mobil: +421 917 996 974

e-mail: projekt@svkpo.gov.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore