Tlačové správy

Činohra Národného divadla Košice uvedie drámu zo súdneho prostredia – rozhodovať o vine a nevine budú diváci

Prvú premiéru novej divadelnej sezóny s mottom „100 rokov divadla pre všetkých“ uvedie v Národnom divadle Košice činoherný súbor. V piatok 11. októbra sa diváci na Malej scéne NDKE môžu tešiť na slovenskú premiéru najnovšej hry uznávaného nemeckého spisovateľa, dramatika a prestížneho advokáta Ferdinanda Schiracha ONA HOVORÍ. ON HOVORÍ.

Ferdinand von Schirach je nemecký autor bestsellerov a patrí k najproduktívnejším autorom zväčša kriminálnych žánrov v médiách. Jeho texty nastoľujú právne dilemy, ktoré sa napokon stávajú dilemami etickými. V sporoch o vine a nevine, obetiach a páchateľovi, spravodlivosti, aj o dierach v právnom štáte odhaľuje človeka a spoločnosť vo všetkej ich protirečivosti. Jeho romány, poviedky a hry boli viackrát sfilmované a knižne vyšli vo viac ako 40 krajinách. Za zbierku krátkych poviedok Zločiny získal v roku 2010 prestížnu Kleistovu cenu. Veľmi kladne ho hodnotia nielen nemecké, ale aj zahraničné médiá a dokonca ho prirovnávajú k takým autorom ako boli Franz Kafka či Heinrich von Kleist.

Najnovšia Schirachova hra ONA HOVORÍ. ON HOVORÍ. je drámou zo súdneho prostredia, v ktorej sa zaoberá témou znásilnenia. Ona hovorí jedno a on tvrdí niečo iné a vôbec nie je jasné, na čej strane je pravda. Balansuje na hrane našich predsudkov či potenciálnych očakávaní a rozhodne nevytvára postavu jednoznačnej obete a jasného páchateľa. Košickí diváci uvidia inscenáciu nielen ako prví na Slovensku, ale aj medzi prvými v Európe! Rovnako ako v niektorých predchádzajúcich Schirachových hrách aj v tejto sú to práve diváci, ktorí budú rozhodovať o vine či nevine.

Košickú inscenáciu pripravuje s hercami činohry režisér Matúš Bachynec s dramaturgičkou Martinou Mašlárovou. Scénu navrhla Barbora Šajgalíková, kostýmy Marija Havran, hudbu Michal Palko a svetelný dizajn Ján Ptačin.

V hlavných úlohách sa predstavia Alena Ďuránová, Michal Soltész, Ľuba Blaškovičová, Dana Košická a Jakub Somora, a.h. (poslucháč VŠMU). Vo vedľajších postavách účinkujú  Stanislav Pitoňák, Peter Cibula, Katarína Horňáková, Kristína Koblišková, a.h. (poslucháčka VŠMU), Róbert Šudík a František Balog a študenti a študentky Konzervatória Jozefa Adamoviča.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

tel.: +421 55 245 22 23

mobil: +421 908 091 888

e-mail: svjatoslav.dohovic@sdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore