Tlačové správy

Malé grafické formy Michal Tokára v Univerzitnej knižnici PU

V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa uskutočnila vernisáž grafík známeho prešovského výtvarníka a pedagóga Michala Tokára. Výstava s názvom MALÉ GRAFICKÉ FORMY je prierezom jeho tvorby (1979 – 2024) a zahŕňa 96 diel. Ide predovšetkým o rôzne variácie drevorytov, ale aj linorezy, reliéfne tlače a bohato je zastúpená aj digitálna grafika, ktorej sa venuje najmä v poslednom období.

 

Michal Tokár a jedno z jeho diel

Vernisáž otvoril riaditeľ univerzitnej knižnice Peter Haľko, ktorý vo svojom príhovore pripomenul, že po rokoch 2004 a 2014 ide už o tretiu výstavu autora v UK PU. Rovnako ako predtým si ňou knižnica pripomína významné životné jubileum autora – tentokrát osemdesiatiny. Na rozdiel od predošlých výstav autor predstavuje, ako už napovedá názov, malé grafiky, ktoré často slúžili ako knižné ilustrácie alebo tzv. novoročenky (tzv. PF-ky). Najčastejším motívom je príroda – strom, vtáky, kvety, ale vyskytujú sa aj náboženské motívy i abstraktnejšie formy.

Peter Haľko a Tatiana Bilančíková

Tvorbu Michala Tokára predstavila návštevníkom vernisáže kurátorka výstavy, jeho bývala študentka a neskôr kolegyňa na Pedagogickej fakulte PU výtvarníčka Tatiana Bilančíková. „V súčasnej dobe elektronických vizuálnych médií nepociťujeme všeobecne recepčnú priepasť medzi výtvarnými technikami a ich produktmi. Aj tu prezentované grafické diela sa nám nezdajú také „staromódne“. Naopak – v plejáde výtvarných techník autor prezentuje tradičný postup modifikovaný počítačovou manipuláciou, čo mu umožňuje väčšiu slobodu vo farebných i tvarových kreáciách,“ vyzdvihla Bilančíková. Kolekcia vystavených grafických prác poukazuje podľa kurátorky na vývoj umelca, o jeho napredovaní, od vyjadrenia motívu k nenásilnej štylizácii, zovšeobecneniu formy a obsahu, k štýlovej čistote jednotlivých kompozícií. „Tvorba Michala Tokára nie je iba prostým pretlmočením zvoleného motívu do grafickej reči, ale svojím poetickým espritom komunikuje divákovo duchovné prežívanie každodennosti,“ doplnila.

Na záver vernisáže vystúpil  aj samotný autor Michal Tokár, ktorý bližšie ozrejmil, čo ho v súčasnosti pri tvorbe inšpiruje. „Hľadím na svoju niekdajšiu grafiku, kde tu aj so stopami textúry živého dreva, a zmocňuje sa ma nutkanie motív znovu uchopiť súčasným pohľadom, súčasnými technológiami – grafickým počítačovým programom. Pýtam sa v duchu, výsledná forma digitálnym uchopením dala dielu i nový význam? Ak som v minulosti predvídal podobu diela, terajšia (nová) podoba diela v podstate nebola v mojej predstave konkretizovaná. Zjavila sa ako blesk nie na nebi, ale cez monitor počítača. Táto zjavená realita trpezlivo vinie špirálu mojej grafickej kreativity v súčasnosti…“ priblížil svoj zámer Tokár.  Vystavené grafické diela si podľa neho môže každý divák interpretovať na svoj spôsob a vždy to bude pravdivá interpretácia. Predsa ide o umelecké diela. „To, čo som o svojich grafikách už sčasti aspoň naznačil, bola moja interpretácia… Kdesi som čítal, že v ľudskom vnútri existujú navzdory času a priestoru základné, stále univerzálne hodnoty. Umelecká kreativita je pokusom o ich znovunájdenie, odhalenie a zvečnenie. Aj táto výstava je snahou takéto hodnoty vyjadriť,“ uzavrel výtvarník.

Výstava v Univerzitnej knižnici PU bude verejnosti  sprístupnená do 31. októbra 2024.

Michal Tokár sa narodil v roku 1943 vo Vyšnom Slavkove. Na Filozofickej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove vyštudoval výtvarnú výchovu (1964 – 1969). V rokoch 1970 – 2027 pôsobil ako výtvarný pedagóg na Prešovskej univerzite, kde sa v roku 2002 habilitoval na docenta. Popri pedagogickej a vedeckovýskumnej činnosti (zameranej najmä na teóriu a históriu knižnej ilustrácie) sa venoval (a aj v súčasnosti venuje) vlastnej výtvarnej tvorbe, predovšetkým voľnej a úžitkovej grafike technikou drevorezu. Samostatnú oblasť aktivity predstavujú drobné výtvarné práce z dreva (šperky) a v posledných rokoch aj ilustrácie. Svoju tvorbu prezentoval na mnohých kolektívnych a samostatných výstavách doma i v zahraničí (Poľsko, Maďarsko, Španielsko). Je členom Slovenskej výtvarnej únie.

Anna Polačková, hovorkyňa PU

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore