Tlačové správy

Východoslovenské múzeum v Košiciach pripravuje veľkolepú Rákociho svadbu

Tretia septembrová sobota v Košiciach (21. 9. 2024)  sa ponesie v duchu osláv 330. výročia sobáša Františka II. Rákociho a Šarloty Amálie. Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, organizuje pri príležitosti tohto jubilea veľkolepé podujatie, ktoré začne o 13. hodine slávnostným sprievodom múzejníkov, hercov v dobových kostýmoch a širokej verejnosti, na čele s mladomanželmi v starodávnom koči.

Sprievod poputuje od Historickej účelovej budovy VSM na Námestí Maratónu mieru 2 cez Hlavnú ulicu až do areálu Katovej bašty na Hrnčiarskej 7, kde bude prebiehať pestrý program od 14. do 20. hodiny.

Populárna skupina Fringia, obľúbená najmä medzi nadšencami histórie, predvedie divákom vernú rekonštrukciu sobáša Rákociovcov podľa dobových zvykov. Na podujatí nebudú chýbať dobové tance, živá hudba, vystúpenia šermiarov, sokoliarov a kaukliarov, prehliadka dravcov, prezentácia slovenských a maďarských múzeí, remeselnícke trhy a dielne, vojenské táborisko s prehliadkou historického výstroja a výzbroje, výcvik mladých bojovníkov, fotografovanie s mladomanželmi či bohatá svadobná hostina.

Projekt HUSK/SPF/2301/3.2/091/P2 je podporený zo schémy Fond malých projektov / Kisprojekt Alap v programe Interreg Hungary-Slovakia Programme a spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom. Výška finančnej podpory projektu (pod akronymom VSM) z Európskej únie je 39 645,00 €. Jedným zo zámerov Fondu malých projektov je posilniť cezhraničné väzby a slovensko-maďarské partnerstvá, a to vzájomným získavaním a upevňovaním hlbších informácií o kultúrnom bohatstve a rozmanitosti zainteresovaných krajín EÚ.

Mgr. Lenka Šafranová, PhD., vedúca Oddelenia propagácie a prezentačnej činnosti

 

Mobile: +421 917 546 617

Email: lenka.safranova@vsmuzeum.sk

www.vsmuzeum.sk

  

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore