Tlačové správy

Spišské divadlo pripravuje štyri premiéry

Hosťujúcim členom súboru bude známy slovenský herec

Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia Košického samosprávneho kraja, otvorí 12. septembra v poradí 34. divadelnú sezónu. Jej témou je REŠPEKT. „Rešpekt voči našim tradíciám, rešpekt voči marginalizovaným skupinám, rešpekt voči novým prúdom a témam, ktoré by sme mohli pustiť do nášho života,“ približuje umelecký šéf divadla Viktor Kollár. S touto víziou divadlo vyberalo témy a tituly, ktoré chce v sezóne 2024/2025 predstaviť svojim divákom.

Počas nasledujúcich desiatich mesiacov uvedie divadlo štyri premiéry. „Až tri z inscenácií sú autorské, vznikajú priamo pre Spišské divadlo,“ hovorí Viktor Kollár a dodáva: „Na jednej strane je to vynikajúce – dávame priestor mladým a novým tvorcom, prinesieme doteraz nespracované a neošúchané témy. Na druhej strane ideme do veľkého rizika, pretože netušíme, ako tieto projekty prijmú diváci. Môže to dopadnúť akokoľvek, rozhodne o tom naša umelecká kondícia a priazeň návštevníkov. Spišské publikum je prajné a ústretové, preto ho nechceme z divadla vyhnať, zároveň chceme zdvíhať úroveň súboru, repertoáru, divadla aj návštevníkov.“

 Autorský projekt mladého režiséra

 Prvou plánovanou premiérou je projekt My a tí druhí v réžii Martina Bašistu, mladého talentovaného režiséra. Predloha veľmi voľne vychádza z diel Júliusa Barča-Ivana, ktoré patria k vrcholom nielen autorovej tvorby, ale slovenského dramatického umenia vôbec. Ako by to vyzeralo, keby mal Barč-Ivan sen, vybrané postavy z jeho drám by v ňom ožili a boli nútené svoje názory a príbehy konfrontovať? Ako by sa zmenili osudy postáv, keby sa kľúčová udalosť v ich príbehu nestala? V Barč-Ivanovej fantázii je všetko možné. Diváci sa môžu tešiť na svieži a originálny pohľad na témy lásky, obety, rodiny, ctižiadostivosti a nenávisti.

Mimi a Líza na divadelných doskách

Po prestávke v minulej sezóne prinesie divadlo detským divákom novú rozprávku – Mimi a Líza. Séria úspešných večerníčkov a kníh dostane na Spiši aj divadelnú podobu. „Inscenácia sa bude zaoberať témou inklúzie dvoch svetov, vnímania života a bohatstva vnútorného sveta nevidiacich a vidiacich a priateľstvom, ktoré je také cenné. Dve nezvyčajné kamarátky Mimi a Líza nás zavedú do fantastických svetov,“ opisuje umelecký šéf. Projekt Mimi a Líza realizuje mladá režisérka, výtvarníčka a spisovateľka Dáša Krištofičová a text pripravuje spoluautorka knižnej predlohy Alexandra Salmela.

Totalitné osudy pamätníkov

 Projekt s pracovným názvom Metropolka má ambíciu zachytiť osudy neznámych ľudí, ktorí prežili všetky doterajšie totality na Slovensku. Inscenácia sa sústredí na tri obdobia – od fašistickej diktatúry, cez komunizmus až po súčasnosť. „Metropolka je symbol, bola to legendárna kaviareň v Bratislave, na jej osude sa podpísali všetky zlomy 20. storočia.  My by sme sa chceli sústrediť na východ, na našu lokalitu, na naše okolie,“ vysvetľuje Viktor Kollár, ktorý sa na inscenácii podieľa ako autor textu a režisér. Na tomto projekte sa už aktívne – autorsky a hudobne zúčastní nový hosťujúci herec Spišského divadla Milo Kráľ. „Veľmi dôležitým tretím členom tímu je novinárka Soňa Gyarfašová, ktorá sa zaoberá otázkami spravodlivosti a vyrovnávaním sa s totalitnou minulosťou. Systematicky sleduje osudy pamätníkov počas dvoch totalít a je nám veľkou inšpiráciou.“ vysvetľuje režisér.

Návrat legendy v novom šate

Poslednou premiérou sezóny bude jedna z najhrávanejších hier Jozefa Gregora Tajovského Ženský zákon. Túto klasickú veselohru už Spišské divadlo v minulosti uvádzalo. V roku 2013 Ženský zákon (po spišsky) režíroval Matúš Oľha a po jedenástich rokoch sa opäť vracia na Spiš. Inscenácia aj režisér. „Pripravujeme návrat legendy na javisko nášho divadla v novom naštudovaní. Je to doslova vyžiadané predstavenie zo strany divákov aj zo strany hercov. Inscenácia prinesie nový pohľad na klasiku slovenskej drámy a silný emocionálny zážitok,“ avizuje Viktor Kollár.

 Milo Kráľ v úlohe hostiteľa

Divadlo v sezóne 2024/2025 pripravuje aj nové paralelné nedivadelné projekty. Ich ambíciou je poskytnúť divákom širokú paletu umeleckých zážitkov, ktoré oslovia rôznorodé publikum, pritiahnu nových divákov a vytvoria priestor pre rôzne druhy umenia. To reprezentujú pripravované hudobno-literárne večery s Milom Kráľom s názvom To tu ešte nebolo. „Je to vedľajší projekt, ktorý v intímnom a čarovnom prostredí Štúdia SD prinesie kombináciu hudby, literatúry a divadla. Milo Kráľ, ako hostiteľ večera, predstaví zaujímavých literárnych autorov našej doby a diváci sa môžu tešiť aj na tematickú hudbu pripravenú špeciálne pre každý večer,“ opisuje zámer Viktor Kollár.

Divadlo ako kultúrny magnet východu

To, že príprava aktuálnej sezóny nebola jednoduchá, potvrdzuje riaditeľ SD Radovan Michalov: „Minulú sezónu sme mali ambiciózne zámery a naplnili sme ich. Divadlo sa nám podarilo niekam nasmerovať a predovšetkým – otvoriť sa iným skupinám divákov, ktoré doteraz možno nemali úplne prečo chodiť do Spišského divadla. Nadchádzajúca sezóna preto prináša bohatý program plný premiér, nových projektov a nezabudnuteľných zážitkov pre všetkých milovníkov umenia. Veríme, že pre všetkých návštevníkov bude nezabudnuteľná a že Spišské divadlo sa stane kultúrnym magnetom východu.“

Divadelnú sezónu 2024/2025 otvára Spišské divadlo 12. septembra úspešným kabaretom Edith v réžii Viktora Kollára a v hlavnej úlohe s Katarínou Turčanovou.

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne divadlo s činohernou a alternatívnou scénou a dvoma hracími priestormi. V uplynulej sezóne uviedlo spolu štyri premiéry, odohralo 166 predstavení, ktoré navštívilo viac ako 31 000 divákov. Najväčším úspechom bola účasť SD na dvoch prestížnych divadelných festivaloch – Nová dráma/New drama v Bratislave a Dotyky a spojenia v Martine.

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore