Tlačové správy

Užhorodské divadlo odpremiéruje najnovšiu inscenáciu aj v Košiciach

Úvod jubilejnej 80. sezóny Národného divadla Košice (NDKE), ktoré si na jej začiatku pripomenie 100. výročie vzniku Východoslovenského národného divadla, ale aj 125. výročie otvorenia jednej z najkrajších divadelných budov v Európe, prinesie do metropoly východného Slovenska aj ďalšiu výnimočnú udalosť.

Na javisko Malej scény NDKE sa po pár mesiacoch vráti Zakarpatské akademické oblastné hudobno-dramatické divadlo bratov Juraja-Augustína a Eugena Šeregijovcov z Užhorodu, aby tu v pondelok 9. septembra o 19:00 uviedlo v premiére svoju najnovšiu inscenáciu, hru francúzskeho herca, režiséra, scenáristu, televízneho moderátora a speváka Phillippa Lerouchea HRA NA PRAVDU. Predstavenie vzniklo počas letných mesiacov v rámci projektu grantovej schémy „Kultúra bez bariér“, ktorý je zameraný na formovanie pozitívneho postoja k ľuďom s telesným postihnutím a demonštráciu ich rovnosti a dôležitosti pre spoločnosť. V rámci cezhraničnej spolupráce ho ukrajinskí umelci uvedú na Ukrajine, Slovensku aj Rumunsku.

„Bariéry exitujú len v našom vedomí. Každý človek je jedinečný a zaslúži si byť šťastný.“ Motto hry predznamenáva jej dej. Traja muži – Gilles, Pascal a Fabrice – spolu trávia večer pri pohári silného.  Rozoberajú aktuálne témy: rodičovstvo, vzťahy, peniaze, kariéra.  Je to jednoduchý večer študentských priateľov, do ktorého zrazu vtrhne ona – láska celej univerzity – Margo.  A zmení priebeh hry a rozochvieva struny ich duší.

Predstavenie našich priateľov z Užhorodu má podtitul „inscenácia, ktorá zmení svet“. Podľa režisérky Marharyty Savenko táto inscenácia ľahkým, nadýchaným a nádherným spôsobom zobrazuje tému invalidných ľudí. „Väčšina hier o tejto téme je veľmi tragických. Táto, naopak, povznáša ducha a prináša dar života,“ hovorí režisérka.

Tešíme sa na všetkých milovníkov dobrého divadla, ale aj na všetkých presídlencov a utečencov z Ukrajiny zmietanej už dva a pol roka nezmyselnou ruskou agresiou, ktorí našli v Košiciach útočisko a nový domov. Aj toto predstavenie vzniklo na podporu všetkých, ktorí za našimi východnými hranicami bojujú nielen za svoju slobodu, ale za slobodu nás všetkých.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

tel.: +421 55 245 22 23

mobil: +421 908 091 888

e-mail: svjatoslav.dohovic@sdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore