Tlačové správy

V Bábkovom divadle v Košiciach sa nebojíme hovoriť o téme inakosti a potrebe prijatia

Prvú (presunutú) premiéru novej divadelnej sezóny pripravil v Bábkovom divadle v Košiciach (kultúrnej inštitúcii Košického samosprávneho kraja) zohratý inscenačný tím pod vedením autorky a režisérky Pauly Belickej. V najnovšej a tematicky mimoriadne naliehavej inscenácii BDK s názvom Drana, ktorá zachytáva príbeh o neobyčajnom malom dievčatku s veľkým snom a ktorá je určená divákom od 5 rokov, sa predstavia Beáta Dubielová, Viktória Sedláková a jubilujúci Miroslav Kolbašský.

Mladá slovenská autorka a režisérka, Paula Belická, pripravila s tímom svojich spolupracovníkov (scénograf Alex Zelina, scénografka a kostýmová výtvarníčka Mária Bačová, dramaturg Ivan Sogel, hudobný skladateľ Tomas Michalčák) a s hercami Bábkového divadla v Košiciach nevšedný príbeh o neobyčajnom malom dievčatku menom Ana alebo Drana, ako ju všetci v rozprávkovom mestečku volajú.

Inscenácia Drana zachytáva príbeh o malej hrdinke, ktorá má veľký sen. Rozprávka nás vťahuje do mestečka, kde žijú fantazijné postavičky s účesmi od výmyslu sveta. A práve v tomto mestečku žijú manželia – kaderníci, pán a pani LeFrizér. Majú tie najjemnejšie kefy, najrýchlejšie fény a nožnice ich poslúchajú na slovo. Obaja očakávajú príchod dieťatka – dcéry. Veľmi sa na ňu tešia a predstavujú si, aké vlasy ich dcérka asi bude mať a aké rôzne účesy z jej vláskov budú vytvárať. Keď sa však narodí malá Ana, nastáva veľké sklamanie – dievčatku rastú namiesto vlasov drôty, a s tými sa účesy robiť nedajú. Trápi ich aj otázka – čo na to povedia ľudia v meste? Rodičia sa snažia svoje dieťa najskôr zmeniť, no postupne im Ana ukazuje, že aj drôty majú svoje čaro. Rodičia svoju dcéru napokon prijímajú takú, aká je, hoci je celkom iná ako všetci ostatní. A po istom Aninom hrdinskom čine si aj zvyšok mesta uvedomí, že hoci je Ana iná, je rovnako hodnotná, ako oni a vlastne aj veľmi pekná!

Ana, má okrem túžby po prijatí rodičmi a obyvateľmi mestečka ešte jeden sen – veľmi by chcela vidieť búrku. A hoci v našom rozprávkovom mestečku chodia obyvatelia bežne pozorovať búrky z bezpečnej vzdialenosti, dievčaťu s drôtenou hlávkou sa zdá, že si tento sen nikdy nesplní. Akí by to však boli rodičia, keby sa jej to želanie nepokúsili splniť…

Našou režijno-dramaturgickou ambíciou je hovoriť o téme inakosti v kontexte potreby prijatia. Cítiť sa bezpečne a niekam patriť sú základnými ľudskými potrebami. Navyše, porozumieť svojej potrebe cítiť spolupatričnosť a niekam patriť je fundamentálnou časťou tvorby vlastnej identity a sebauvedomenia. Pokiaľ sa človeku v rannom detstve nedostane týchto pocitov od rodičov, ich kvalita života klesá a postupne sa u nich vyskytnú emočné problémy a problémy so správaním. Takýto človek má pocit, že nepatrí nikam. Hoci pravdou je, že každý niekam patrí.“ Hovorí autorka a režisérka Paula Belická.

Dramaturg inscenácie, Ivan Sogel dodáva: „Príbeh Drany z fantazijného mestečka plného podivuhodných farebných figúrok, rozpráva deťom o inakosti, o prijatí a tiež o tom, že hoci sa sny niekedy môžu zdať veľmi vzdialené, s vytrvalosťou a trochou pomoci od blízkych sa napokon predsa len splnia.

V inscenácii Drana sa predstavia členovia umeleckého súboru BDK Beáta Dubielová, Viktória Sedláková a jubilujúci Miroslav Kolbašský. Inscenácia je vhodná pre rodiny s deťmi od 5 rokov. Premiéra sa uskutoční dňa 6. septembra 2024 (piatok) o 17:00 v bábkovej sále divadla na Alžbetinej 38 v Košiciach. Lístky sú v predaji v pokladni divadla na Vrátnej 58 alebo on-line na www.predpredaj.sk

Irena Sepešiová

Bábkové divadlo v Košiciach
Tajovského 4, 040 01 Košice
0918 984 132, 0948 788 008
www.bdke.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore