Tlačové správy

AVS je znepokojená nepravdivými vyjadreniami predsedu NKÚ

BRATISLAVA (27. august 2024) Členovia Asociácie vodárenských spoločností sa ostro ohradzujú proti zavádzajúcej interpretácii výsledkov kontroly vo vybraných vodárenských spoločnostiach a množstvu nepravdivých, či zavádzajúcich tvrdení ktoré prezentoval predseda Najvyššieho kontrolného úradu Ľubomír Andrassy v relácii „Teraz takto“ dňa 23.8.2024.

Asociácia vodárenských spoločností a jej členovia rešpektujú  správu z kontroly NKÚ vo vybraných vodárenských spoločnostiach. Vyhradzujú sa proti interpretácii výsledkov kontroly predsedom NKÚ v relácii „Teraz takto“, zverejnenej dňa 23.8.2024.

Predseda NKÚ sa vyjadruje k viacerým témam týkajúcim sa vodárenstva. Prvou témou sú straty vody, kde uvádza, že  stratovosť je viac ako tridsať percent. V skutočnosti sú tieto straty nižšie, pretože je v nich zahrnutá aj technologická voda, ktorá sa používa na preplachovanie potrubí pri poruchách a opravách potrubí a voda využívaná na čistenie technologických zariadení na úpravniach vôd.

Správa NKÚ poukazuje na fakt, že obnova vodárenskej infraštruktúry zaostáva za plánmi obnovy a zároveň bol identifikovaný investičný dlh vo výške 5,5 miliardy €, čo pripisuje predseda NKÚ zlému manažovaniu vodárenských spoločností. Pravým dôvodom tohto dlhu je záväzok Slovenskej republiky zvýšiť pripojenosť obyvateľov na verejné kanalizácie. Štát preniesol túto povinnosť na samosprávy, ale neumožnil náklady s tým spojené preniesť do ceny vodného a stočného.

Finančné prostriedky z Európskej únie pomohli postaviť stovky kilometrov stokových sietí a zrekonštruovať desiatky čistiarní odpadových vôd. Spolufinancovanie európskych projektov sa však vyšplhalo až do výšky tridsať percent z ceny stavby a spôsobilo obrovskú zadlženosť vodárenských spoločností, ktoré namiesto investícií do obnovy splácajú dlhy za záväzky štátu. O tejto téme však predseda NKÚ nehovorí. Hovorí o štatutárnych orgánoch spoločností, ktoré nenesú žiadnu finančnú zodpovednosť za svoje konanie, čo nie je pravda. Podľa Obchodného zákonníka a Stanov vodárenských spoločností ručia štatutárni zástupcovia vodárenských spoločností celým svojim majetkom a v prípade neoprávneného nakladania s cudzím majetkom sú trestnoprávne zodpovední. Členovia predstavenstiev a dozorných rád jednotlivých vodárenských spoločností sú do funkcií volení svojimi akcionármi, teda zástupcami samospráv. Pán predseda NKÚ podsúva verejnosti dojem, že primátori a starostovia, ako akcionári vodárenských spoločností sú nekompetentní a že predstavenstvá týchto spoločností rozhodujú svojvoľne, dokonca v rozpore s legislatívou.

Predseda NKÚ zavádza aj v otázke ceny, kde hovorí o vysokých cenách vodného a stočného. Podľa jeho slov Svetová zdravotnícka organizácia uvádza, že náklady na vodné a stočné by nemali presiahnuť 2% z disponibilného príjmu domácnosti. Väčšina slovenských vodárenských spoločností sa k tejto hranici ani len nepriblížila. Pritom OECD uvádza reálnejší odhad, ktorý hovorí o 3,5-4% podiele z disponibilného príjmu domácnosti. Ak by ceny vodného stočného na Slovensku dosiahli túto hranicu, pre vodárenské spoločnosti by to znamenalo trvalo udržateľný rozvoj, teda schopnosť vytvárať dostatočné zdroje na obnovu.

Asociácia vodárenských spoločností dlhodobo poukazuje na zle nastavenú regulačnú politiku, ktorá neumožňuje uplatniť reálne náklady v cenách. Na tento fakt poukázala aj OECD, ktorá identifikovala hrozbu pri trvalej udržateľnosti projektov financovaných z  NFP. Ceny na Slovensku sú jednými z najnižších v Európe, čo dokazujú aj štatistiky EurEau, Európskej asociácie prevádzkovateľov verejných vodovodov a verejných kanalizácií. Práve táto organizácia upozornila Asociáciu vodárenských spoločností na riziká, ktoré súvisia s umelým udržiavaním nízkych cien za služby spojené s dodávkou vody a odvádzaním a čistením odpadových vôd.

Asociácia vodárenských spoločností preto apeluje na všetky dotknuté subjekty od ministerstiev, štátnych orgánov, kontrolných orgánov, zástupcov miest a obcí, až po samotných odberateľov vody, aby nepodliehali nepravdivým tvrdeniam, aby sa neuspokojili s čiastkovými informáciami vytrhnutými z kontextu.

Predsedu NKÚ vyzýva, aby tému vodárenstva pred verejnými vystúpeniami konzultoval s odborníkmi. Pokiaľ bude z jeho strany snaha stretnúť sa, AVS je na takéto stretnutie pripravená.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore