Tlačové správy

O divadle s Pinokiom – vzdelávací workshop v Bábkovom divadle v Košiciach

Bábkové divadlo v Košiciach, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, rozvíja cez divadlo výchovu k demokracii, slobode, humanizmu a k pokroku. Divadelné umenie má svoju imanentnú podstatu, ktorou je nevyhnutnosť reflexie sveta a spoločenského diania okolo nás.

Dňa 8. marca 2024 sa v Bábkovom divadle v Košiciach uskutočnila premiéra inscenácie Pinokio v réžii renomovaného slovenského režiséra Petra Palika. „Príbeh oživeného dreveného panáka asi nikdy neprestane tvorcov fascinovať. Pinokio – drevená bábka sa učí, čo je to život, prežíva dramatické situácie a zvraty. Učí sa chodiť, rozprávať, myslieť a vyrábať (si) problémy. V Pinokiovi deti nachádzajú hrdinu ako stvoreného na identifikáciu, ktorý má najväčšie problémy so sebou a svojou neposlušnosťou. Asi preto príbeh Pinokia, či už v divadelnej alebo filmovej podobe, deti v každom veku stále opantáva, podmaňuje a fascinuje,“ vysvetľuje dramaturg inscenácie Ivan Sogel.

Súčasťou vybraných repríz tejto inscenácie bol v uplynulej divadelnej sezóne aj vzdelávací workshop s názvom O divadle s Pinokiom, ktorý viedol dramaturg Lukáš Kopas spolu s hercami a herečkami umeleckého súboru a členmi umeleckých dielní BDK.

Hlavným cieľom workshopu bol rozvoj mladého košického publika pod odbornou a umeleckou gesciou Bábkového divadla v Košiciach. Ambíciou vzdelávacej aktivity bolo jednak priblížiť detskému publiku (deťom v mladšom školskom veku) základné princípy a špecifiká bábkového divadla ako osobitého umeleckého druhu a tiež rozvíjať obrazotvornosť detského publika v tvorivej dielni zameranej na výrobu bábok.

„Mladému divákovi sme chceli formou vzájomného objavného rozhovoru akcentovať miesto divadla v súčasnej spoločnosti, jeho prínos a zmysel. Vzdelávacím cieľom workshopu bolo zároveň dospieť k pochopeniu základných princípov a špecifík bábkového divadla a uvedomiť si jeho osobité postavenie vo vzťahu k ostatným umeleckým druhom,“ hovorí odborný garant workshopu Lukáš Kopas.

Mgr. Katarína Strojná, hovorca predsedu KSK
Košický samosprávny kraj
Email: katarina.strojna@vucke.sk
Tel: +421 918 766 004

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore