Tlačové správy

Etnológia smrti… Obraz zomierania a kultu mŕtvych

„Smrť je len ďalšia cesta, ktorou musíme ísť“. – J. R. R. Tolkien

V rámci ETNO roka si Múzeum a Kultúrne centrum južného Zemplína v Trebišove, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo pre návštevníkov netradičnú, ale zaujímavú výstavu – Etnológia smrti…obraz zomierania a kultu mŕtvych – nad ktorou prebral záštitu predseda Košického samosprávneho kraja, Ing. Rastislav Trnka. Výstava bude sprístupnená od 31.8.2024 do 9.3.2025.

Výstava je zameraná na pohrebné obrady a zvyky vo vidieckom a šľachtickom prostredí na konci 19. a v priebehu 20. storočia. Cieľom výstavy je prezentovanie ľudskej pominuteľnosti, prípravy na smrť a zvyky pohrebného rítu – pohrebného zvykoslovia – ktoré sa delí na obdobie pred úmrtím – súvisiace s  prípravami človeka na koniec života, snahou pozostalých zabrániť návratu zomrelého či jeho negatívnemu vplyvu na ľudí a ich majetok pomocou rôznych magických úkonov a poslednou časťou je samotné uloženie tela do posvätenej zeme. Okrem prezentácie pohrebného zvykoslovia ako spôsobu prirodzeného pochopenia ľudskej smrteľnosti sú predmetom tejto výstavy aj rôzne zvyklosti spojené s pochovávaním, archeologické nálezy spojené s pohrebným rítom v období praveku a stredoveku, ako aj mumifikované ľudské pozostatky z mesta Vác.

„Netradičná, ale veľmi zaujímavá výstava o pohrebných zvyklostiach poukazuje najmä mladšej generácii ako sa na smrť pozerali naši predkovia, ako sa vysporiadali so stratou milovanej osoby a ako sa chránili pred ich návratom zo záhrobia,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja, Rastislav Trnka.

Súčasťou výstavy budú aj mumifikované ľudské pozostatky z 18. storočia, ktoré sa našli počas archeologického výskumu v krypte Kostola Bielych vo Váci. Súčasťou výstavy bude aj secesný pohrebný koč zo začiatku 20. storočia z Novosadu, ktorý pochádza zo zbierok nášho múzea a návštevníci si budú môcť vypočuť aj autentické pohrebné piesne,“ povedala riaditeľka múzea, Beáta Kereštanová.

Výstava sa zrealizovala v spolupráci so zahraničnými partnerskými múzeami – Múzeom Mihálya Munkácsyho v Békešskej Čabe (Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba) a mumifikované pozostatky boli zapožičané z Maďarského národného múzea – Centra verejnej zbierky (Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ) v Budapešti. Kostrové pozostatky z doby bronzovej a stredoveku nám zapožičal Krajský pamiatkový úrad Košice.

 

Kontaktná osoba:

Mgr. Simona Radová, historička/etnologička

email: radova.simona@muzeumtrebisov.sk

tel.: +421 917 867 450

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore