Tlačové správy

Nová divadelná sezóna v Bábkovom divadle v Košiciach prinesie divákom okrem výnimočných premiér aj viacero noviniek

Divadelná sezóna 2024/2025 v Bábkovom divadle v Košiciach prináša zmeny a sľubuje bohatý program plný výnimočných premiér, medzinárodných prezentácií a nových umeleckých výziev.

1 januára 2025 vstúpi Bábkové divadlo v Košiciach do novej éry. Od tohto dátumu bude divákov oslovovať pod novým názvom Bábkové divadlo Košického kraja. Nové meno vystihuje nielen úlohu BDK ako kultúrneho centra pre deti a rodiny, ale aj túžbu prinášať bábkové umenie do všetkých kútov regiónu. „Tešíme sa, že sa s divákmi budeme naďalej stretávať pod touto novou identitou, ktorá zosobňuje naše poslanie a smerovanie,“ dodáva riaditeľka divadla Lenka Papugová.

Diváci sa v novej sezóne môžu tešiť na 3 premiérové inscenácie. Hneď na začiatku sezóny čaká našich divákov premiéra bábkovej hry Drana v réžii talentovanej Pauly Belickej, ktorá sa bude konať 6. septembra 2024 a je venovaná deťom od 5 rokov. Tento titul, zameraný na tému inakosti, prinesie nový pohľad na ľudskú odlišnosť a rôznorodosť. Začiatok februára 2025 bude v divadle patriť premiére svetoznámeho príbehu Snehová kráľovná v réžii renomovaného ukrajinského režiséra menom Mykhailo Urytskyi, ktorého tvorbu diváci Bábkového divadla v Košiciach už poznajú, v repertoári divadla je jeho stále živá hra Sloník.

Kreatívny tím BDK však pripravuje ešte viac. Máj 2025 je spojený s umeleckým reštartom experimentálnej Scény Jorik a to multidruhovou autorskou inscenáciou The Factory inšpirovanou dielom Andyho Warhola. Jej tvorcovia, renomovaný slovenský režisér Branislav Mazúch a čilský scénograf Pedro Enrique Gramegna Ardiles, sľubujú unikátny vizuálny zážitok. Táto autorská inscenácia sa šije priamo na mieru priestorov Scény Jorik, a to formou edukačného inscenačného procesu, do ktorého budú zapojení mladí ľudia z diváckych radov.

Medzinárodná scéna neostáva bokom. Tento rok divadlo zaznamenalo jedinečný úspech. Ako jediný zástupca Slovenskej republiky bolo Bábkové divadlo v Košiciach vybrané na reprezentáciu krajiny odborníkmi z organizácie festivalu Zlatá Magnólia v Číne. V novembri sa tak bude divadlo prezentovať s inscenáciou Chaplin na Čínskom medzinárodnom festivale umenia v Šanghaji, ktorý bol založený v roku 1999 a každoročne sa stáva významnou platformou pre kultúrnu výmenu a je jedným z popredných umeleckých festivalov na svete. Ešte predtým však naše divadlo odprezentuje svoju tvorbu na dvoch ďalších medzinárodných festivaloch. Už v auguste sa BDK predstaví s inscenáciou NIE! na festivale Summer Puppet Pier v slovinskom Maribore, v septembri so slávnym Pinokiom v Srbsku v rámci festivalu Can Theatre Fest.

Nová sezóna prináša aj novinky na edukačnom poli. V novembri 2024 otvorí divadlo svoje Divadelné laboratórium, projekt realizovaný v rámci výzvy KSK „Tradície inšpirujú inovácie“. Zámery projektu ozrejmuje riaditeľka divadla Lenka Papugová: „Vďaka finančnej podpore KSK bude pre detského diváka vytvorený atraktívny interaktívny a kreatívny priestor, kde bude publikum môcť prísť do kontaktu s bábkovým divadlom a jeho formami. Divadelné laboratórium so svojou ponukou bude jediným svojho druhu na Slovensku. Projektom vytvoríme nový atraktívny stály priestor, ktorý ponúkne samostatné tvorivé programy  nielen pre školy, ale aj pre širokú verejnosť.“ Divadelné laboratórium vznikne rekonštrukciou skladových priestorov divadla na Vrátnej ulici, ktoré umožnia vytvoriť stálu expozíciu bábok a workshopový priestor. Ten ponúkne rozsiahlu paletu tvorivých vzdelávacích programov, v rámci ktorých si diváci budú môcť vyskúšať divadelné trenažéry – bábkový automat, kde si deti môžu sami zahrať bábkovú rozprávku, tiež maskérsky stôl a kostýmový svet pre tvorbu vtipných masiek a kostýmov kombináciou maľovaných rekvizít a audiovizuálnej techniky a filmové štúdio pre tvorbu krátkych objektových alebo kreslených filmov. Autorom výtvarného konceptu a jednotlivých interaktívnych častí je renomovaný český výtvarník a režisér Marek Zákostelecký. „Inovatívna časť projektu sa postaví čelom súčasným trendom a rýchlemu technologickému vývoju, keďže prepojí klasické bábkové divadlo a výtvarné techniky s ním spojené s novými postupmi a technológiami. V laboratóriu bude využívaná audiovizuálna technika a nové aplikácie, napr. pre tvorbu krátkych filmov,“ hovorí riaditeľka divadla.

V rámci výchovno-vzdelávacích aktivít BDK plánuje pokračovať aj s úspešným pilotným ročníkom letného tábora Bábkator. V roku 2025 sa rozšíri na dva turnusy – v júli a auguste, čím poskytne mladým divákom ešte viac príležitostí ponoriť sa do magického sveta bábok.

Vo svojom fungovaní zažíva naše divadlo generačnú výmenu na zásadnej pozícii ovplyvňujúcej jeho umelecké smerovanie. Po štyridsaťšesťročnom činorodom pôsobení odchádza do zaslúženého dôchodku osobnosť bábkového divadla, herec, dramaturg a umelecký šéf Ivan Sogel a na jeho miesto prichádza Lukáš Kopas, teatrológ, dramaturg a pedagóg s rozsiahlymi skúsenosťami. „Bábkové divadlo v Košiciach vnímam ako inštitúciu s nesmiernym umeleckým potenciálom a úžasným kolektívom. Som nadšený, že môžem byť súčasťou tejto komunity. Mojou ambíciou je priniesť nové impulzy a rozvíjať divadelné a vzdelávacie výzvy, ktoré nás čakajú,“ hovorí nový umelecký šéf Lukáš Kopas.

„Tešíme sa na tvorivú sezónu 2024/2025 v Bábkovom divadle v Košiciach, ktorá bude oživením nielen pre skalných fanúšikov, ale aj pre tých, ktorí hľadajú niečo nové a odvážne v umení,“ dodáva riaditeľka divadla Lenka Papugová.

Mgr. Katarína Strojná, hovorkyňa predsedu KSK

katarina.strojna@vucke,sk        +421 918 766 004

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore