Tlačové správy

UVLF úspešne prešla komplexnou akreditáciou

Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo (SAAVŠ) posudzovala vnútorný systém zabezpečovania kvality vysokoškolského vzdelávania na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Na základe uznesenia výkonnej rady agentúry rozhodla, že vnútorný systém zabezpečovania kvality UVLF a jeho implementácia je v súlade so štandardmi a univerzita je oprávnená vytvárať, uskutočňovať a upravovať študijné programy vo všetkých svojich študijných odboroch. Práve možnosť samostatne vytvárať, uskutočňovať a upravovať študijné programy je jednou z najdôležitejších zmien novej legislatívy v tejto oblasti. Univerzita tak môže otvoriť nový študijný program bez toho, aby musela žiadať o súhlas nadriadené orgány. UVLF vzdeláva mladých ľudí v študijnom odbore veterinárske lekárstvo v 1., 2., spojenom 1. a 2. stupni a v 3. stupni VŠ vzdelávania; v študijnom odbore farmácia v spojenom 1. a 2. stupni VŠ vzdelávania a v študijnom odbore biológia v 3. stupni vysokoškolského vzdelávania.

„To, že sme úspešne prešli komplexnou domácou akreditáciou je pre našu univerzitu dôležitým východiskovým bodom do jej ďalšieho rozvoja. Je to zásadná podmienka na vytváranie strategických cieľov vychádzajúcich z nášho dlhodobého zámeru na obdobie rokov 2024 – 2029,“ hovorí rektor UVLF Jozef Nagy. „V budúcom roku nás čaká medzinárodné posudzovanie Európskou asociáciou inštitúcií pre veterinárske vzdelávanie (EAEVE). Našim kľúčovým zámerom je po začlenení medzi európske univerzity so statusom Accreditation v roku 2016 udržať tento status a príslušnosť k špičkovým vzdelávacím inštitúciám na Slovensku a v medzinárodnom meradle.“

Pracovná skupina výkonnej rady SAAVŠ, ktorá posudzovala úroveň plnenia jednotlivých štandardov a implementáciu vnútorného systému zabezpečovania kvality, vo svojej hodnotiacej správe neidentifikovala nedostatky, ktoré by boli dôvodom na uloženie opravných opatrení. Priniesla odporúčania, ktoré by mali prispieť k ďalšiemu zvýšeniu kvality zavedeného vnútorného systému na UVLF v Košiciach. Ocenila portál kvality – informačný systém vyvinutý na vysokej škole, ktorý vyniká prehľadnosťou, komplexnosťou a neustálou aktualizáciou dokumentov. Vysoko ocenila aj individuálnu zainteresovanosť členov vedenia univerzity, ale aj prístup podporného personálu pri riešení individuálnych potrieb študentov. Pozitívne hodnotila aj zriadenie celouniverzitného laboratória biomedicínskej diagnostiky, ktoré prístrojovým vybavením a personálnym obsadením dosahuje špičkovú medzinárodnú úroveň. Medzi odporúčaniami bola napr. možnosť zamestnať psychológa, ktorý by bol k dispozícii priamo na univerzite, formalizovať kritéria na výber zástupcov praxe z rozmanitých odborných oblastí, či rozšíriť zaradenie študentov do komisií pre vytváranie, úpravu a periodické hodnotenie študijných programov, aby mal každý študijný program svojho študentského zástupcu. Pracovná skupina akreditačnej agentúry odporúčala aj dovybaviť laboratória chémie o moderné analytické prístroje podporujúce rozvoj organickej a farmaceutickej chémie a aj vedecký rast zamestnancov, či rozšíriť možnosti zahraničných stáží pre študentov farmácie a zaradiť pozvaných zahraničných prednášajúcich do štandardnej výučby jednotlivých predmetov.

Vnútorný systém vysokej školy musí napĺňať štandardy vydané SAAVŠ a stanovuje najmä pravidlá tvorby, schvaľovania, uskutočňovania, monitorovania, hodnotenia a úpravy študijných programov, postup overovania aplikácie najnovších poznatkov v obsahu študijných programov, spôsob zapojenia zástupcov študentov a iných zainteresovaných osôb na tvorbe a úprave študijných programov, prepojenie študijného programu na príslušnú úroveň národného kvalifikačného rámca, pravidlá hodnotenia študentov, pravidlá uskutočňovania tvorivej činnosti vysokej školy, pravidlá na preskúmanie podnetov študentov a postupy overovania dostatočného priestorového, materiálneho, technického, informačného a personálneho zabezpečenia študijných programov. Podľa zákona o zabezpečovaní kvality je každá vysoká škola so sídlom v Slovenskej republike, povinná požiadať agentúru o posúdenie svojho vnútorného systému a jeho implementácie v určenom cykle.

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach (UVLF) je vzdelávacou a vedeckou verejnoprávnou a samosprávnou inštitúciou. Je to monofakultná univerzita, nečlení sa na fakulty. Je jedinou inštitúciou svojho druhu pre univerzitné veterinárske vzdelávanie a jednou z dvoch pre farmaceutické vzdelávanie v Slovenskej republike. Vychováva odborníkov vo všetkých stupňoch vysokoškolského vzdelávania v oblasti veterinárskej medicíny, hygieny potravín a farmácie. Vychováva absolventov v regulovaných povolaniach veterinárny lekár a farmaceut v súlade so smernicami Európskeho parlamentu a Rady 2005/36/ES a 2013/55/EÚ.

Mgr. Zuzana Bobriková
​hovorkyňa
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Komenského 73, 041 81 Košice
zuzana.bobrikova@uvlf.sk
+421 917 869 914
www.uvlf.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore