Tlačové správy

Východoslovenské múzeum vzdá hold hrdinom SNP veľkolepým podujatím

Do celoštátnych osláv 80. výročia SNP sa významný spôsobom zapojí aj Východoslovenské múzeum v Košiciach (VSM), kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja (KSK). V piatok 23. augusta 2024 pripravuje pre návštevníkov na Námestí Maratónu mieru v Košiciach bohatý program počas celého popoludnia.

Oslavy 80. výročia SNP odštartujú o 13. hodine spanilou jazdou dobovej vojenskej techniky Hlavnou ulicou, a to s plnými posádkami v uniformách. Verejnosť, vrátane najmenších záujemcov, sa bude môcť povoziť na dobových vojenských vozidlách. Návštevníci podujatia sa môžu tešiť aj na komentované ukážky palebnej techniky, rádiového spojenia, strelnicu so slepými nábojmi, ochutnávku dobovej poľnej kuchyne a fotenie so skúškou výzbroje bojujúcich strán.

Súčasťou programu bude i slávnostné otvorenie výstavy #80SNP o 17. hodine, ktoré sa koná pod záštitou bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera.

Múzeum pripravuje počas trvania expozície, výraznou mierou podporenej zo župného rozpočtu a prístupnej verejnosti do 8. mája 2025, sugestívne diskusie s výnimočnými hosťami. Počas nich zaznejú aj svedectvá účastníkov SNP, zrealizujú sa odborné prednášky a komentované prehliadky s množstvom edukačných aktivít.

Východoslovenské múzeum ako kultúrno-vzdelávacia a pamäťová inštitúcia dbá na pripomínanie si dejinných míľnikov, ktoré formovali našu historickú pamäť. Rovnako myslí na tých,  pre ktorých boli hodnoty slobody a nezávislosti mimoriadne dôležité a prinášali za ne obete. Šírenie odkazu hrdinov SNP a jeho odovzdávanie mladším generáciám považujeme za nesmierne podstatné, preto chceme osloviť aj študentov základných a stredných škôl, pre ktorých pripravujeme špeciálny vzdelávací program, dostupný počas celého trvania výstavy. Záleží nám na tom, aby aj mladá generácia vnímala SNP nielen ako vojenskú akciu, ale v prvom rade ako boj za ľudské práva,“ skonštatoval riaditeľ VSM Dominik Béreš.

Potrebu osloviť mladších návštevníkov akcentuje i predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka: „Slovenské národné povstanie je predovšetkým symbolom boja za hodnoty a princípy demokracie. Záleží nám na tom, aby sa na jeho posolstvo ani po 80 rokoch od týchto kľúčových udalostí nezabudlo. Preto na výstavu #80SNP pozývam najmä mladších východniarov a verím, že vďaka modernému spracovaniu témy sa im podarí lepšie priblížiť príbehom, o ktorých sa učia v škole na hodinách dejepisu.

SNP malo nielen národný význam, ale výrazným spôsobom zasiahlo i do chodu svetových dejín.

Hoc bolo povstanie v konečnom dôsledku potlačené, SNP prispelo k oslabeniu nemeckej brannej moci a z historickej perspektívy patrí spolu s varšavským a juhoslovanským povstaním k najmohutnejším vystúpeniam proti nacistickej okupácii v Európe. Z hľadiska domáceho politického vývoja bolo zas dôležitým v prospech povojnového usporiadania vzťahov s českou politickou elitou na zásade rovnoprávnosti a zbavilo Slovákov biľagu kolaborantstva,“ doplnil historik VSM a kurátor výstavy Martin Jarinkovič.

Vonkajšie aktivity na Námestí Maratónu mieru sa budú konať do 18. hodiny, pričom cestná premávka v hlavnom ťahu na námestí (vrátane električkovej trate) nebude počas podujatia prerušená. Napriek tomu organizátori žiadajú širokú verejnosť o obozretnosť pri prechode cestnej komunikácie a vodičov žiadajú o ohľaduplnosť a zvýšenú bezpečnosť pri prejazde námestím.

Mgr. Lenka Šafranová, PhD.

vedúca Oddelenia propagácie a prezentačnej činnosti

Východoslovenské múzeum v Košiciach

Telefón: +421 917 546 617

Námestie Maratónu mieru č. 2, 040 01 Košice

Web: https://www.vsmuzeum.sk/

Email: lenka.safranova@vsmuzeum.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore