Tlačové správy

Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry v prvom polroku navštívilo takmer 3400 návštevníkov, témou bol aj holokaust Rómov

V noci z 2. na 3. augusta v roku 1944 pri likvidácii najväčšieho koncentračného tábora pre Rómov v Auschwitz-Birkenau zahynulo takmer tritisíc rómskych mužov, žien a detí. Odhaduje sa, že počas druhej svetovej vojny zahynulo v Európe viac ako 300 tisíc Rómov. Tento rok si pripomíname 80 výročie týchto udalostí. Téme holokaustu Rómov sa od roku 2013 venuje aj Štátna vedecká knižnica v Prešove prostredníctvom dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry.

Pri príležitosti spomienky na obete rómskeho holokaustu otvorí knižnica v auguste dve výstavy a pripravuje aj podujatie pre verejnosť v rámci cyklu Živé knihy.

Od augusta 2023 do augusta 2024 sme v spoluprácu s Prešovským samosprávnym krajom realizovali výstavy obrazov Jozefa Feča s témou rómskeho holokaustu v kultúrnych a vzdelávacích organizáciách kraja,“ uviedol vedúci dokumentačno-informačného centra rómskej kultúry (DICRK) Roman Čonka.

Výstavy dokumentačné centrum doteraz uskutočnilo v siedmich organizáciách kraja, otvorenie výstavy sa uskutočnilo na pôde Prešovského samosprávneho kraja v auguste 2023. Posledná výstava sa uskutoční v auguste 2024 v priestoroch Podtatranskej knižnice v Poprade. Pre návštevníkov centra mesta Prešov bude v auguste dostupná digitálna výstava obrazov v tzv. Window Gallery.

Spolu s ďalšími partnerskými organizáciami a školami výstavu obrazov doteraz navštívilo vyše 2400 návštevníkov. Od januára do júla 2024 pritom dokumentačné centrum navštívilo spolu už takmer 3400 návštevníkov.

Dokumentačné centrum v rámci svojej činnosti vytvára digitálne kultúrne objekty, ktoré zverejňuje na vlastnom portáli www.portalsvk.sk a tiež na portáli www.slovakiana.sk , ktorých obsahom je aj téma holokaustu. V prvom polroku portál knižnice navštívilo vyše 10 500 návštevníkov.

 Holokaust aj online

Dokumentačné centrum v roku 2020 sprístupnilo aj vzdelávaciu aplikáciu o holokauste Rómov na Slovensku vo forme virtuálnej prehliadky s názvom Ma bisteren ! (Nezabudnite !), ktorá je dostupná na https://romsky-holokaust.3-d.sk/.

„Deväť pamätníkov je možné navštíviť z pohodlia domova a virtuálne sa po pamätných miestach prejsť, položiť virtuálnu kyticu ku konkrétnemu pamätníku alebo zapáliť sviečku. Súčasťou virtuálnej prehliadky sú textové informácie o historických udalostiach k jednotlivým pamätníkom a informácie o autoroch pamätníkov,“ spresnil Roman Čonka, vedúci DICRK.

Prehliadka obsahuje informácie v slovenskom, rómskom a anglickom jazyku, má vlastného audio sprievodcu. Virtuálna prehliadka funguje v online aj v offline režime, pomocou QR kódu je možné si ju stiahnuť do mobilu či tabletu.

O dokumentačno-informačnom centre rómskej kultúry

Národný projekt v gescii Ministerstva kultúry SR sa realizoval v rokoch 2011-2015. Jeho cieľom bolo vybudovanie dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry (DICRK) ako odborného pracoviska a novej organizačnej zložky Štátnej vedeckej knižnice v Prešove. Projekt bol podporený z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF) v rámci Operačného programu Informatizácia spoločnosti, prioritná os 2  Rozvoj pamäťových a fondových inštitúcií a obnova ich národnej infraštruktúry, opatrenie 2.1 Digitalizácia obsahu pamäťových a fondových inštitúcií, jeho archivovanie, sprístupňovanie a zlepšenie systémov jeho získavania, spracovania a ochrany. Od roku 2015 je DICRK v období trvalej udržateľnosti.

Naše dokumentačné centrum za vyše 10 rokov spracovalo a sprístupnilo už vyše 1000 digitálnych kultúrnych objektov, ktoré sú voľné dostupné pre širokú verejnosť v slovenskom, rómskom a anglickom jazyku na www.portalsvk.sk.

Kontakt pre médiá:

PhDr. Renáta Šmidová

pevná linka: +421 51 2451127

mobil: +421 917 996 974

e-mail: projekt@svkpo.gov.sk

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore