Tlačové správy

Prešovská univerzita modernizuje svoj posledný internát – blíži sa k stopercentnej obnove svojich ubytovacích kapacít

Prešovská univerzita (PU) v Prešove je jednou z mála univerzít na Slovensku, ktorá má viac ako deväťdesiat percent svojich ubytovacích kapacít zrekonštruovaných. Toto leto pokračuje v rozsiahlych renováciách, ktoré zlepšujú komfort a energetickú efektívnosť internátov, čím sa stáva lídrom v oblasti vysokoškolského ubytovania.

Prešovská univerzita využíva pokojnejšie letné obdobie na výrazné rekonštrukcie svojich študentských domovov (ŠD). Tie tvorí komplex štyroch objektov s celkovou kapacitou 1807 lôžok, pričom tri z nich sú už komplexne interiérovo a exteriérovo obnovené. Po dvoch zrekonštruovaných internátoch na Ul. 17. novembra a ŠD na Námestí mládeže sa univerzita pustila do obnovy posledného ubytovacieho objektu na Exnárovej ulici, ktorý pozostáva z deviatich nadzemných podlaží. Vlani sa univerzite podarilo zrekonštruovať jeho tri vrchné podlažia, toto leto pokračuje v rámci druhej etapy v obnove ďalších troch. Renovácia zahŕňa výmenu elektroinštalácie, odstránenie umakartových jadier, obnovu sociálnych zariadení, výmenu podláh, stierok, malieb a dverí, ako aj osadenie nového nábytku. „Finančné náklady na druhú etapu rekonštrukcie internátu na Exnárovej ulici boli vyčíslené na 546 771 eur, z toho 300 000 eur tvorí dotácia z ministerstva a zvyšných 246 771 eur univerzita hradí z vlastných zdrojov,“ priblížila kvestorka univerzity Mária Nováková.

Plán je obnoviť celú ubytovaciu kapacitu

Našim cieľom je systematicky pokračovať ďalej, aby budúci rok, resp. najneskôr do dvoch rokov, bol interiérovo zrekonštruovaný aj posledný zo štyroch našich internátov. Univerzita tak bude mať sto percent svojich internátnych kapacít obnovených, čo je na Slovensku unikát,“ vyzdvihol Peter Adamišin, prorektor PU pre stratégiu a marketing. „Vo všetkých ubytovacích objektoch (okrem ŠD Exnárova) pribudnú aj turnikety hradené z univerzitných zdrojov, ktoré elektronizujú a zjednodušia vstup ubytovaných študentov, hostí a návštev, čo považujeme za ďalší krok k digitalizácii služieb,“ doplnila Jana Burgerová, prorektorka PU pre rozvoj, informatizáciu a hodnotenie kvality.

V tomto letnom období univerzita realizuje aj plánovanú rekonštrukciu kotolne, ktorá zásobuje teplom dva najväčšie študentské domovy a univerzitnú jedáleň na Ul. 17. novembra. Okrem zvýšenia energetickej efektívnosti sa zároveň zvýši stabilita v dodávkach tepla, osobitne v zimných mesiacoch. Tento projekt s rozpočtom 417 600 eur je financovaný z dotácie ministerstva (175 000 eur) a z vlastných prostriedkov univerzity (242 600 eur).

Ceny za ubytovanie sa zvyšovať nebudú

Záujem o ubytovanie v študentských domovoch dlhodobo prevyšuje ubytovacie kapacity univerzity. Vzhľadom na dlhodobo vyšší záujem o ubytovanie univerzita hľadá ďalšie možnosti, vrátane spolupráce s kňazskými seminármi (Pravoslávny kňazský seminár ponúka 87 lôžok, Gréckokatolícky kňazský seminár 62 lôžok) a súkromnými ubytovacími zariadeniami. V snahe uspokojiť, čo najvyšší počet študentov plánuje univerzita aj v tomto akademickom roku uzatvoriť zmluvu o poskytovaní ubytovania so zariadením LINEAS, s.r.o. Teda študenti, ktorých žiadostiam nebolo vyhovené, môžu využiť ubytovanie v tomto zmluvnom zariadení, v ktorom má univerzita vyčlenených 165 lôžok.

Prorektorka Burgerová zároveň potvrdila, že univerzita  bude aj tento rok poskytovať kvalitné ubytovanie bez dodatočných finančných záťaží pre študentov. „Aj napriek tomu, že systematicky investujeme do obnovy študentských domov, čím zvyšujeme sociálne zázemie pre našich študentov, nepristúpime  v novom akademickom roku k zvyšovaniu poplatkov za ubytovanie. V platnosti teda ostáva cenník z 1.9.2023,“ uzavrela Burgerová.

Cenník za ubytovanie:

https://www.unipo.sk/public/media/26310/Cennik%20ubytovania%20od%201.9.2023.pdf

Anna Polačková, hovorkyňa PU

     

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore