Tlačové správy

Historici FF UPJŠ predstavili nový webový portál o dejinách univerzitného vzdelávania v Košiciach

Nielen odbornej, ale aj laickej verejnosti je od začiatku augusta k dispozícii nový webový portál venovaný dejinám vysokoškolského vzdelávania v Košiciach. Autorsky ho pripravil vedeckovýskumný kolektív pracovníkov Katedry histórie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.

Webový portál Dejiny univerzitného vzdelávania v Košiciach vznikol ako výstup projektu vnútorného grantového systému UPJŠ zameraného na podporu e-learningu.

Projekt je súčasťou širšieho výskumného zámeru, ktorým UPJŠ aktívne pristupuje k vlastným dejinám a ich historickému výskumu,“ informuje vedúca projektu Mgr. Mária Fedorčáková, PhD., a dodáva, že počas uplynulých rokov sa vďaka vnútorným grantovým projektom košickej UPJŠ uskutočnil heuristický výskum prameňov k dejinám univerzitného vzdelávania v pamäťových inštitúciách na Slovensku a v zahraničí.

Aktuálny projekt sa zameriava na využitie týchto poznatkov pri výučbe predmetov týkajúcich sa univerzitných dejín. Jeho súčasťou je aj webová stránka, ktorá neprináša len informácie o dejinách historickej Košickej univerzity, ale aj fotografie a digitalizáty unikátnych historických prameňov, ktoré sme získali vďaka výskumu na Slovensku a v zahraničí.

Košickí výskumníci zdôrazňujú, že prínos a výstupy projektu zahŕňajú niekoľko oblastí.

Historická rovina spočíva v spracovaní dejín Košickej univerzity – a to v kontexte regionálnych, sociálnych a kultúrnych dejín novoveku – a ich zasadenie do kontextu vývoja terciárneho vzdelávania v Košiciach. Učebný text je pomôckou na didakticko-edukačné využitie poznatkov o univerzitných dejinách vo výučbe vybraných predmetov. Digitálne technológie vytvárajú priestor na praktickú aplikáciu e-learningu a umožňujú popularizáciu historického výskumu medzi širšou verejnosťou,“ uvádza vedúca projektu Mgr. Mária Fedorčáková, PhD. Ďalšími riešiteľmi sú Mgr. Peter Fedorčák, PhD., a Mgr. Monika Tresová, všetci traja z Katedry histórie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach.

PhDr. Marián Gladiš, PhD.

Filozofická fakulta UPJŠ v Košiciach

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore