Tlačové správy

V Košiciach sa konala prestížna letná škola mladých doktorandov a doktorandiek sociálnej psychológie

V Košiciach sa minulý týždeň konala dvojtýždňová prestížna letná škola Európskej asociácie sociálnej psychológie (EASP) pre doktorandov a doktorandky v odbore sociálna psychológia. Toto významné podujatie, ktoré organizoval Spoločenskovedný ústav Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i., a Katedra psychológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach v spolupráci s Univerzitou v Groningene v Holandsku spojilo 60 doktorandov a doktorandiek z 21 krajín sveta.

Letná škola EASP, známa svojou excelentnosťou, poskytla neoceniteľnú platformu pre začínajúcich výskumníkov a výskumníčky, aby tak získali nové vedomosti, obohacujúce skúsenosti a cenné kontakty pre svoju ďalšiu kariéru.

Súčasťou programu boli workshopy vedené významnými odborníkmi a odborníčkami na sociálnu psychológiu, pričom každý z nich viedol 12 študentov a študentiek spoločne pracujúcich na inovatívnych výskumných projektoch.

Workshopy pokrývali široké spektrum sociálno – psychologických tém:

Kognitívne procesy: workshop vedený Hansom Alvesom a Moritzom Ingendahlom z Ruhr University, Nemecko, so zameraním na formovanie postojov k jednotlivcom a skupinám.

Sociálna psychológia násilných etnicko-národných konfliktov: workshop facilitiovaný Ruthie Pliskin z Leiden University, Holandsko, a Islamom Borincom z University of Groningen, Holandsko, so zameraním na skúmanie konfliktných faktorov a ich riešení.

Solidarita a sociálna zmena: workshop pod vedením Maja Kutlaca z Durhamskej univerzity vo Veľkej Británii a Soledad de Lemus Martín z Granadskej univerzity v Španielsku, skúmal spojenectvo a kolektívnu zmenu.

Poznanie a vplyv na životné prostredie: workshop vedený Cameronom Brickom z Amsterdamskej univerzity v Holandsku a Karlijn van den Broekom z Utrechtskej univerzity v Holandsku, sa zameral na aplikovanie psychológie na environmentálne správanie.

Reakcia na nerovnosť: Sexuálne a rodové identity: workshop facilitovaný Yasinom Kocom z University of Groningen, Holandsko, a Jenny Veldman z Utrecht University, Holandsko, sa zaoberal skúmaním interakcie sociálnych identít s nerovnosťou a stigmou.

Pozvanie na letnú školu prijali aj:

Marcello Gallucci (University of Milano-Bicocca, Taliansko), ktorý viedol metodologický workshop k téme Multilevel Data Analysis a Sharon Coen (University of Salford, UK) nám zase počas 2-hodinového workshopu rozprávala o Etike vo výskume (online).

Letná škola ponúkla aj pozvané prednášky od lokálnych vedcov a vedkýň:

Jozef Bavoľár (Katedra psychológie, FF, UPJŠ v Košiciach) diskutoval o sociálnych faktoroch vnímania rizika.

Pavol Kačmár (Katedra psychológie, FF, UPJŠ v Košiciach) predniesol interaktívnu prednášku s názvom „Nečakaná cesta mladého výskumníka“.

Barbara Lášticová (Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, v. v. i.) kriticky skúmala výzvy diverzity v sociálnej psychológii.

Anna Kende (ELTE Eötvös Loránd University, Maďarsko) sa zaoberala výzvou nájsť adekvátne psychologické nástroje na boj proti anticigánom.

Ivan Ropovik (FF, Prešovská univerzita v Prešove) poskytol pohľad na jednotný rámec pre štatistické modelovanie s použitím SEM.

Významne prispel aj Spoločenskovedný ústav Centra spoločenských a psychologických vied SAV, v. v. i.:

Denisa Fedáková a Michal Kentoš prezentovali koncept, metodológiu a možnosti využitia dát Európskej Sociálnej Sondy.

Marcel Martončik a Matúš Adamkovič viedli metodický seminár o zodpovedných výskumných praktikách a princípoch otvorenej vedy. Tieto semináre boli prístupné aj online, otvorené pre verejnosť, čím sa dosah letnej školy rozšíril aj mimo jej priamich účastníkov a účastníčky.

Letná škola EASP v Košiciach, ktorá sa konala od 8. do 19. júla 2024 mala obrovský úspech. „Sme veľmi radi, že po prvý raz v histórii Európskej asociácie sociálnej psychológie sa letná škola konala práve v Košiciach, čím ovplyvnila náš región a inšpirovala miestnych študentov a študentky psychológie k integrácii do medzinárodnej výskumnej komunity,“ dodala Jana Papcunová, spoluorganizátorka podujatia a vedecká pracovníčka SvÚ CSPV SAV, v. v. i.

Som veľmi vďačná Európskej asociácii sociálnej psychológie za prejavenú dôveru a možnosť organizovať túto výnimočnú letnú školu práve v Košiciach. Bola to pre náš ústav a celé Centrum obrovská príležitosť a nezabudnuteľná skúsenosť. Stretnutia so študentmi, študentkami, ako aj so samotnými lektormi boli veľmi inšpiratívne a otvorili nám nové možnosti ďalšej spolupráce.”  uviedla Anna Kalistová, vedúca Spoločenskovedného ústavu CSPV SAV, v. v. i.

Ďakujeme za Vašu obrovskú podporu ohľadom víz, či stravovacích preferencií a že ste naplánovali toľko príjemných, rôznorodých a inšpiratívnych spoločenských podujatí, ktoré nám umožnili viac nahliadnuť do slovenskej kultúry,“ dodala Mitakshara, pôvodom z Indie.

Workshopy mi naozaj pomohli pri štúdiu; mám pocit, že teraz chcem určite zostať na akademickej pôde a učiť študentov a študentky sociálnej psychológie,“ povedal Francisco, študent zo Španielska.

Podujatie nielen podporilo výskumníkov a výskumníčky na začiatku ich kariéry, ale predstavilo aj región Košíc a zdôraznilo lokálne témy, čím podporilo nielen akademickú, ale aj kultúrnu výmenu.

Finančná podpora: EASP, SvÚ CSPV SAV, v. v. i.

Sponzori: TEMPUS MEDIA a. s.; FED EU a. s.; VVS a. s.; Holcim s.r.o.; hotel Yasmin; Alena a Marek Lukacko

#mobilityservesthescience #summerschool #Kosice #academia

Pre ďalšie informácie kontaktujte:

Jana Papcunová PhD. (jpapcunova@saske.sk), Anna Kalistová, PhD. (kalist@saske.sk)

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore