Aktuality

Čo je dobré, ostáva – Za Gabikou Magurovou

Na vrátnici televízneho štúdia Košice  smútočný oznam prezrádzal , že vo veku 78 rokov opustila tento svet milovaná mamka a babka PhDr. Gabriela Magurová rodená Gallasová. Posledná rozlúčka s ňou bude v piatok, 19.júla 2024 o 14:00 hodine v Kostole Michala Archanjela – Uršulínky, na Mäsiarskej č.25 v Košiciach.

Vždy, keď som tú štíhlu, čiernovlasú, nesmierne temperamentnú dámu stretla, najprv mi z diaľky šiel v ústrety jej široký úsmev. Po slovách „Ako sa máš?“ nasledovalo „A ako v štúdiu?“ Jej život bol s prácou redaktorky, dramaturgičky, ale aj scenáristky v televíznom štúdiu Košice spätý 30 rokov.

Gabika sa narodila 11. mája 1946 v Rožňave. V 1969 promovala na Filozofickej  fakulte UPJŠ v Prešove v odbore Výchova a vzdelávanie dospelých. Hneď po promócii, už 1. augusta 1969 nastúpila do košického štúdia Československej televízie ako redaktorka. V kádrových materiáloch mala zapísané, že jej vzdelanie tomu zodpovedá. Od redaktorky, prešla k dramaturgii a jej doménou sa stal detský divák. Zostala mu verná až do 31.8.1999, teda celých 30 rokov práce v televízii.  Tu si našla aj manžela, ktorý bol redaktorom, dramaturgom aj riaditeľom štúdia.

V reči čísel, spod jej rúk vyšlo takmer 450 televíznych dokumentárnych,  publicistických, hudobných, hraných a animovaných programov.  Dramaturgovala Televíkendy, i spomienky detských spevákov – Zlatobránsky pamätníček. S menom,  vždy elegantne nahodenej a upravenej Gabiky Magurovej,  je spojených 45 večerníčkových seriálov. Na zlatú éru košických večerníčkov spomínala veľmi rada a nesmierne si vážila spoluprácu s pražskými kolegami – tvorcami programov pre deti. Najčastejšie spolupracovala s režisérmi Bedřichom Svatoňom, Ladislavom Čapekom,  Borisom Načevom, Karolom Fischerom, Emilom Spišákom i Dušanom Davidovom. Večerníčky Lienkin domček, Renetka a Jonatánka,  Hrnčiar Macek z roku 1983 s rozprávačom Jozefom Krónerom, Kozliatko Alenie,  či Na Hriňovských lúkach – to je len zopár názvov, z deťmi obľúbených rozprávkových seriálov.

Možno stačí spomenúť Tri svište a mnohým sa vybaví detstvo a s ním i tri šibalské tatranské svište, ktoré spolu s inými zvieratkami chránili prírodu.  Pre košické štúdio, večerníčky Tri svište vyrábali v slávnom Štúdiu Jiřího Trnku v roku 1979 a získal mnoho ocenení doma aj v zahraničí. Aj dnes nájdete na sociálnych sieťach komentáre k Trom svišťom, aj ocenenie 5 hviezdičiek. A pod jedným som prečítala: „Trojčlenná hlodavá eko-úderka chráni Tatry pred mastňákmi. Vynikajúci večerníček, ktorý berie aj dnešná mládež.“

Tvorbu dramaturgičky Gabiky Magurovej preveril čas a potvrdil, že čo je dobré, ostáva.

Ďakujeme…

V mojich spomienkach zostane so svojim typickým širokým úsmevom.

Česť jej pamiatke!

Ľuba Koľová

Slovenská televízia štúdio Košice

podpredsedníčka Slovenského syndikátu novinárov

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore