Tlačové správy

Potenciál obehovej ekonomiky v slovenských samosprávach – Ako ho odomknúť?

Na začiatku roka 2024 sa v Košiciach stretli lokálni tvorcovia politík, starostovia a poslanci, aby sa dozvedeli viac o skrytých príležitostiach obehovej ekonomiky v ich samospráve. Dozvedeli sa nielen najnovšie trendy v oblasti nakladania s komunálnym odpadom a skvelé príklady z Barcelony či Fínska, ale mali možnosť diskutovať o možnostiach financovania podobných iniciatív s predstaviteľmi regionálnej pobočky Ministerstva investícií, informatizácie a regionálneho rozvoja SR.

Čo je cirkulárna ekonomika/obehovosť? Cirkulárna ekonomika je v podstate o tom, ako prelomiť tradičný model „vyrobiť, použiť, vyhodiť“ a namiesto toho vytvoriť systém, kde sa každý zdroj a produkt recykluje alebo reutilizuje, čím sa maximalizuje ich hodnota a minimalizuje odpad. Je to ako veľký recyklačný kruh, kde všetko, čo používame, má plánovaný ďalší spôsob použitia aj napriek splneniu svojho pôvodného účelu.

Cirkulárna ekonomika nie je len o recyklácii. Je to o prepracovaní spôsobu, akým myslíme na výrobu, spotrebu a odpad, s cieľom vytvoriť udržateľnejší a efektívnejší systém, ktorý bude lepšie slúžiť nielen našej planéte, ale aj ekonomike a spoločnosti ako celku. V samosprávach má tento prístup obrovský potenciál, pretože menšie komunity sú často flexibilnejšie a môžu rýchlejšie adaptovať inovatívne prístupy.

V kontexte samospráv, čiže na úrovni miest a obcí, sa dá cirkulárna ekonomika využiť niekoľkými spôsobmi:

  • Zníženie odpadu: Samosprávy môžu zaviesť programy na kompostovanie, aby sa biologický odpad z domácností a reštaurácií nemenil na odpad, ale na zdroj.
  • Podpora lokálnej ekonomiky: Podporou miestnych podnikateľov a remeselníkov, ktorí vyrábajú produkty z recyklovaných alebo miestnych materiálov, môžu samosprávy stimulovať cirkulárne hospodárstvo a zároveň oživiť miestnu ekonomiku.
  • Udržateľná verejná infraštruktúra: Pri výstavbe a údržbe verejných budov a priestorov môžu samosprávy uprednostňovať materiály a technológie šetrné k životnému prostrediu, ako sú solárne panely, zelené strechy alebo systémy na zber dažďovej vody.
  • Energetická efektívnosť: Investovanie do energeticky efektívnych riešení pre verejné budovy a osvetlenie môže značne znížiť spotrebu energie a emisie, a tým prispeť k udržateľnejšiemu prostrediu.
  • Zdieľané služby a mobilita: Podporou zdieľanej ekonomiky, napríklad zdieľaných automobilov, bicyklov alebo nástrojov, môžu samosprávy znížiť potrebu vlastnenia a tým aj produkciu odpadu a spotrebu zdrojov.

Prečo však nevidíme veľa cirkulárnych projektov v obciach? Dôležitými prekážkami pre slovenské mestá a obce sú hlavne kultúrne bariéry, regulačné rámce, chýbajúce finančné zdroje, nedostatok informácií, nesúvislá regulácia, finančné riziká. Chýba nám povedomie, ľudia, zapojenie firiem, technologické riešenia, angažovanosť, a aj odvaha.

Dnes sa samosprávy potrebujú oboznámiť s najefektívnejšími metódami a nástrojmi, ako môžu podporiť obehovosť/ kolobeh zdrojov (materiálu/energií) v samosprávach. Potrebujú aj silnú podporu vo finančných nástrojoch pre rozvoj samosprávy. Jednu z rúk vystretých v ústrety samosprávam predstavuje aj tím projektových manažérov z Technickej univerzity pod Ekonomickou fakultou, ktorí už dekádu realizujú inovatívne projekty s regionálnym impaktom. Pred pár mesiacmi mali predstavitelia slovenských samospráv možnosť zúčastniť sa na stretnutí expertov v bioekonomike a odpadovom hospodárstve v Mechelene, Belgicku. Dozvedeli sa o najnovších technológiách napríklad v podobe malých belgických kontajnerových bioplyniek či o regionálnom hube vytvárajúcom nové produkty z kávových a iných zvyškov.

Napriek tomu, že zahraničie postupuje v inováciách aj v odpadovom hospodárstve rýchlo, nemožno zabúdať na slovenské inovácie a samosprávy, ktoré kráčajú s dobou. Skvelým príkladom je Mesto Trebišov, ktorého zástupcovia s nami strávili čas v Mechelene a porozprávali viac o novootvorenej kompostárni, momentálne jednej z najmodernejších kompostární na Slovensku.

Exkurzie do zahraničia nie sú jediným spôsobom, ako môžete priniesť inovácie a rozvoj do Vašej samosprávy. Tím na TUKE (Košice Transformers/Circle Hub Košice) realizuje veľa ďalších projektov v oblasti zelenej a digitálnej transformácie – ako napríklad CITISYSTEM, SMART CIRCUIT, CIRCOTRONIC, CITYCIRCLE, CI-HUB, DECA, RURALGAIN atď. Ak by ste radi smart cestou získali úspory späť do samosprávy či organizácie a zároveň urobili environmentálne šetrným spôsobom, spolupráca s tímom Košice Transformers Vám určite môže otvoriť viacero dverí.

Ing. Mária Rúčeková

Technická univerzita Košice

tel.: +421 902 274 271

E-mail: maria.rucekova@tuke.sk

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore