Aktuality

Cena Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku – výzva na podávanie nominácií

  • výročná cena udeľovaná za výnimočný novinársky počin, ktorý prispieva k podpore alebo ochrane základných hodnôt EÚ
  • víťaz vybraný nezávislou porotou zloženou zo zástupcov tlače a občianskej spoločnosti
  • finančná odmena vo výške 20 000 eur
  • slávnostné odovzdávanie ceny v polovici októbra, v čase výročia zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej

Cena Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku sa udeľuje každý rok okolo 16. októbra, v deň výročia zavraždenia novinárky


Európsky parlament 3. mája, na Svetový deň slobody tlače, oficiálne vyzval na podávanie nominácií na Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku.

Cena sa udeľuje každoročne za výnimočný novinársky počin, ktorý presadzuje alebo obhajuje základné princípy a hodnoty Európskej únie, ako sú ľudská dôstojnosť, sloboda, demokracia, rovnosť, právny štát a ľudské práva.

Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová v tejto súvislosti vyhlásila: „Novinári musia mať možnosť vykonávať svoju prácu slobodne. O tom sa nedá diskutovať. Európsky parlament na počesť nebojácnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej každoročne obnovuje svoj záväzok podporovať slobodu médií a tlače. Daphne bola zavraždená, ale jej duch žije ďalej vďaka práci novinárov, ktorí rovnako ako ona bránia pravdu, pluralizmus a spravodlivosť. Toto ocenenie patrí práve im.“

Cena je určená profesionálnym novinárom a tímom profesionálnych novinárov bez ohľadu na ich štátnu príslušnosť, ktorí predložia príspevok zverejnený alebo odvysielaný v jednom z 27 členských štátov Európskej únie. Ocenenie má podporovať profesionálnu žurnalistiku a poukázať na to, aká dôležitá je pri ochrane ľudskej dôstojnosti, slobody, demokracie, rovnosti, právneho štátu a ľudských práv.

O víťazovi rozhodne nezávislá porota zložená zo zástupcov médií a občianskej spoločnosti z 27 členských štátov, ako aj zástupcov hlavných európskych novinárskych asociácií. Slávnostné odovzdávanie ceny sa koná každý rok okolo 16. októbra, keď si pripomíname výročie zavraždenia Daphne Caruanovej Galiziovej.

Ocenenie a finančná odmena vo výške 20 000 eur sú prejavom toho, že Európsky parlament dôrazne podporuje investigatívnu žurnalistiku a slobodnú tlač. Parlament v ostatných rokoch varoval pred pokusmi o oslabenie plurality médií v EÚ i mimo nej.

Europoslanci opakovane odsúdili útoky na novinárov v mnohých členských štátoch, najmä zo strany politikov. Vyzvali tiež Komisiu, aby predložila legislatívny návrh na ochranu novinárov pred zneužívajúcimi žalobami. Prvý súbor opatrení proti neopodstatneným a zlomyseľným žalobám podávaným v snahe umlčať kritické hlasy bol prijatý vo februári 2024. V marci Parlament schválil aj Európsky akt o slobode médií – nový právny predpis na ochranu novinárov a slobody tlače v EÚ.

Novinári môžu svoje príspevky zaslať elektronicky na adresu https://daphnejournalismprize.eu/, a to do 31. júla 2024 do 12.00 h (SEČ).

Kto bola Daphne Caruanová Galiziová?

Daphne Caruanová Galiziová bola maltská novinárka, blogerka a protikorupčná aktivistka, ktorá podrobne informovala o korupcii, praní špinavých peňazí, organizovanej trestnej činnosti, obchodovaní s občianstvom a prepojeniach medzi maltskou vládou a kauzou Panama Papers. Pre svoju prácu čelila prenasledovaniu a hrozbám, ktoré 16. októbra 2017 viedli až k jej zavraždeniu. Zomrela pri výbuchu bomby nastraženej v jej aute. Obrovská vlna pobúrenia, ktorá sa zdvihla v reakcii na postup orgánov pri vyšetrovaní jej vraždy, napokon viedla k odstúpeniu maltského premiéra Josepha Muscata. Aj poslanci EP kritizovali zlyhania, ktoré sprevádzali vyšetrovanie, a v decembri 2019 vyzvali Európsku komisiu, aby v tejto súvislosti prijala náležité opatrenia.

V októbri 2023, šesť rokov po jej zavraždení,  Parlament vyjadril znepokojenie, že vo vyšetrovaní jej vraždy nedošlo k výraznému pokroku. Poslanci vyjadrili poľutovanie nad tým, že do daného dňa došlo len k trom odsúdeniam, a opätovne vyslovili požiadavku, aby všetky osoby, ktoré sa na vražde podieľali, boli postavené pred súd.

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore