Tlačové správy

Deti sa na päť dní stali študentmi UVLF

Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach otvorila v pondelok 8. júla 2024 štvrtý ročník svojej detskej univerzity. Malí študenti sa počas piatich prázdninových dní venujú zaujímavým témam z veterinárnej medicíny i farmácie, ale aj športujú a zabávajú sa.

V prvý deň absolvovali tri desiatky detí vo veku od 9 do 15 rokov slávnostnú imatrikuláciu, vďaka ktorej sa stali študentmi univerzity a z rúk prorektorky pre vedecko-výskumnú činnosť a doktorandské štúdium Jany Koščovej si prevzali študentské preukazy. „Naša univerzita vzdeláva ľudí, ktorí sa starajú o zdravie zvierat, ľudí a zdravé životné prostredie. Deti sa u nás dozvedia, čo všetko znamená život so zvieratami, pretože je to nielen radosť, ale aj veľa starostí a povinností. Rovnako dôležitá je aj oblasť farmácie, úzko súvisí so zdravím každého z nás. Malí študenti si môžu vyskúšať z čoho a ako sa lieky vyrábajú, čo treba vedieť v laboratóriu, ale aj to, z čoho sa vyrábajú obľúbené potraviny. Budú mať príležitosť spoznať jazdecký areál, zajazdiť si na koni, ale aj postarať sa o neho, rovnako ako o ďalšie spoločenské zvieratá. Verím, že si to všetko užijú a možno ich to inšpiruje aj k výberu ďalšieho štúdia či povolania,“  povedal rektor UVLF Jozef Nagy.

Úvod letnej detskej univerzity patril vybraným pracoviskám – Univerzitnej veterinárnej nemocnici a Centru klinických zručností, kde si deti prácu veterinárneho lekára vyskúšali na modeloch zvierat. V nemocnici sa stretli aj so skutočnými zvieracími pacientmi. Spoznali farebný svet roztokov a chemických zlúčenín, pripravili si vlastný liek a absolvovali aj školu pipetovania.

Počas ďalších dní si v Jazdeckom areáli UVLF vyskúšajú čistenie, vodenie, sedlanie, uzdenie koní aj jazdu v kluse. Spoznajú kúzelné bylinky v záhrade liečivých rastlín i včielky, ktoré sú malými veľkými pomocníkmi. Preniknú do skrytého sveta živočíchov, špeciálne plazov, ale aj svojich kamarátov psíkov. Dozvedia sa, ako sa stať zodpovedným majiteľom domáceho miláčika. Spoznajú aj niektoré skryté zákutia lekárne a tajomstvá správnej výroby zdravých mliečnych maškŕt a cukroviniek. Popri tom absolvujú aj športovú olympiádu a popoludnie spojené s výcvikom psov. V univerzitnej knižnici porovnajú získané vedomosti v súťaži. Detská univerzita v piatok vyvrcholí slávnostnou promóciou a vyhlásením výsledkov výtvarnej súťaže.

Detskú Univerzitu veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach pripravuje škola už po štvrtýkrát. Koná sa v priestoroch univerzity, študentských domovov a v jazdeckom areáli. Na aktivitách sa podieľajú zamestnanci, pedagógovia, doktorandi i študenti.

Detská UVLF je členom sieť Európskych detských univerzít (European Children´s Universities Network, EUCUNET), čo je medzinárodná organizácia podporujúca vedu a projekty vysokých škôl určené pre deti. Členovia siete majú možnosť vymieňať  si osvedčené postupy a poznatky o formátoch detských univerzít. Hlavný dôraz sa kladie na vzájomné učenie sa a dôležitosť neustáleho rozvoja detských univerzít v rámci tretieho poslania vysokého vzdelávania v našej spoločnosti.

Mgr. Zuzana Bobriková, ​hovorkyňa
Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie
Komenského 73, 041 81 Košice
zuzana.bobrikova@uvlf.sk
+421 917 869 914
www.uvlf.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore