Aktuality

Letnú školu rusínskeho jazyka a kultúry v Prešove absolvovali účastníci zo Srbska či Kanady

Na Prešovskej univerzite v Prešove dnes vyvrcholil 12. ročník Medzinárodnej letnej školy rusínskeho jazyka a kultúry – Studium Carpatho-Ruthenorum. Intenzívny trojtýždňový vzdelávací projekt navštevovalo 25 záujemcov zo Slovenska, Ukrajiny, Poľska, Česka, Chorvátska, Srbska, USA a Kanady.

Prešovská univerzita je jedinou univerzitou na Slovensku, na ktorej sa realizuje výučba akreditovaného bakalárskeho, magisterského a doktorandského študijného programu rusínsky jazyk a literatúra, gestorom ktorej je Ústav rusínskeho jazyka a kultúry Centra jazykov a kultúr národnostných menšín PU. PU je zároveň jedinou univerzitou na svete, ktorá zareagovala na záujem domácich a zahraničných záujemcov a už 12 rokov realizuje Medzinárodnú letnú školu rusínskeho jazyka a kultúry.

Jej cieľom je nadobudnutie a prehĺbenie komunikačnej kompetencie v rusínskom spisovnom jazyku a rozšírenie poznatkov z oblasti karpatskorusínskej histórie, kultúry, literatúry a etnografie. „Ide o projekt s medzinárodnou účasťou, preto jeho zámerom je propagácia rusinistiky, jazyka a kultúry Rusínov v prostredí majority a multikultúrnosti. Cieľom je vytvoriť praktické možnosti na uplatnenie získaných zručností v neformálnych situáciách v autentickom prostredí Rusínov a stimulovať záujem o rusinistiku,“ ozrejmil Michal Pavlič, jednej z organizátorov letnej školy z Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry. Podľa jeho slov je nemenej dôležitá aj stimulácia záujmu o štúdium rusínskeho jazyka, literatúry, dejín a kultúry Rusínov u mladej generácie, záujmu učiteľov o vyučovanie rusínskeho jazyka a vedenie krúžkov jazyka a kultúry na rozličných typoch škôl a stupňoch vzdelávania.

Vyučovací proces letnej školy pozostával z intenzívneho kurzu rusínskeho jazyka a histórie karpatských Rusínov a z kurzu etnografie karpatských Rusínov. Tohtoročný 12. ročník bol obohatený aj o niekoľko prednášok z karpatskorusínskej literatúry v anglickom a rusínskom jazyku, pričom výučbu zabezpečujú pracovníci z Ústavu rusínskeho jazyka a kultúry, ale aj lektori zo zahraničia. Obsahom každého pracovného dňa boli prednášky z dejín a etnografie, z rusínskeho jazyka, tvorivé dielne, návšteva kultúrnych podujatí, divadelných a filmových predstavení, ako aj konverzačné večery. „Počas víkendov sme sa zúčastňovali gréckokatolíckych a pravoslávnych liturgií, realizovali sme exkurzie do regiónov severovýchodného Slovenska, ktoré boli spojené s prehliadkami ľudových tradícií, skanzenov, múzeí, historických pamiatok a drevených chrámov,“ priblížil M. Pavlič.

„Moje dojmy z letnej školy vo mne ešte stále dozrievajú, keďže sa už blíži termín môjho odchodu. Verím, že som na správnom mieste a v správny čas, pretože som spoznala veľmi dobrých odborníkov, mladých ľudí, s ktorými som už rozprávala o budúcej spolupráci. Je mi smutno z toho, že sa letná škola končí, ale viem, že je to zároveň aj nový začiatok. Prešov sa stal našim centrom, kde sa vždy môžeme nájsť a stretnúť,“ uviedla účastníčka letnej školy Ivona Hnatko z Chorvátska. „Keďže mám rusínsky pôvod, chcela som sa viac dozvedieť o kultúre svojej rodiny a predkov. Rusínsku kultúru mám veľmi rada a teším sa, že som sa mohla s miestnymi ľuďmi aj porozprávať,“ doplnila Keah Hansen z Kanady.

Cieľovou skupinou letnej školy sú rozličné generácie dospelej populácie, ako sú učitelia rusínskeho jazyka, vysokoškolskí študenti, pracovníci vo sfére rusínskej kultúry a osvety, vedci, redaktori, spisovatelia, vedúci krúžkov minoritných jazykov a kultúr a osvetoví pracovníci majority reflektujúci vo svojej činnosti minoritnú problematiku. „Tohtoročná letná škola prebiehala veľmi dobre. Študenti boli motivovaní na všetkých úrovniach vzdelávania, tak na lekciách pre anglicky, ako aj na hodinách pre rusínsky hovoriacich účastníkov. Ako lektor rusínskeho jazyka pre začiatočníkov môžem povedať, že študenti získali spôsobilosť komunikovať o sebe a o druhých na témy ako sú preferencie jedla, čo sa im páči a čo nie, o ich záľubách a podobne,“ zhodnotil lektor rusínskeho jazyka Nathan Marks z Oklahomskej univerzity v USA.

Medzinárodnú letnú školu rusínskeho jazyka a kultúry na PU doposiaľ absolvovalo 250 absolventov z krajín ako Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Ukrajina, Poľsko, Česká republika, Bulharsko, Srbsko, Slovensko, Spojené štáty americké, Kanada, Argentína a Čína. V tomto roku sa k nim pridalo ďalších 25 účastníkov, z toho 22 zahraničných.

Anna Polačková, hovorkyňa PU

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore