Tlačové správy

Koniec sezóny priniesol dve derniéry – Spišské divadlo ukončí divadelnú sezónu v Martine

Spišské divadlo, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo na koniec aktuálnej 33. divadelnej sezóny pre divákov dve derniéry. V repertoári divadla skončila komédia Muž mojej ženy a 20. júna 2024 sa na divadelných doskách naposledy predstaví aj dráma Pani Bovaryová.

Dojímavý príbeh o naivnej a romantickej žene patrí k najznámejším dielam francúzskeho spisovateľa Gustava Flauberta. Inscenácia Pani Bovaryová v réžii Michala Babiaka mala premiéru pred dvoma rokmi, 22. septembra 2022. Odvtedy ju videlo viac ako 1 700 návštevníkov. Režisér Michal Babiak vyberal aj hudbu, scénu a kostýmy navrhol Andrej Sukhanov. Mladú a vášnivú Emu, ktorá túži po šťastí a živote v bohatstve, stvárnila Denisa Macalová Ďuratná.

Dvaja muži a neviditeľná Drahuška

Rovnako dva roky, od 6. mája 2022, Spišské divadlo uvádzalo komédiu Muž mojej ženy. Komornú komédiu súčasného chorvátskeho autora Mira Gavrana preložil a režíroval Michal Babiak, ktorý zároveň navrhol scénu a vyberal hudbu a kostýmy. Divadlo ponúklo návštevníkom spolu 23 repríz. Bláznivý príbeh východniara Žiga a Petržalčana Krištofa navštívilo viac ako 3 300 divákov. Dvoch podvedených mužov si v petržalskom a spišskom nárečí zahrali Pavol Gmuca a Jozef Novysedlák. Derniéra sa uskutočnila 10. júna 2024.

Muž mojej ženy                          Foto: Pavol Furik, Spišské divadlo

V tejto sezóne divadlo zo svojho repertoáru vyradilo aj komédie Lá-á-á-ska a Zmrzlina a poetickú hru s piesňami o láske Ahasver. V aktuálnej ponuke divadla zostáva 16 inscenácií. „Vyradenie z repertoáru je citlivá záležitosť, dotýka sa to každého divadla. Hlavnými dôvodmi je kondícia súboru a primeraná rotácia titulov. Hráme minimálne 21 predstavení mesačne a to je dosť. Reálne dokážeme mesačne rotovať 14 až 16 titulov. Ak je inscenácií veľa, hrajú sa raz za tri – štyri mesiace a to nie je dobre,“ vysvetľuje umelecký šéf divadla Viktor Kollár. Významnú úlohu v tomto procese podľa neho zohrávajú derniéry: „K životu divadla patrí aj odchádzanie. Je dôležité aby predstavenia mali derniéru, je zavedeným inštitútom a umožní divákom rozlúčiť sa s inscenáciou. Zvyknú byť vyhľadávané – je to divadelný rituál.“

Hrá sa posledný týždeň

Spišské divadlo bude hrať na domovskej scéne už len nasledujúci týždeň. Vo štvrtok 20. júna ponúkne divákom derniéru drámy Pani Bovaryová a v nedeľu 23. júna sa uskutoční vyvrcholenie sezóny – galavečer Zlatá labuť. Druhý ročník udeľovania divadelných ocenení Zlatá labuť prinesie opäť ceny pre umelcov za najlepší ženský a mužský herecký výkon a najlepšiu inscenáciu, o ktorých rozhoduje umelecká rada. Riaditeľ divadla udelí ocenenie Igricov prsteň za celoživotné dielo a prínos k rozvoju Spišského divadla. Samostatnú kategóriu predstavujú ceny, o ktorých v diváckej ankete rozhodli priamo návštevníci.

Aktuálnu 33. divadelnú sezónu ukončí Spišské divadlo v Martine. V utorok 25. júna 2024 inscenáciou Šeptuchy otvorí prestížny divadelný festival Dotyky a spojenia. Pre umelecký súbor to bude posledné predstavenie v tejto sezóne.

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne divadlo s činohernou a alternatívnou scénou a dvoma hracími priestormi. Od roku 1992 uviedlo doteraz 171 premiér, v aktuálnej 33. divadelnej sezóne uviedlo SD štyri premiéry. Inscenáciu Šeptuchy, kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky Edith a dve komédie: Okuliare Eltona Johna a poetickú komédiu Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie. Medzi najúspešnejšie patrí inscenácia zdramatizovaného románu Aleny Sabuchovej Šeptuchy, ktorá na prestížnom festivale Nová dráma / New drama získala Cenu bratislavského diváka.

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

 

 

 

 

 

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore