Tlačové správy

Knižnica Jána Bocatia vyzvala na prekonanie slovenského rekordu – tímy košických knižníc budú stavať vežu z kníh

  • Miesto konania: priestor pred centrálnou knižnicou Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach na Hviezdoslavovej 5
  • Termín konania: streda 19. 6. 2024, o 10:00
  • Súťažiace tímy: Verejná knižnica Jána Bocatia, Knižnica pre mládež mesta Košice, Štátna vedecká knižnica v Košiciach, Univerzitná knižnica UPJŠ v Košiciach a  Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach.

Aktuálnou držiteľkou unikátneho slovenského rekordu – najvyššieho stohu postaveného z voľne položených kníh, je Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach. Ustanovujúci rekord vytvoril tím knihovníkov pred piatimi rokmi, v roku 2019. Zo 105 kníh rôznych formátov postavili pod dozorom komisárov Slovenskej knihy rekordov stoh vysoký 220 centimetrov.

„Ustanovujúci rekord sme vytvorili, keď mala naša knižnica 95 rokov. V tomto roku oslavujeme 100. výročie založenia, čo je skvelá príležitosť na zdolanie rekordu. Našu výzvu prijalo 5 tímov z košických a zemplínskej knižnice. Aj tentokrát budú na priebeh súťaže dohliadať komisári Slovenskej knihy rekordov. Verím, že si tento deň užijeme, zdoláme rekord a zažijeme veľa zábavy,“ povedala riaditeľka Verejnej knižnice Jána Bocatia v Košiciach Soňa Jakešová. Dodala, že knihy, ktoré tímy použijú na stavanie stohov, ponúknu záujemcom spolu s ďalšími  počas nasledujúcej burzy kníh.  Fanúšikov, ktorí prídu knihovníkov povzbudiť pri stavaní rekordného stohu, radi privítajú 19. júna o 10. hodine pred centrálnou knižnicou VKJB na Hviezdoslavovej 5.

Pokus o zdolanie rekordu odštartuje sériu podujatí s názvom Deň s knižnicou, počas ktorého knižnica Jána Bocatia oslávi spolu so svojimi čitateľmi a priaznivcami, 100. výročie založenia.  Knižnica pripravila pestrý program, jeho súčasťou bude od 13:00 do 17:00 obľúbená burza kníh v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5. Získané príspevky poslúžia na kúpu nových kníh a kreatívnych hračiek pre deti z Oddelenia detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice v Košiciach.

Knižnica Jána Bocatia slávnostne odhalí a predstaví nové logo, ktoré navrhol víťaz verejnej súťaže. Odborná komisia ho vybrala z desiatok prihlásených diel. Logo bude súčasťou novej vizuálnej identity organizácie, ktorá je kultúrnou inštitúciou Košického samosprávneho kraja.

Popoludňajší program je určený deťom, ich rodičom a tvorivým aktivitám. O 13:00 bude v centrálnej knižnici divadelné predstavenie O čertovi Kolofónovi. Uvedie ho divadlo Morgonrock, za ktorým stojí obľúbený autor detských kníh Peter Gärtner. Po predstavení bude o 14:00 stretnutie s Kúzelnou fyzikou. O tom, že veda môže byť aj veselá, presvedčia zábavné pokusy pre deti. Od 15:00 do 17:00 bude v knižnici pripravený kreatívny kútik, v ktorom sa budú pod vedením lektorky vyrábať dizajnové mydlá. K pohode prispeje stretnutie s terapeutickým psom Tobim, ktorý si už na prostredie knižnice zvykol počas hodín canisterapie.

Oslava 100. narodenín knižnice Jána Bocatia bude okorenená smiechom a hudbou. Postará sa o to o 17:00  špeciálny tematický stand-up komika Martina Hatalu, známeho aktéra  programu Silné reči. Martin Hatala je autorom niekoľkých kníh, preto sa okrem stand-upu  predstaví aj počas moderovanej besedy. Program v centrálnej knižnici uzavrie o 18:00 koncert Martina Brečka.  

Hlavný program Dňa s knižnicou bude v centrálnej knižnici na Hviezdoslavovej 5, no vo všetkých pracoviskách knižnice (pobočky v mestských častiach Košíc Barca, Šaca, Nad jazerom, Terasa, Furča, KVP, regionálnom a hudobnom oddelení na Hlavnej 48) je na 19. júna pripravený bonus v podobe bezplatného celoročného zápisného do Verejnej knižnice Jána Bocatia a odpustenia upomienok za vrátenie kníh po termíne. Každý stý čitateľ, ktorý príde do knižnice, si odnesie balíček plný prekvapení.

Verejná knižnica Jána Bocatia v Košiciach patrí k najstarším a najväčším verejným knižniciam na Slovensku. Jej počiatky siahajú do 17. storočia, do obdobia vzniku Košickej univerzity. VKJB má špecializované regionálne a hudobné oddelenie na Hlavnej 48, Prezidentskú knižnicu, centrálnu knižnicu na Hviezdoslavovej 5 a pobočky v mestských častiach Košíc – na sídliskách Nad Jazerom, KVP, Terase, Dargovských hrdinov, v Barci a Šaci. Knižnica ponúka viac ako 200-tisíc kníh, dokumentov, hudobnín a CD nosičov. Okrem beletrie má aj kvalitný fond regionálneho oddelenia, kde uchováva a sprístupňuje dokumenty týkajúce sa dejín a reálií mesta a kraja, ale aj s celoslovenským významom. Popri knižničných službách organizuje početné kultúrne a vzdelávacie podujatia pre verejnosť.

Kontakt:

Soňa Jakešová, riaditeľka VKJB

jakesova@vkjb.sk  tel.: +42155 62 232 91

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore