Tlačové správy

Mozart pozýva deti do košickej filky

Geniálny, talentovaný a trochu drzý – jednoducho mladý Wolfgang Amadeus. V programe Príbeh hudby – Mozart! stvárni velikána sólista Bratislavského chlapčenského zboru Alexander Fellmayer v sprievode Štátnej filharmónie Košice a pod taktovkou dirigenta i scenáristu Gabriela Rovňáka. V Dome umenia sa 19. a 20. júna 2024 predpoludním rozhodne nebudú nudiť deti, ale ani rodičia či učitelia.

  

Foto: Miriama Fenciková                                                                       Foto: archív ŠfK  

Fascinuje všetky generácie

Formát Príbeh hudby sa už jedenásť rokov snaží skamarátiť mladých ľudí s klasickou hudbou – a darí sa mu to mimoriadne úspešne. Za vyše dekádu deti zistili, že muzicírovanie má svoj počiatok v praveku, dozvedeli sa o emóciách v hudobnom umení či o nesmrteľných hrdinoch skladateľského remesla. Teraz patrí Príbeh hudby po prvýkrát konkrétnej osobnosti. „W. A . Mozart je fascinujúci pre všetky generácie. Vnímam  ho ako geniálneho, bláznivého, veselého, nápaditého, nadaného, nesmrteľného, ale aj trošku drzého predstaviteľa slobodného myslenia a dokonalého umenia. Jeho život bol inšpiratívnym a jeho hudba je dodnes neprekonaná. Verím, že aj návštevníci našich koncertov nájdu v Mozartovi talentovaného človeka s obrovskou láskou k hudbe,“ hovorí autor, moderátor a scenárista vzdelávacieho cyklu Príbeh hudby a zbormajster Bratislavského chlapčenského zboru Gabriel Rovňák.

zbormajster Bratislavského chlapčenského zboru Gabriel Rovňák         Foto: Vlado Škuta

Mozart v hudbe i slove

Jeho najnovší program odštartoval 8. júna v rozhlasovej pyramíde v Bratislave a na budúci týždeň prichádza do košického Domu umenia. Na pódium sa ako malý Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart postaví Alexander Fellmayer. Dvanásťročného sopranistu Bratislavského chlapčenského zboru bude sprevádzať domáci orchester ŠFK, na klavíri zahrá Janette Katinová Šingerová. Publikum si vypočuje ukážky z Malej nočnej hudby, „Jupiterskej“ symfónie či predohry k opere Figarova svadba. Nebude chýbať interakcia a slovo Gabriela Rovňáka, ktorý okrem dirigentskej taktovky vezme do ruky aj moderátorský mikrofón.

Alexander Fellmayer             Foto: Petra Bošanská

Program tvoria s deťmi

Návštevníci sa nemusia obávať, že by ich za zhruba hodinku programu zaplavila vlna faktov či pojmov. Gabriel Rovňák totiž po jednotlivých koncertoch konzultuje dramaturgické „pre a proti“ priamo s malými návštevníkmi a ich pripomienky zapracováva. „Detskí diváci Príbehu hudby očakávajú dynamický koncert zameraný na zážitok, bez zložitej faktografie. Chcú počuť viac kratších hudobných ukážok, zažiť prekvapenie, interakciu a chcú tiež sami poznávať hudbu, s ktorou ich zoznamujeme. Práve takýto koncert im spolu so Štátnou filharmóniou Košice pripravujeme,“ uzatvára Rovňák. Program je primárne určený pre deti od 7 do 15 rokov, ale priaznivcov si nájde aj medzi mladšími a dospelákmi.

Vstupenky na PRÍBEH HUDBY – MOZART! v Dome umenia stoja 6 €. Na koncerty 19. júna o 11:30 a 20. júna o 9:00 si lístky zakúpite online na www.sfk.sk alebo vo vstupenkovej pokladnici Domu umenia od pondelka do štvrtka (10:00 – 12:00, 14:00 – 17:00) a hodinu pred podujatím. Na ďalšie dva koncerty so začiatkom 19. júna o 10:00 a 20. júna o 11:00 ešte ostávajú posledné miesta, ktoré si môžete rezervovať len mailom na maria.oravcova@sfk.sk alebo na t. č. +421 907 734 172.

Kontakt pre médiá:

Jana Tomalová, PR manažérka ŠFK

+ 421 918 802 101, jana.tomalova@sfk.sk

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore