Tlačové správy

V Štátnej vedeckej knižnici v Košiciach sprístupnia výstavu Totálny východ. Život v NDR

Štátna vedecká knižnica (ŠVK) v Košiciach v pondelok 10. júna 2024 o 13:00 hod. sprístupní v KVC na Pribinovej 1 panelovú výstavu Totálny východ. Život v NDR autorov H. Hauswalda a S. Wolleho.

Putovná výstava pozostáva z 20 plagátov s dobovými fotografiami, vznikla v spolupráci s nadáciou Bundesstiftung Aufarbeitung a agentúrou OSTKREUZ Agentur der Fotografen pri príležitosti 30. výročia pádu Berlínskeho múru.

Sugestívne čiernobiele fotografie zachytávajú bežný život obyvateľov východného Berlína v 80. rokoch minulého storočia. Na svojich fotografiách zachytil neprikrášlenú realitu – ošarpané fasády domov či nekonečné rady pred obchodmi s potravinami. Texty k výstave sú z pera Stefana Wolleho, historika a autora početných kníh o NDR, ktorý tak ako Harald Hauswald vyrastal a žil vo východnom Nemecku. Pre svoj kritický postoj k režimu bol tak ako mnohí iní politicky prenasledovaný.

V oficiálnom texte k výstave sa okrem iného uvádza: „Výstava ukazuje ´nenašminkovanú´ realitu NDR, na ktorú si dnes aj samotní svedkovia doby už temer nespomenú. Vystavené plagáty a fotografie na nich skrývajú hlboké myšlienky o slobode a neslobode, o jednote a rozdelení, o demokracii a totalizme, o drsnej realite a nehasnúcich túžbach po slobodnom živote. Práve toto posolstvo sa dnes, na pozadí aktuálneho spoločensko-politického diania a vojnového konfliktu na Ukrajine, stáva mimoriadne silným.“

Mgr. Martin Konečný, PhD.

Referent pre propagáciu, marketing a výstavnú činnosť

e-mail: konecny@svkk.sk

0908 475 297.

https://www.svkk.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore