Aktuality

Získa si Mestské divadlo Košice prvou hviezdnou premiérou svoje MENO?

Slovenské herecké hviezdy zahrajú komédiu, ktorá sa našťastie nestala vám

Inak ako hviezdnou sa nedá nazvať prvá premiéra Mestského divadla Košice, ktorou si chce tento nový stánok divadelného umenia v metropole východu získať ešte väčšie meno ako doteraz, od svojho vzniku v septembri minulého roka. Možno práve preto bude jeho prvou premiérou v nedeľu 9. júna 2024 o 19:00 v Historickej radnici v Košiciach brilantná francúzska komédia MENO z pera autorského tandemu Matthieu Delaporte a Alexandre de la Pateliére.

„To, že je to hviezdna prvá premiéra je určite nepochybné. Najlepšiu francúzsku komédiou súčasnosti uvádzame v réžii Juraja Nvotu, jedného z najlepších slovenských režisérov súčasnosti. A v excelentnom obsadení slovenských hereckých hviezd. Ady Hajdu, Zuzana Mauréry, Kamil Mikulčík, Lucia Hurajová a Richard Stanke. Okrem toho sa diváci môžu tešiť aj na kostýmy  jednej z najlepších divadelných výtvarníčok súčasnosti Lucie Šedivej,“ hovorí Július Klein, riaditeľ Mestského divadla Košice.

Najlepšia francúzska komédia súčasnosti z pera etablovanej autorskej dvojice Matthieu Delaporte a Alexandre de la Patellière bola napísaná v roku 2010 a odvtedy sa s úspechom uvádza po celom svete. Autori boli za ňu nominovaní na prestížnu francúzsku divadelnú cenu Prix Molière a za scenár a réžiu k rovnomennému filmu získali nominácie na cenu César za najlepší film a adaptáciu.

Hoci sa príbeh komédie odohráva v Paríži, určite v ňom diváci nájdu aj paralely so slovenskou realitou. Veď určite aj na Slovensku a samozrejme aj v Košiciach sa nájde partia priateľov patriacich k vyššej strednej vrstve, ktorých deklarované liberálne postoje predsa len narazia na spoločenské predsudky a stereotypy. A je otázne, či ostanú priateľmi aj po takejto spoločnej večeri…

„Päť priateľov, ktorí sa poznajú už z detstva, sa stretne na spoločnej večeri. Elisabeth, matka dvoch detí a učiteľka francúzštiny na gymnáziu, pripravuje špecialitu marockej kuchyne. Jej manžel Pierre je profesorom literatúry na parížskej univerzite a viac ako príprava pohostenia ho zaujíma hľadanie kľúčov, ktoré opäť niekam založil. Kľúče nenájde ani po príchode hostí – Vincenta, brata Elisabeth, realitného makléra, a Clauda, hráča na pozaune vo filharmonickom orchestri. Vincentova tehotná partnerka Anna mešká, ale večera sa pomaly začína. Budúci otec prezradí, že dieťa bude chlapec. Ihneď sa začne hľadanie vhodného mena. Ale Vincent už meno vybral a bude to ?.. Atmosféra príjemnej večere sa okamžite zmení. Strhne sa výmena názorov, v ktorej si každý musí dať pozor, aby mu nepraskli nervy. Keď sa konečne objaví Anna, aj s budúcim nositeľom mena, kolotoč hádok opäť pokračuje. Od názorov na mená detí a odhalení rodinnej minulosti sa pozornosť spoločnosti presunie na Clauda, ktorý sa doteraz snažil držať v úzadí,“ píše sa v anotácii novej komédie Mestského divadla Košice.

Bude to naozaj tak? Prežívame aj na Slovensku pri spoločných stretnutiach to, čo priatelia v Paríži? Zistite to a príďte na prvú alebo druhú premiéru prvej repertoárovej inscenácie Mestského divadla Košice v nedeľu 9. júna alebo v pondelok 10. júna. Viac informácii o predstavení nájdete na webstránke Mestského divadla Košice a vstupenky kúpite na portáli predpredaj.sk.

Svjatoslav Dohovič 

tel.: +421 917 489 642, +421 908 091 888
mail: sdohovic@gmail.com

 

  

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore