Tlačové správy

Festival Divadelná Nitra s PROLÓGOM v Národnom divadle Košice

V prvej polovici júna bude nielen Nitra, ale aj Bratislava a Košice, žiť 33. ročníkom medzinárodného festivalu Divadelná Nitra s podtitulom nový pohľad/new view. V Národnom divadle Košice bude od stredy 5. do piatka 7. júna 2024 prebiehať PROLÓG festivalu, ktorý bude prehliadkou nových titulov v repertoári všetkých troch súborov divadla – činohry, baletu aj opery.

„Trojdňovou prehliadkou najnovšej tvorby Národného divadla v Košiciach vzdáva festival hold ambicióznym umeleckým projektom východoslovenskej scény a odvahe dávať priestor i umelcom, ktorí sa doma nemôžu naplno venovať svojmu poslaniu vinou ničivej ruskej vojny na Ukrajine,“ napísali organizátori v tlačovej správe.

Ako prvú uvidia diváci v stredu 5. júna činohernú inscenáciu epickej komédie PÁN PUNTILA A JEHO SLUHA MATTI, ktorú napísal Bertolt Brecht v roku 1940 na úteku z nacistického Nemecka, vo Fínsku, čakajúc na vízum do Spojených štátov. Diela kľúčovej osobnosti európskeho divadla sa u nás uvádzajú zriedkavo, na javisko košického divadla sa autor vo februári 2024 vrátil po 52 rokoch a túto politickú komédiu uviedlo divadlo dokonca po prvý raz. Režisérom je rodák z Košíc Martin Čičvák, ktorý sa Brechtovi venuje pravidelne a v súčasnosti patrí medzi najžiadanejších slovenských režisérov v zahraničí.

Vo štvrtok 6. júna sa predstaví balet s inscenáciou KAŽDÝ DEŇ ODVAHU, ktorá je treťou časťou voľného cyklu Zvláštna radosť žiť. „Tretia inscenácia Zvláštna radosť žiť režiséra a choreografa Ondreja Šotha a libretistky a dramaturgičky Zuzany Mistríkovej je čitateľná a zrozumiteľná. Dotýka sa všetkých nás – je reflexiou súčasnej doby. Ak ste ju ešte nevideli, choďte sa na seba do divadla pozrieť. Rastú nám predsa ďalšie generácie a práve my im dávame príklad, aké hodnoty budú v budúcnosti preferovať.“ Napísala na portáli mojakultura.sk Zuzana Vachová v recenzii marcovej premiéry.

Opera v piatok 7. júna uzavrie PROLÓG, no zároveň otvorí festival inscenáciou opery Giuseppe Verdiho MACBETH. Prvé spojenie dvoch géniov Verdiho a Shakespeara sa v polovici marca dočkalo svojho prvého uvedenia v Národnom divadle Košice a inscenácia v réžii Antona Korenčiho a hudobnom naštudovaní Petra Valentoviča si vyslúžila priaznivý ohlas nielen u publika, ale aj u odbornej kritiky. „Najnovšia košická produkcia, vychádzajúca z preferovanej parížskej verzie diela (1865) má jasnú, originálnu dramaturgickú koncepciu, ktorú sa inscenátorom podarilo úspešne preniesť z papiera na javisko – to v opernom divadle vôbec nie je samozrejmosťou… Macbethom pribudla divadlu do repertoáru operná inscenácia, ktorá má potenciál osloviť široké divácke spektrum – ,moderná klasika‘ v najlepšom zmysle slova.“ Napísala v recenzii premiéry na portáli operaslovakia.sk muzikologička Michaela Mojžišová. V tento večer sa divákom prihovorí kurátor festivalu Michal Zwiefelhofer, generálny riaditeľ NDKE Andrej Šoth a riaditeľ Opery NDKE Roland Khern Tóth.

Vstupenky na PROLÓG festivalu Divadelná Nitra v Národnom divadle Košice:

  1. júna – PÁN PUNTILA A JEHO SLUHA MATTI: https://svk-websale.colosseum.eu/ndkosice/standard/Hall/Index/34516/_sla_JegvWz0Bfft_sla_gwMocs9ww_rov__rov__xcodex_AGA1gFbU4wjmD3f2eX_com_df-pK2kEcAq-RRFhUPg__?.
  2. júna – KAŽDÝ DEŇ ODVAHU (Zvláštna radosť žiť III): https://svk-websale.colosseum.eu/ndkosice/standard/Hall/Index/35318/SHWu5dRI_plu_NEJlj4heDXcOA_rov__rov__xcodex_AGA1gFbU4wh20m4-5v_com_ciCpIrnHRgc3Toa_com_7Cw__?.
  3. júna – MACBETH: https://svk-websale.colosseum.eu/ndkosice/standard/Hall/Index/35320/TOTWhFterZGtMP13WSTBbA_rov__rov__xcodex_AGA1gFbU4wiGoacprguGQRaemh6Ia2VRPtD6yQ__?.

Svjatoslav Dohovič, web editor a PR

tel.: +421 55 245 22 23

mobil: +421 908 091 888

e-mail: svjatoslav.dohovic@sdke.sk

 

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore