Tlačové správy

Spišské divadlo prináša sprievodcu sexuálnou výchovou – lyrická komédia s pikantným názvom nielen pre tínedžerov

Spišské divadlo (SD), kultúrna organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, pripravuje poslednú premiéru v aktuálnej 33. divadelnej sezóne. V posledný májový deň ponúkne divákom originálnu poetickú komédiu súčasného kanadského autora v réžii Michala Spišáka – Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie. Ukazuje pubertu ako čarovné obdobie, ktoré sa ťažko prežíva, ale na ktoré nostalgicky spomíname.

Napriek pikantnému názvu je to veľmi láskavé a lyrické rozprávanie o mladých ľuďoch, o dozrievaní a dospievaní, objavovaní sveta aj seba samého. Autor Olivier Sylvestre, oceňovaný kanadský spisovateľ z Quebecu, otvára vo svojich textoch zložité témy, o ktorých sa (nielen) na Slovensku radšej nehovorí. „Inscenácia má otvorený jazyk a mali by sme to učiť aj našich mladých divákov, že sa netreba báť a rozprávať sa o akejkoľvek téme otvorene,“ hovorí o pripravovanej komédii režisér Michal Spišák.

Inscenácia, ktorú preložila Sofia Skokanová, napĺňa tému aktuálnej divadelnej sezóny v Spišskom divadle, ktorou je láska. „Hra originálnym spôsobom pristupuje k citlivej téme dospievania. Prvé lásky, krehké vzťahy, prvé sexuálne zážitky, ale aj priateľstvá vykresľuje nežne a s láskavým humorom. Obdobie puberty je náročné, ale zároveň nezabudnuteľné a čarovné. Presne to sa autorovi podarilo zachytiť v príbehu troch tínedžerov,“ približuje Sofia Skokanová, ktorá je zároveň dramaturgičkou inscenácie.

Koniec sveta a prvý sex

Príbeh sa odohráva v Kanade tesne pred začiatkom milénia. Kanadský autor mimoriadne citlivo a zároveň s láskavým humorom zachytáva príbeh troch mladých ľudí, Bena, Olivera a Sophie. Blíži sa rok 2000 a Oliver si, podobne ako vtedy mnohí ľudia, myslí, že s príchodom nového tisícročia nastane koniec sveta, preto chce ešte predtým zažiť prvý sex s priateľkou. Bude to splnený romantický sen alebo kolosálny trapas? Je to citlivý príbeh, ktorý zažil každý z nás.

Rozprávačom príbehu je Oliver, ktorý predstavuje alter ego autora. V inscenácii divákov prevedie celým tínedžerským životom so všetkými útrapami a zážitkami. Tínedžera stvárňuje najmladší muž umeleckého súboru Filip Brišák a ako priznáva, zažíval podobný zmätok: „Vtedy mi nikto nepovedal, čo nám môže priniesť „dospelácky“ svet. Keď som mnohé situácie zažil prvýkrát, bol som prekvapený a rovnako ako Oliver som ich analyzoval a riešil, či je to správne alebo nesprávne. V tomto Olivera veľmi chápem. Je veľmi rozhľadený, inteligentný, nad všetkým prehnane rozmýšľa a uvažuje – v kontraste s pohotovým a sebavedomým Benom, ktorý nerieši vôbec nič.“

Rôzne generácie, rovnaké problémy

Rok 2000 si mladý herec nepamätá, mal len 16 mesiacov. Ako však potvrdzuje, problémy v inscenácii rieši každá generácia v tínedžerskom veku. „Prvá láska, prvý sex, vysoká škola, spoznávanie nových ľudí, to zažíva každý človek. Vnímam to tak, že príchod milénia a obava z technického zrútenia v roku 2000 predstavuje pre mladých dospelý svet, ktorý sa k nim približuje. Je to pre nich vnútorná hrozba v tom, že nevedia čo príde. Keď nastane nový rok, svet neskončí, uvedomia si, že dospelý život nie je až taký zlý a môže byť celkom fajn,“ hovorí Filip Brišák.

Aj režiséra Michala Spišáka príbeh vrátil do minulosti, hoci na začiatku milénia už nebol tínedžer. „Veľmi dobre si pamätám na apokalyptické vízie z toho obdobia a očakávania, čo sa stane po roku 2000, ako skolabujú počítače. Jeden z hrdinov komédie má apokalyptické vízie a veľmi starostlivo sleduje dianie. Celá hra vrcholí na Silvestra v posledných sekundách roku 1999, kedy čakáme, či sa niečo stane. Dnes takmer po štvrťstoročí vieme, že sa vtedy nič závažné nestalo.“

Slovenská premiéra už v piatok

Trojicu tínedžerov stvárňujú Mária Čičvarová ako Sophie, Filip Brišák ako rozprávač Oliver a Filip Štrba ako Ben. O výber hudby sa postaral režisér Michal Spišák. Ako asistent réžie mu sekundoval Filip Štrba. Scénu navrhol Jaroslav Daubrava a kostýmy Miroslav Daubrava. Hlavným partnerom projektu je Fond na podporu umenia.

Poetická retro komédia o tínedžeroch nielen pre tínedžerov Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie bude uvedená v celoslovenskej premiére, ktorá sa uskutoční už tento piatok 31. mája o 19.00 h v Spišskom divadle.

Spišské divadlo v Spišskej Novej Vsi je profesionálne jednosúborové činoherné divadlo s 15-členným umeleckým súborom, dvoma hracími priestormi a pouličným divadlom. V aktuálnej 33. divadelnej sezóne uviedlo SD zatiaľ tri premiéry. Inscenáciu Šeptuchy, kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky Edith, a komédiu Okuliare Eltona Johna. Sezónu divadlo uzatvorí na prestížnom divadelnom festivale Dotyky a spojenia v Martine, kde odohrá inscenáciu Šeptuchy. Tá na festivale Nová dráma / New drama v máji získala Cenu bratislavského diváka.

Veronika Fitzeková, hovorkyňa Spišského divadla

mobil: 0908 994 585

e-mail: hovorca@spiskedivadlo.sk

web: www.spisskedivadlo.sk

 Autor foto: Robert Tappert

Komentáre

komentárov

Populárne na webe SSN

Hore